Alles over de Tour de France 2022

Alles over de Tour de France 2022

De Tour de France is een meerdaagse wielerwedstrijd die voor het grootste deel in Frankrijk wordt verreden. Het is samen met de Vuelta in Spanje en de Giro in Italie, één van de drie grote rondes van Europa. De Tour de France werd voor het eerst in 1903 georganiseerd door Henri Desrange.

Desrange was tevens hoofdredacteur van het tijdschrift L’Auto (tegenwoordig L’Equipe). Op 1 juli 1903 verschenen er 60 renners aan de start van de Tour de France. Deze ronde bestond uit zes ritten en om te controleren of de renners wel de juiste route aflegde, waren er onderweg controleposten waar de renners hun naam moesten schreeuwen of moesten afstappen voor een handtekening. Deze eerste tour werd gewonnen door de fransman Maurice Garin met een voorsprong van bijna drie uur op de nummer 2. Uiteindelijk reden slechts 21 van de 60 renners deze ronde uit. 

Tegenwoordig maakt de Tour de France deel uit van de organisatie genaamd Société du Tour de France, die 42 fulltime medewerkers heeft en deel uitmaakt van de Amaury Sport Organisation. Tijdens de eigenlijke Tour worden nog eens 200 mensen aangenomen.

Feiten en wetenswaardigheden over de Tour de France

75 tv-stations zenden de Tour uit. Een kleine 400 kranten berichten over de Tour. Zo’n 1500 journalisten bevolken het perscentrum van de aankomstplaats. De website van de Tour de France heeft zo’n 13 miljoen bezoekers. Wat dacht u van 5500 uur tv-verslaggeving per jaar in meer dan 190 landen? De Tour is na het WK voetballen en de Olympische Spelen het derde grootste sportevenement ter wereld. De Tour is er ieder jaar, terwijl de andere evenementen eens in de vier jaar plaatsvinden.

Als het aankomt op aantal overwinningen per land, staat Frankrijk aan top met 36 edities die gewonnen zijn door een Fransman, gevolgd door België met 18 overwinningen en Spanje met 12. Bij de wielrenners staat Eddy Merckx op eenzame hoogte. Merckx droeg in totaal 111 dagen de gele trui, wat een record opleverde. De Belg met de bijnaam “The Cannibal” won de Tour de France maar liefst 5 keer, net zoveel als Jacques Anquetil, Bernard Hinault en Miguel Indurain.

Eddy-Merkx
Eddy Merckx gaf op 20 mei 1978 een persconferentie in Vlissingen (foto Archief Omloop van de Boulevard).

Tour de France Recordhouders

De Amerikaan George Hincapie uit New York en de Australiër Stuart O’Grady gingen 17 keer van start in de Tour, daarmee zijn ze recordhouder. Zoetemelk reed 16 keer de Tour de France, in 1980 won hij als tweede Nederlander de Tour. Jan Janssen ging hem in 1968 voor.

De Fransman Roger Walkowiak was de verrassende winnaar in 1956. Een jaar later viel hij uit, Walkowiak stond toen op de laatste plek.

De oudste Tourwinnaar is Firmin Lambot. De Belg was 36,5 jaar oud toen hij in 1922 won. De jongste Tourwinnaar is de Fransman Henri Cornet. Als 19-jarige won hij de Tour van 1904.

De langste ontsnapping staat op naam van Albert Boulon. In 1947 demarreerde hij bij de start. Hij hield het vol tot aan de finish. 253 kilometer in de etappe van Carcassonne naar Luchon – een record dat altijd in de boeken stand zal houden.

Sylvain Chavanel is de recordhouder als het aankomt op aantal deelnames. La Machine zoals Chavanel liefkozend wordt genoemd nam 18 keer deel aan le Grand Boucle. Plek twee in deze lijst wordt gedeeld door Jens Voigt, Stuart O’Grady en George Hincapie. Deze renners reden de tour allemaal 17 keer. Chavanel won 3 etappes in de Tour en reed er in totaal: 366.

Als het aankomt op records dan is Peter Sagan niet ver weg. De groene trui wordt uitgereikt aan de renner met de meeste punten bij tussensprints en aankomsten. Het record voor meeste overwinningen in het puntenklassement stond lange tijd op naam van Erik Zabel. Zabel won dit klassement 6 keer en leek voor altijd veilig. Toen kwam Peter Sagan. Ondertussen staat het record op 7 keer groen in Parijs. Sagan doet ook mee aan de tour in 2022 en lijkt dit record te willen uitbreiden. Als hij hierin slaagt zal het bijna onmogelijk worden om hier nog aan te komen.

Toue-de-france

De Truien

De gele trui werd voor het eerst gebruikt in 1919 en werd in gebruik genomen omdat de journalisten geen idee hadden waar de leider in de wedstrijd zich bevond. De organiserende krant L’Auto werd gedrukt op geel papier en dus werd er gekozen voor een gele leiderstrui.

De Groene trui werd in 1953 geïntroduceerd voor de leider in het puntenklassement. De kleur groen werd gekozen omdat de sponsor van het klassement een grasmaaier fabrikant was. Tot op de dag van vandaag is de trui groen gebleven, behalve in 1968 toen de sponsor van het klassement een rode trui wilde.

De bolletjestrui voor het bergklassement bestaat sinds 1975 en de witte trui voor het jongerenklassement ook.

L’Alpe d’Huez

Staat ook bekend als de Nederlandse berg, vanwege de vele Nederlandse winnaars. De beklimming start in het dorpje Le Bourge d’Oisans is bijna 14 kilometer lang en bestaat uit 21 bochten.

Steven Rooks zegevierde in 1988 op de Alpe d’Huez en won als eerste Nederlander ooit de bolletjestrui, in het algemeen klassement werd hij tweede. Zijn huis in Warmenhuizen werd als huldebetoon in de kleuren van de bolletjestrui geschilderd.

Ook dit jaar staat de deze beroemde klim weer op het progamma.

Tour de France 2022

Tour-de-france-2022

De Tour van 2022 wordt de 109e editie van de Tour de France. Het begint op 1 juli in Kopenhagen, Denemarken en eindigt met de laatste etappe op de Champs-Élysées, Parijs op 24 juli. Er zullen 21 etappes verreden worden met een totale afstand van 3328 km.

Teams en renners Tour de France 2022

Jumbo – Visma
Primoz Roglic, Jonas Vingegaard, Wout van Aert, Sepp Kuss, Steven Kruijswijk, Tiesj Benoot, Christophe Laporte, Nathan Van Hooydonck

Intermarché – Wanty-Gobert
Alexander Kristoff, Louis Meintjes, Jan Bakelants, Simone Petilli, Taco van der Hoorn, Quinten Hermans, Andrea Pasqualon, Georg Zimmermann, Kobe Goossens, Adrien Petit

Lotto Soudal
Caleb Ewan, Tim Wellens, Philippe Gilbert, Brent Van Moer, Florian Vermeersch, Reinardt Janse van Rensburg, Andreas Kron, Frederik Frison


Quick Step – Alpha Vinyl
Julian Alaphilippe, Fabio Jakobsen, Kasper Asgreen, Rémi Cavagna, Yves Lampaert, Michael Mørkøv, Florian Sénéchal, Mikkel Frølich Honoré, Tim Declercq, Mattia Cattaneo

Team DSM
Romain Bardet, Cees Bol, John Degenkolb, Nils Eekhoff, Nikias Arndt

AG2R Citroën
Ben O’Connor, Benoît Cosnefroy, Bob Jungels, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Aurélien Paret-Peintre, Geoffrey Bouchard

Astana Qazaqstan Team
Alexey Loetsenko, Gianni Moscon, Miguel Ángel López, Samuele Battistella

Bahrain Victorious
Jack Haig, Damiano Caruso, Matej Mohoric, Gino Mäder, Dylan Teuns, Jan Tratnik

BORA – hansgrohe
Aleksandr Vlasov, Sam Bennett, Lennard Kämna, Maximilian Schachmann, Danny van Poppel, Patrick Konrad, Felix Großschartner, Nils Politt, Shane Archbold, Ryan Mullen

Cofidis
Ion Izagirre, Guillaume Martin, Simon Geschke, Benjamin Thomas, Bryan Coquard, Pierre-Luc Périchon, Victor Lafay

EF Education – Easy Post
Rigoberto Uran, Magnus Cort, Stefan Bissegger, Esteban Chaves, Michael Valgren, Mark Padun, Alberto Bettiol, Ruben Guerreiro, Jonas Rutsch

Groupama – FDJ
David Gaudu, Thibaut Pinot, Michael Storer, Stefan Küng, Valentin Madouas, Kevin Geniets, Olivier Le Gac, Antoine Duchesne

INEOS Grenadiers
Adam Yates, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Dylan van Baarle, Michał Kwiatkowski, Jonathan Castroviejo, Daniel Felipe Martínez, Pavel Sivakov, Tom Pidcock

Israel – Premier Tech
Chris Froome, Jakob Fuglsang, Michael Woods, Simon Clarke, Daryl Impey, Krists Neilands, Omer Goldstein, Hugo Houle

Movistar
Enric Mas, Gorka Izagirre, Imanol Erviti, Carlos Verona, Nelson Oliveira, Matteo Jorgenson

Team BikeExchange Jayco
Simon Yates, Dylan Groenewegen, Michael Matthews, Luke Durbridge, Luka Mezgec

Trek – Segafredo
Bauke Mollema, Giulio Ciccone, Jasper Stuyven, Mads Pedersen, Antwan Tolhoek, Quinn Simmons

UAE Emirates
Tadej Pogacar, Marc Soler, Brandon McNulty, Rafał Majka, George Bennett, Marc Hirschi, Matteo Trentin, Mikkel Bjerg, Vegard Stake Laengen

Alpecin – Fenix
Mathieu van der Poel, Jasper Philipsen, Gianni Vermeersch, Xandro Meurisse, Silan Dillier, Guillaume Van Keirsbulck, Alexander Krieger, Edward Planckaert, Robert Stannard, Michael Gogl

Arkéa Samsic
Nairo Quintana, Warren Barguil, Laurent Pichon, Amaury Capiot, Thibault Guernalec, Connor Swift, Anthony Delaplace, Łukasz Owsian, Matis Louvel

B&B Hotels – KTM
Pierre Rolland, Alexis Gougeard, Franck Bonnamour, Eliot Lietaer, Sebastian Schönberger

Total Energies
Peter Sagan, Pierre Latour, Alexis Vuillermoz, Valentin Ferron, Fabien Doubey, Anthony Turgis

Favorieten Tour de France 2022

De Slovenen Tadej Pogačar en Primož Roglič gelden als de grote favorieten voor de eindzege van de Tour de France 2022. Andere kanshebbers op de gele trui zijn Jonas Vingegaard, Daniel Felipe Martinez, Ben O’Connor, Enric Mas en Rigoberto Uran.
Nederlands succes is ook zeker mogelijk. Met Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen beschikken we over twee van de beste sprinters uit het hele peloton. Maar natuurlijk is de Slowaak Peter Sagan de absolute favoriet voor de groene trui.

Etappe 1 Tour de France: Kopenhagen – Kopenhagen

De kop van de Tour de France is eraf en de eerste gele trui van de editie van 2022 is voor Yves Lampaert. De 31-jarige Belg van Quick-Step Alpha Vinyl was vrijdag in 15 minuten en 17 seconden de snelste in de tijdrit over 13,2 kilometer in Kopenhagen. Mathieu van der Poel zette als één van de eerste renners een snelle tijd neer, maar toen was het nog wachten op drie favorieten die binnen twee minuten van elkaar startten. Filippo Ganna dook als eerste onder de tijd van de Nederlander, maar Wout van Aert klokte amper een minuut later de nieuwe snelste tijd. Aan die tijd kwam Tadej Pogacar net niet, waardoor het er even op leek dat Van Aert de eerste gele trui ging pakken.

Etappe 2 Tour de France: Roskilde – Nyborg

Fabio Jakobsen heeft de eerste massasprint in de Tour de France gewonnen. De Nederlander van Quick-Step Alpha Vinyl, debutant in de Ronde van Frankrijk, was de snelste in de tweede etappe. Wout Van Aert (Jumbo-Visma) eindigde als tweede en nam de gele trui over van landgenoot Yves Lampaert, een ploeggenoot van Jakobsen.

Etappe 3: Velje – Sønderborg

  • Zondag 3 juli, start om 13u05 en aankomst omstreeks 17u12
  • Afstand: 182 kilometer
  • Type: sprintersrit

Tijdens de derde en laatste rit in Denemarken vallen waaiers evenmin uit te sluiten. Hoewel de wind niet zo vrij spel heeft als zaterdag, flirt het parcours op genoeg delen met de kustlijn. Dus als er wind staat en er zijn ploegen die de smaak te pakken hebben, dan kan het peloton zomaar weer in stukken en brokken liggen. Toch is het vooral een rit voor de sprinters, waarbij Fabio Jakobsen en Caleb Ewan op voorhand de twee grootste namen zijn, maar ook Wout van Aert en Jasper Philipsen zullen zich ongetwijfeld gaan mengen in de strijd. En Danny van Poppel misschien?

Maandag is een reisdag en dan gaat de Tour weer verder in Frankrijk.

Wedden op de Tour de France 2022

Het is mogelijk om bij de online bookmakers te wedden op de Tour de France 2022. Speel enkel mee bij de legale bookmakers die over een licentie van de Kansspelautoriteit (Ksa) beschikken zoals BetCity.nl. Meer weten over wedmogelijkheden op de Tour de France 2022, klik dan HIER.


Henley shirt

Henley shirt

Henley-shirts zijn comfortabel, praktisch, geweldig voor laagjes en goed voor alle seizoenen. Helaas, viel de…