Het verschil tussen Bourbon en Whiskey

Het verschil tussen Bourbon en Whiskey
43932812 - barman pouring whiskey in front of whiskey glass and bottles on black table with reflection

Je hebt het waarschijnlijk al eerder gehoord: alle bourbon is whisky, maar niet alle whisky is bourbon. Als je een whisky (en vooral bourbon) drinker bent, moet je weten wat dat betekent.

Per definitie is whisky (of whisky, in Schotland) een gedistilleerde drank die wordt gedistilleerd uit gefermenteerde graanpuree – graanvariëteiten omvatten tarwe, rogge, gerst en maïs – en vervolgens gerijpt in houten vaten. Whisky wordt over de hele wereld gemaakt en er zijn veel populaire stijlen, waaronder Schotse whisky, Ierse whisky en Amerikaanse whisky. De meest populaire vorm van Amerikaanse whisky is bourbon, die zijn eigen specifieke definitie heeft.

Bourbon wet

“Bourbon moet in Amerika worden geproduceerd en gemaakt van 51 procent maïs, en whisky niet”, zegt Maker’s Mark Master Distiller Greg Davis. Bourbon moet ook worden bewaard in nieuwe verkoolde eikenhouten vaten, terwijl whiskyvaten wel van eikenhout moeten zijn, maar niet nieuw of verkoold. “Ten slotte, om bourbon te heten, moet de vloeistof worden gedestilleerd tot niet meer dan 160 proof en bij 125 in het vat gaan.” Voor andere whisky’s moet de vloeistof worden gedistilleerd tot niet meer dan 190 proof. David merkt op dat dit niet alleen gebruikelijk is – “het is de echte bourbonwet.”

Bourbon regels

De Bourbon-regels zijn streng omdat distilleerders in de 19e eeuw veel tijd besteedden aan het vervalsen, verdunnen en knoeien met hun whisky’s. “Ten slotte hebben ze enkele normen vastgesteld met de Bottle in Bond Act van 1897”, zegt Davis. In wezen vereist de handeling dat de geest het product is van één distillatieseizoen en één distilleerder in één distilleerderij. “Het moet worden gebotteld en opgeslagen in douane-entrepots onder toezicht van de Amerikaanse overheid voor niet minder dan 4 jaar. Door deze daad zijn de VS garant gesteld voor de authenticiteit van de whisky en dus van de bourbon.

Iconische drank

Bourbon is een iconische Amerikaanse alcoholische drank, maar er werd niet altijd zo hoog aangeslagen. In het begin tot het midden van de twintigste eeuw werd bourbon beschouwd als een “cheap commodity”. Het was goedkoop, bitter en erg slecht. “Het is echt opmerkelijk om te zien wat deze industrie is geworden”, zegt Davis. “Wat de meeste mensen niet weten, is dat Bill Samuels, Sr., weliswaar het recept creëerde dat het bourbonlandschap voor altijd veranderde, maar dat het zijn vrouw, Marge Samuels was die het kenmerkende rode lakzegel, het etiket en zo ongeveer de hele look van Maker’s Mark Distillery verzonnen heeft. In september wordt Marge opgenomen in de Bourbon Hall of Fame voor haar bijdrage.

Wist je dat Jack Daniel’s officieel eigenlijk geen bourbon is, ook al wordt het vaak wel als bourbon beschouwd.

Wat maakt een Bourbon: een spiekbriefje

  • Moet in de Verenigde Staten gemaakt zijn.
  • Moet 51% maïs bevatten.
  • Moet worden gerijpt in nieuwe eikenhouten vaten.
  • Moet worden gedistilleerd tot niet meer dan 160 proof en in het vat gaan met 125 proof.
  • Moet worden gebotteld op niet minder dan 80 proof.
  • Mag geen toegevoegde smaak-, kleur- of andere toevoegingen bevatten.
Topdrinks - Keuze uit meer dan 650 unieke Whisky's
Marijn Kuipers

Marijn Kuipers

Marijn Kuipers, de blonde Friezin, die menig mannenhart sneller doet klopen is niet alleen één…
Topdrinks - Keuze uit meer dan 650 unieke Whisky's

Geef een reactie