De nazi schat in Ommeren

De nazi schat in Ommeren

Er is een hoop te doen over de schatkaart die door het Nationaal Archief onlangs is geopenbaard. Naar verluid zou deze schatkaart aanwijzingen geven voor een nooit-gevonden schat, namelijk: vier munitiekisten vol horloges, sieraden, juwelen en briljanten. Deze schat ligt begraven in Ommeren, Gelderland en zou nu ”meerdere miljoenen waard zijn”, aldus Annet Waalkens van het Nationaal Archief

Nazi Schat

Het verhaal gaat dat, augustus 1944 een groep Duitse parachutisten die in Arnhem tegen de Britten vochten, gewetenloos profiteerde van een explosie bij een filiaal van de Rotterdamsche Bank in Arnhem en vier munitiekisten vol stopte met edelstenen, juwelen, horloges, munten en andere kostbaarheden – waaronder goud.

Volgens een van de soldaten, Helmut Sonder, werden de kisten begraven net ten zuiden van het Betuwse dorp Ommeren, 40 kilometer ten westen van Arnhem. deze ‘nazi-schat’ zou in 1945 minstens 2 tot 3 miljoen Nederlandse gulden waard zijn geweest, het equivalent van ongeveer € 18,00 miljoen in het huidige geld.

Schatkaart-nazi-goud-ommeren
De schatkaart. © Nationaal Archief

Eerder gezocht

Na de oorlog ondervroeg de Nederlandse Staat, die begrijpelijkerwijs de kostbaarheden aan hun eigenaren wilden teruggeven, Sonder. De Duitser werd naar de plek gebracht waar hij beweerde dat de schat was begraven, maar hij kon hem niet vinden. Hij vermoedde dat zijn onderofficier, Eduard Kastel, de schat al had meegenomen, maar de onderzoekers waren niet overtuigd en concludeerden dat Sonder loog of dat de schat al was gevonden door anderen.

De volgende jaren werden er nog een paar pogingen ondernomen door de politie, de lokale bevolking en enkele Amerikaanse troepen, Ook werd er met een metaaldetector gezocht, zo staat in de stukken te lezen. Maar het mocht niet baten, sindsdien werd het verhaal van de schat zo goed als vergeten. Tot vorige week, toen de schatkaart door het Nationaal Archief openbaar werd gemaakt.

Kastel-nazi-goud

‘Schat verdwenen’

Omroep Gelderland raadpleegde meerdere (amateur)historici en oorlogsdeskundigen over “de schat bij Ommeren”, maar die bleek bij iedereen onbekend.

“Het prikkelt natuurlijk wel de fantasie”, zegt historicus Joost Rosendaal, voor wie dit verhaal eveneens nieuw is. “Het komt bijna niet voor. Dat er zo’n specifieke kaart is, is bijzonder. Er is nog veel onduidelijk en er zijn nog veel vragen.”

Rosendaal heeft geen idee of de schat er nog kan liggen. “Ommeren was een gebied waar nog strijd plaatsvond in die tijd. Het kan zijn dat de schat is begraven en dat hij twee dagen later weer weggehaald is. Ik zou het helemaal niet gek vinden als de schat verdwenen is.”

Laten we er maar van uitgaan. dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat er enig nazi-goud is gelegen in meren in de Alpen of verborgen in treinen die begraven zijn in Poolse berghellingen, en als ze echt serieus nazi-goud willen vinden, dan moeten ze eens zoeken in de bankkluisen van Zürich. Alhoewel, je weet nooit…….


Geef een reactie