Het beste van New Age-Touchscreens voor auto’s

Het beste van New Age-Touchscreens voor auto’s

‘Big is better’ is tegenwoordig de mantra voor auto-touchscreens. Zozeer zelfs dat fabrikanten ‘nieuwe’ modellen lanceren waarbij de grootste verandering een groter touchscreen is. Hoewel de meesten Steve Jobs de eer geven om touchscreens in ons leven te brengen, was dat eigenlijk de Buick Riviera, die in 1986 debuteerde met een 9-inch Graphic Control Center (GCC). De Riviera had een groen-zwarte buisschermweergave, die toen als hypermodern werd beschouwd.

Terwijl de Amerikanen het touchscreen helemaal niets vonden en het bekritiseerden als onveilig, pakten de Japanners de handschoen op en pionierden veel van wat we nu zien, zowel qua uiterlijk als qua functies. De Mazda Eunos Cosmo uit 1990 was de eerste in serie geproduceerde auto die was uitgerust met navigatie via touchscreen.

Andere Japanse fabrikanten, zoals Toyota en Mitsubishi, begonnen begin jaren negentig ook met het aanbieden van touchscreen-gebaseerde navigatie- en muzieksystemen in een handvol van hun modellen. De schermen waren destijds een centimeter of twee breed en waren beperkt tot high-end auto’s.

De zaken kwamen in een stroomversnelling nadat smartphones in het begin van de jaren 2000 alomtegenwoordig werden en mensen begonnen te wennen aan het touchscreen op zakformaat op hun mobiele telefoons. Autofabrikanten en merken van consumentenelektronica realiseerden zich dat touchscreen, de toekomst is.

Tegenwoordig worden auto’s in elke prijsklasse, vorm en grootte geleverd met ten minste één soort touchscreen, en de toekomst is 4K helder. We kijken naar enkele van de oogverblindende touchscreens die in auto’s worden aangeboden, en enkele andere die een nieuwe maatstaf voor auto’s zullen vormen.

Mercedes Benz Hyperscreen

Mercedes-Benz-Hyperscreen

De Hyperscreen, die als optie zijn debuut maakt in de nieuwe EQS van Mercedes-EQ, wordt door het Duitse luxemerk terecht een ‘juweel van interieurdesign’ genoemd. Onder één 56-inch, zacht gebogen stuk glas, drie afzonderlijke schermen versmelten tot één geheel. Geïntegreerde sfeerverlichting geeft MBUX Hyperscreen een zwevend uiterlijk bovenop het dashboard. Het heldere en minimalistische ontwerp helpt EQS-passagiers op elk moment intelligente toegang te geven tot beschikbare en voorgestelde functies, terwijl de helderheid zich aanpast aan de lichtomstandigheden in het interieur. Niet-gecontroleerde beeldpixels blijven uitgeschakeld, zodat ze diepzwart lijken, terwijl actieve OLED-pixels met een hoge kleurhelderheid schijnen.

MBUX Hyperscreen beschikt over indrukwekkend computervermogen: acht CPU-cores, 24 gigabyte RAM en 46,4 gigabyte per seconde RAM-geheugenbandbreedte behoren tot de indrukwekkende technische hoogtepunten. Twaalf actuatoren bevinden zich onder de touchscreen-oppervlakken om feedback te geven.

Met behulp van kunstmatige intelligentie kan het display en het besturingssysteem zich volledig aanpassen aan de gebruiker voor gepersonaliseerde bediening en entertainment. Mercedes Benz beweert dat het MBUX Hyperscreen echt klantgericht is en veel hogere connectiviteitsniveaus heeft, waardoor nieuwe vormen van interactiviteit en individualiteit mogelijk zijn. Het is slechts een kwestie van tijd dat we het Hyperscreen-debuut in andere Mercedes-modellen zullen zien en misschien de maatstaf zal worden voor touchscreens in auto’s.

BMW Theatre Screen

BMW-Theatre-Screen

We weten dat BMW’s de favoriete keuze is van filmsterren, en het Duitse merk brengt de filmervaring naar hun auto’s. BMW Theatre Screen is een 31-inch ultrabreed panorama-display in 32:9-formaat met een resolutie tot 8K. Dit supercoole scherm wordt volledig geïntegreerd met Amazon Fire TV, zodat passagiers hun favoriete films, tv-series en muziek kunnen streamen tijdens het auto-rijden.

Het Theaterscherm is echter meer dan alleen een scherm en streamingsysteem; het transformeert de achtercabine in feite in een complete thuisbioscoop op wielen – de jaloezieën sluiten, het licht dimt langzaam en het scherm glijdt uit het dak met een door Hans Zimmer gecomponeerde symfonie die speelt op het geïntegreerde Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System. iX, de nieuwe elektrische SUV van BMW, krijgt als eerste model het BMW Theater Screen als optie.

Porsche Curved Display

Porsche-touchscreen

Slechts een handvol merken kunnen tippen aan wat Porsche biedt op het gebied van auto-prestaties, maar de Duitse sportwagenmaker loopt een beetje achter op touchscreens. De Taycan, de eerste volledig elektrische auto van Porsche, is in die zin een grote stap voorwaarts voor het bedrijf.

De Taycan heeft een prachtig 16,8-inch gebogen display voor de bestuurder dat kan worden geconfigureerd om verschillende functies weer te geven, of het nu gaat om navigatiekaarten of muziekafspeellijsten. Een centraal 10,9-inch infotainmentdisplay en een optioneel passagiersdisplay vormen samen een geïntegreerde éénheid in black-panel-look, die er prachtig uitziet.

Voor het eerst hebben de voorpassagiers in de Taycan de optie van een eigen aanraakscherm, zodat ze gemakkelijk instellingen kunnen wijzigen zonder de bestuurder af te leiden. De verhoogde middenconsole is voorzien van een groot 8,4-inch aanraakscherm met feedback. Hierdoor kunnen de instellingen van de airconditioning direct worden gewijzigd. Geïntegreerde handschriftherkenning maakt ook snelle adresinvoer mogelijk. De drie schermen, gecombineerd, geven de Taycan een indrukwekkende moderne look en feel.

Mercedes Benz C-Class

Mercedes-Benz-C-Cl-touchscreen

Terwijl de oudere en elektrische broer, EQS, het Hyperscreen krijgt, heeft de nieuwe generatie C-Klasse het interieur en de touchscreens geërfd van de huidige generatie S-klasse. De nieuwe C-Klasse wordt geleverd met een 11,9-inch infotainmentsysteem met staand touchscreen en een 12,3-inch digitaal instrumentenpaneel, het grootste in het segment.

Het infotainmentscherm is voorzien van de nieuwste versie van het MBUX-infotainmentsysteem (NTG7). Iets naar de bestuurder toe gekanteld, is het grote scherm en het MBUX-systeem logisch ingedeeld. De instellingen van de klimaatregeling blijven onderaan het scherm vast, ongeacht de functies die in de bovenste helft zijn geselecteerd, zodat snelle wijzigingen in de ventilatorsnelheid en temperatuur eenvoudig kunnen worden uitgevoerd. Een capacitieve aanraakbalk onder het scherm schakelt tussen de rijmodi en er is zelfs een biometrische vingerafdrukscanner, die maximaal zeven gebruikersprofielen ondersteunt.

Audi Urbansphere Concept

Audi-Urbansphere-Concept

De ontwerpers en ingenieurs van Audi ontwierpen aanvankelijk het urbansphere-concept voor gebruik in verkeersdichte Chinese megasteden en realiseerden zich dat dit natuurlijk geen specifiek probleem Chinees probleem is. De meeste grote steden hebben te kampen met een gebrek aan persoonlijke ruimte en de auto kan meer zijn dan alleen een vervoermiddel.

Alles bij het Urbansphere Concept is binnenstebuiten ontworpen, waarbij comfort en luxe voor de passagiers centraal staan. Vier afzonderlijke stoelen op twee rijen bieden luxueus, eersteklas comfort en zijn draaibaar. De standen Relax en Entertain zorgen ervoor dat de rugleuning tot 60 graden achterover gaat leunen en tegelijkertijd de beensteunen omhoog gaan.

Wanneer passagiers het infotainmentsysteem samen in de stedelijke sfeer willen gebruiken, is er een groot formaat en transparant OLED-scherm dat verticaal vanaf het dak naar de zone tussen de rijen stoelen draait. Via dit ‘cinemascherm’, dat de volledige breedte van het interieur beslaat, kunnen de twee passagiers op de achterste rij samen deelnemen aan een videoconferentie of een film kijken. Zelfs split-screen gebruik is mogelijk. Wanneer het scherm niet in gebruik is, biedt het door zijn transparante vormgeving vrij zicht naar voren of, wanneer omhoog geklapt, door het glazen dak naar de hemel.

LG Omnipod Concept – de toekomst?

LG-Omnipod-Concept

Nu verbrandingsmotoren verdwijnen, is het geen verrassing dat bedrijven in consumentenelektronica graag de EV-mobiliteitsruimte willen betreden. LG presenteerde het zeer futuristische Omnipod-concept op CES 2022, een ambitieuze kijk op hoe schermen een steeds grotere rol gaan spelen in voertuigen.

Zoals veel futuristische autoconcepten, is de Omnipod van LG gevuld met schermen. Niet alleen het dashboard of de voorpanelen, zoals bij een gewone auto, maar zelfs de zijkanten en het plafond van deze conceptauto zijn schermen. LG noemt het een ‘expansive tunnel screen’ of ‘meta-environment screen’, waarbij de auto de passagiers wil onderdompelen in een virtuele omgeving.

Het scherm, dat zich uitstrekt van de vloer tot het plafond, beschikt over modi zoals thuis, werk, bioscoop, waarbij de schermen je allemaal helpen bij het instellen van de stemming en het afspelen van inhoud. Dit is echter slechts een concept, de vraag is hoeveel, te veel scherm is, zelfs voor de meest enthousiaste touchscreen-fans.


Geef een reactie