De VARIO 1918 WW1 Trench Watch

De VARIO 1918 WW1 Trench Watch

Op 11 november 1918 kwam er officieel een einde aan de Eerste Wereldoorlog. In een bos bij het Franse stadje Compiègne, ongeveer tachtig kilometer ten noorden van Parijs, werd die dag de wapenstilstand gesloten.Vanaf 11:00 uur die ochtend werd er niet meer gevochten. Het echte einde van de Eerste Wereldoorlog kwam in 1919 met de ondertekening van de Vrede van Versailles. – Deze oorlog veranderde het gezicht van Europa en van de wereld definitief. Van wetenschap en technologie tot kunst en cultuur, het heeft de loop van ons dagelijks leven op veel manieren veranderd, inclusief hoe we de tijd weergeven.

Dit is het verhaal van de 1918 WWI Trench Watch.

Toen de Eerste Wereldoorlog in 1914 begon, stonden soldaten voor een nieuw probleem. In de chaos op en buiten het slagveld, waar nauwkeurige timing een integraal onderdeel was van routines, communicatie en het synchroniseren van aanvallen, waren betrouwbare en nauwkeurige uurwerken van vitaal belang. Veel officieren hadden zakhorloges, maar deze hadden veel tekortkomingen op het slagveld. Ze waren lastig uit te trekken en het beschermende deksel met gehandschoende handen te openen, waardoor officieren hun taken moesten onderbreken. De wijzerplaten waren ‘s nachts onmogelijk te lezen en de glaskristallen braken gemakkelijk. In een omgeving waar een tweede het verschil tussen leven en dood kon zijn, was het duidelijk dat er een alternatief nodig was. Zo werd in de modderige loopgraven van de Eerste Wereldoorlog het polshorloge geboren.

Vario-trench-watch

Moed en Heldendom

Tot dat moment waren polshorloges vrouwelijke accessoires die “polsbandjes” werden genoemd. Militairen namen het ontwerp over en vergrootten het, door meer duurzame materialen en handige functies toe te voegen om het moderne ontwerp te creëren. De verschuiving van Romeinse naar Arabische cijfers maakte het gemakkelijker om de tijd in één oogopslag af te lezen, onbreekbare kristal werd geïntroduceerd om het horloge te beschermen. Radium-lumed wijzers en wijzerplaten werden gebruikt om ze ‘s nachts gemakkelijker te kunnen lezen. Tegen 1917 bezaten de meeste officieren er één, en ze zouden uiteindelijk ook toegankelijk worden voor de infanteristen.

Tegen het einde van de oorlog in 1918 waren loopgravenhorloges een symbool geworden van moed en heldendom, wat een signaal was voor hun opmars naar de mainstream en een massamarkt opende in het naoorlogse tijdperk. De VARIO 1918 Trench Watch is een eerbetoon aan deze periode en de innovaties die daarop volgden.

Wil je meer zien van dit stijlvolle horloge? kijk dan bij Vario


Henley shirt

Henley shirt

Henley-shirts zijn comfortabel, praktisch, geweldig voor laagjes en goed voor alle seizoenen. Helaas, viel de…

Geef een reactie