Wie wordt de wereldkampioen Formule1 in 2022

Wie wordt de wereldkampioen Formule1 in 2022

2022 Formule 1 – Misschien is 2022 wel het jaar waarin Lewis Hamilton een recordbrekend achtste Formule 1-wereldkampioenschap behaalt.Of zal Max Verstappen wederom kampioen worden? Volgens de online bookmakers wel, Leclerc met Ferrari staat tweede.

Lewis Hamilton was een paar ronden verwijderd van een achtste titel tijdens de seizoensfinale van 2021 in Abu Dhabi. Maar Verstappen passeerde hem in een bloedstollende actie om zijn verdiende eerste wereldtitel te behalen.

Verstappen gaat daardoor het nieuwe Formule 1 seizoen als regerend wereldkampioen met nummer 1 op zijn nieuwe auto, de RB18. Op dit moment is Max Verstappen de favoriet voor het kampioenschap van het seizoen 2022. Leclerc staat bij de wedkantoren op nummer twee om de titel te winnen en Lewis Hamilton op de vijfde plaats.

Lewis Hamilton: ,,Dacht je dat ik eind vorig jaar op mijn allerbest ooit was? Wacht dan dit seizoen maar eens af.’’

2022 F1-auto’s

De 2022 F1-auto’s zijn wezenlijk anders dan in 2021. De aerodynamica is compleet op de schop gegaan om de downforce te verminderen met, zo hoopt de FIA, als resultaat dat het makkelijker wordt dicht achter een andere auto te rijden. Dit verhoogt de kans op inhaalacties.

De banden zijn ook aanzienlijk anders, er is een switch van 13 inch banden naar 18 inch, voorzien van wieldoppen. Met als doel de hoeveelheid oververhitting van de banden wanneer ze wegglijden te verminderen – een belangrijk aspect dat zou moeten helpen bij dichtere op elkaar races. Ook zijn er nieuwe brandstofregels, 10% daarvan moet duurzaam zijn.

De veranderingen zullen Mercedes niet zoveel beïnvloeden zoals Red Bull aangezien Red Bull in 2021 een auto met een hogere rake (de mate waarin de achterkant van de wagen omhoog staat ten opzichte van de voorkant) had.

Ferrari heeft tijdens de test-dagen een zeer goede indruk achter gelaten. Tel daarbij op de nummer één en twee positie bij de F1 race Grand Prix van Bahrein en het is niet verwonderlijk dat momenteel Leclerc van Ferrari nummer 2 staat om wereldkampioen F1 te worden bij Betcity met odds van 2.10. Max verstappen staat op de eerste plaats met een quotering van 1.85 en Hamilton is derde voor zijn achtste wereldkampioenschaps titel met 34 tegen 1.

Ferrari staat ook bovenaan als het gaat om het winnen van de Constructors Championship 2022, Mercedes staat op een tweede plaats, En Red Bull staat derde om zijn eerste constructeurstitel sinds 2013 te behalen, met een quotering van 3 tegen1. Geen ander team dan Red Bull of Mercedes heeft een constructeurstitel gewonnen sinds het inmiddels ter ziele gegane Brawn Racing die in 2009 won.

Formule1-2022

Dit zijn de teams en coureurs in Formule 1-seizoen 2022

Alfa Romeo: Guanya Zhou (Chi), Valtteri Bottas (Fin)
AlphaTauri: Pierre Gasly (Fra), Yuki Tsunoda (Jap)
Alpine: Fernando Alonso (Spa), Esteban Ocon (Fra)
Aston Martin: Sebastian Vettel (Dui), Lance Stroll (Can)
Ferrari: Charles Leclerc (Mon), Carlos Sainz (Spa)
Haas: Kevin Magnussen (Den), Mick Schumacher (Dui)
McLaren: Daniel Ricciardo (Aus), Lando Norris (GBr)
Mercedes: Lewis Hamilton (GBr), George Russell (GBr)
Oracle Red Bull: Max Verstappen (Ned), Sergio Pérez (Mex)
Williams: Nicolas Latifi (Can), Alexander Albon (Thai)

Russell vervangt Valtteri Bottas bij Mercedes terwijl Bottas naar Alfa Romeo gaat om de gepensioneerde Kimi Raikkonen te vervangen. Russell’s stoel bij Williams werd ingenomen door voormalig Red Bull-coureur Alex Albon. Guanyu Zhou wordt de teamgenoot van Bottas bij Alfa Romeo, dat team is in 2022 de enige op de grid met twee nieuwe coureurs.

Haas maakte woensdag bekend dat voormalig coureur Kevin Magnussen, Nikita Mazepin in 2022 en daarna zou vervangen. Haas liet Mazepin en teamsponsor Uralkali zaterdag vallen vanwege de Russische inval in Oekraïne. Magnussen reed van 2017-20 voor Haas.

Formule 1-kalender 2022

Het schema staat momenteel op 22 races na de annulering van de Russische Grand Prix vanwege de Russische invasie van Oekraïne. De F1 keert terug naar Australië, Canada, Japan en Singapore na de afgelopen twee jaar niet in die landen te hebben geracet vanwege de COVID-19-pandemie. De enige nieuwe race op de kalender is op 8 mei in Miami. De tweede race in de Verenigde Staten wordt verreden op een tijdelijk stratencircuit rond het Hard Rock Stadium. De GP van Zandvoort staat gepland voor 4 september 2022.

DatumGrand PrixTijd
Zondag 20 maartGP van Bahrein16.00 uur
Zondag 27 maartGP van Saoedi-Arabië19.00 uur
Zondag 10 aprilGP van Australië 7.00 uur
Zondag 24 aprilGP van Imola, Italië15.00 uur
Zondag 8 meiGP van Miami, de Verenigde Staten21.30 uur
Zondag 22 meiGP van Spanje15.00 uur
Zondag 29 meiGP van Monaco15.00 uur
Zondag 12 juniGP van Azerbeidzjan13.00 uur
Zondag 19 juniGP van Canada20.00 uur
Zondag 3 juliGP van Groot-Brittannië16.00 uur
Zondag 10 juliGP van Oostenrijk15.00 uur
Zondag 24 juliGP van Frankrijk15.00 uur
Zondag 31 juliGP van Hongarije15.00 uur
Zondag 28 augustusGP van België15.00 uur
Zondag 4 septemberGP van Nederland15.00 uur
Zondag 11 septemberGP van Italië15.00 uur
Zondag 25 septemberGP van Rusland*13.00 uur
Zondag 2 oktoberGP van Singapore14.00 uur
Zondag 9 oktoberGP van Japan 7.00 uur
Zondag 23 oktoberGP van Austin, de Verenigde Staten21.00 uur
Zondag 30 oktoberGP van Mexico21.00 uur
Zondag 13 novemberGP van Brazilië19.00 uur
Zondag 20 novemberGP van Abu Dhabi14.00 uur
*De Formule 1 heeft besloten de GP van Rusland in Sochi voorlopig van de kalender te halen.

De F1 race Grand Prix van Bahrein

Voor Max Verstappen en Red Bull is de openingsrace van het nieuwe Formule 1-seizoen in Bahrein uitgelopen op een gigantische deceptie. De huidige wereld-kampioen F1 viel met nog twee rondes te gaan uit. Het drama werd compleet toen ook nog eens Perez uitviel.

Ferrari was, zoals we al gezien hadden tijdens de test-dagen, in optimale vorm.

Leclerc reed souverein naar de winst. Sainz kwam als tweede binnen en Hamilton completeerde het podium. Leclerc na zege in de openingsrace:
“Het is prachtig dat Ferrari weer terug is aan de top”, reageerde Leclerc. “De laatste twee jaar waren zo zwaar voor het team. We wisten dat we door de nieuwe regels een grote kans zouden krijgen en die hebben we hier met beide handen aangrepen.”

Lewis Hamilton completeerde het podium.

De F1 race Grand Prix van Saoedi-Arabië (Jeddah)

Max Verstappen haalde Charles Leclerc drie ronden voor het einde van de Grand Prix van Saoedi-Arabië in voor zijn eerste overwinning van het seizoen en de 21e van zijn carrière. De race onder schijnwerpers vond plaats twee dagen na een aanval op een nabijgelegen oliedepot door de Jemenitische Houthi-rebellen.

Leclerc mikte op een volgende overwinning na het winnen van de seizoensopener in Bahrein afgelopen zondag vanaf pole position, maar Verstappen haalde hem in in ronde 47 van de 50 na een spannende wiel-aan-wiel race tussen hen. Leclerc blijft na twee races koploper in het klassement.

Carlos Sainz Jr. eindigde op de derde plaats om er opnieuw een podiumdubbel van te maken voor Ferrari nadat hij tweede was geworden in Bahrein, waar Leclerc op briljante wijze drie aanvallen van Verstappen had afgeslagen, die vlak voor het einde van die race met teamgenoot Sergio Perez stopte.

Perez eindigde als vierde, terwijl zevenvoudig F1-kampioen Lewis Hamilton slechts één punt voor Mercedes kon behalen op de 10e plaats nadat hij als 15e was gestart. Zijn teamgenoot George Russell deed het beter als vijfde, maar Mercedes leek opnieuw ver van goede vorm af.

Formule 1 Grand Prix Australië 2022

De Grand Prix Formule 1 van Australië 2022 is uitgelopen op een grote teleurstelling voor Max Verstappen, wederom viel zijn bolide uit, de tweede uitvalbeurt in drie races “Dat is gewoon heel slecht”, zegt de regerend wereldkampioen tegen Viaplay. “Ik weet niet wat ik ervan moet maken op dit moment, maar er is veel werk aan de winkel”.

Laten we hopen voor Max, dat het Redbull team de problemen Voor de volgende race kan oplossen.

Leclerc denkt aan titel

Na drie van de 22 races dit F1-seizoen staat Charles Leclerc met een bijna perfecte score van 71 punten met ruime marge bovenaan in het kampioenschap. Het doet Ferrari en de Monegask steeds meer hopen op de titel: “We hebben een erg sterke en betrouwbare auto.”

Formule 1 Grand Prix van Emilia-Romagna 2022

Max Verstappen heeft overtuigend de Grand Prix van Italië gewonnen. Op het circuit van Imola, waar de race drijfnat begon, maar gaandeweg opdroogde, reed de Nederlander van meet af aan een perfecte race in zijn ditmaal uitstekend functionerende RB18. Extra opsteker voor Red Bull was de dramatische middag die titelconcurrent Ferrari in eigen huis doormaakte. Door een fout van WK-leider Charles Leclerc die na een spin als zesde over de finish kwam, stijgt Max Verstappen in één klap van de vijfde naar de tweede plek in het kampioenschap.

Voor Lewis Hamilton was het opnieuw een weekend om snel te vergeten. George Russell wist nog op de vierde plek te eindigen, maar Hamilton bleef steken op de dertiende positie. De zevenvoudig wereldkampioen rekent zichzelf niet meer als één van de titelkandidaten dit seizoen.

Formule 1 Grand Prix van MIAMI 2022

Max Verstappen heeft de allereerste editie van de Grand Prix van Miami gewonnen. De Nederlandse Red Bull Racing coureur, begon de wedstrijd op P3, maar had binnen 9 rondes zowel Carlos Sainz als zijn grote concurrent Charles Leclerc te pakken en reed uiteindelijk soeverein naar de zege.

Hamilton werd zesde en kan zijn droom om een achtste wereldtitel F1 binnen te slepen wel opgeven.

Stand WK Formule 1 Coureurs 2022

Stand WK Formule 1 Constructeur 2022

Formule 1 Grand Prix van Spanje 2022

Max Verstappen weer de Grand Prix van Spanje gewonnen. Hij is bovendien de nieuwe leider in de strijd om het wereldkampioenschap doordat Charles Leclerc van Ferrari halverwege uitviel. Sergio Pérez, tevens van Red Bull, werd tweede. Verstappen, die voor het eerst sinds zijn memorabele overwinning in 2016 de beste was in Barcelona, heeft in de WK-stand nu een voorsprong van zes punten op zijn concurrent Leclerc.

Wanneer en waar is de volgende Formule 1-race?

Dit jaar vindt de Grand Prix van Monaco plaats in het lange weekend van 27 tot en met 29 mei 2022. De vrije trainingen zijn niet meer op donderdag, maar gewoon op vrijdag. Op zaterdag begint om 15:00 de belangrijke kwalificatie.

De Grand Prix van Monaco begint op zondag 29 mei 2022 om 15:00 uur Nederlandse tijd.

Max-verstappen

Meer over Wedden Formule 1 in 2022/23