Wie wordt de wereldkampioen Formule1 in 2022

Wie wordt de wereldkampioen Formule1 in 2022

2022 Formule 1 – Misschien is 2022 wel het jaar waarin Lewis Hamilton een recordbrekend achtste Formule 1-wereldkampioenschap behaalt.Of zal Max Verstappen wederom kampioen worden? Volgens de online bookmakers wel, Leclerc met Ferrari staat tweede.

Lewis Hamilton was een paar ronden verwijderd van een achtste titel tijdens de seizoensfinale van 2021 in Abu Dhabi. Maar Verstappen passeerde hem in een bloedstollende actie om zijn verdiende eerste wereldtitel te behalen.

Verstappen gaat daardoor het nieuwe Formule 1 seizoen als regerend wereldkampioen met nummer 1 op zijn nieuwe auto, de RB18. Op dit moment is Max Verstappen de favoriet voor het kampioenschap van het seizoen 2022. Leclerc staat bij de wedkantoren op nummer twee om de titel te winnen en Lewis Hamilton op de vijfde plaats.

2022 F1-auto’s

De 2022 F1-auto’s zijn wezenlijk anders dan in 2021. De aerodynamica is compleet op de schop gegaan om de downforce te verminderen met, zo hoopt de FIA, als resultaat dat het makkelijker wordt dicht achter een andere auto te rijden. Dit verhoogt de kans op inhaalacties.

De banden zijn ook aanzienlijk anders, er is een switch van 13 inch banden naar 18 inch, voorzien van wieldoppen. Met als doel de hoeveelheid oververhitting van de banden wanneer ze wegglijden te verminderen – een belangrijk aspect dat zou moeten helpen bij dichtere op elkaar races. Ook zijn er nieuwe brandstofregels, 10% daarvan moet duurzaam zijn.

De veranderingen zullen Mercedes niet zoveel beïnvloeden zoals Red Bull aangezien Red Bull in 2021 een auto met een hogere rake (de mate waarin de achterkant van de wagen omhoog staat ten opzichte van de voorkant) had.

Ferrari heeft tijdens de test-dagen een zeer goede indruk achter gelaten. Tel daarbij op de nummer één en twee positie bij de F1 race Grand Prix van Bahrein en het is niet verwonderlijk dat momenteel Leclerc van Ferrari nummer 2 staat om wereldkampioen F1 te worden bij Betcity met odds van 2.10. Max verstappen staat op de eerste plaats met een quotering van 1.85 en Hamilton is derde voor zijn achtste wereldkampioenschaps titel met 34 tegen 1.

Ferrari staat ook bovenaan als het gaat om het winnen van de Constructors Championship 2022, Mercedes staat op een tweede plaats, En Red Bull staat derde om zijn eerste constructeurstitel sinds 2013 te behalen, met een quotering van 3 tegen1. Geen ander team dan Red Bull of Mercedes heeft een constructeurstitel gewonnen sinds het inmiddels ter ziele gegane Brawn Racing die in 2009 won.

Formule1-2022

Dit zijn de teams en coureurs in Formule 1-seizoen 2022

Alfa Romeo: Guanya Zhou (Chi), Valtteri Bottas (Fin)
AlphaTauri: Pierre Gasly (Fra), Yuki Tsunoda (Jap)
Alpine: Fernando Alonso (Spa), Esteban Ocon (Fra)
Aston Martin: Sebastian Vettel (Dui), Lance Stroll (Can)
Ferrari: Charles Leclerc (Mon), Carlos Sainz (Spa)
Haas: Kevin Magnussen (Den), Mick Schumacher (Dui)
McLaren: Daniel Ricciardo (Aus), Lando Norris (GBr)
Mercedes: Lewis Hamilton (GBr), George Russell (GBr)
Oracle Red Bull: Max Verstappen (Ned), Sergio Pérez (Mex)
Williams: Nicolas Latifi (Can), Alexander Albon (Thai)

Russell vervangt Valtteri Bottas bij Mercedes terwijl Bottas naar Alfa Romeo gaat om de gepensioneerde Kimi Raikkonen te vervangen. Russell’s stoel bij Williams werd ingenomen door voormalig Red Bull-coureur Alex Albon. Guanyu Zhou wordt de teamgenoot van Bottas bij Alfa Romeo, dat team is in 2022 de enige op de grid met twee nieuwe coureurs.

Haas maakte woensdag bekend dat voormalig coureur Kevin Magnussen, Nikita Mazepin in 2022 en daarna zou vervangen. Haas liet Mazepin en teamsponsor Uralkali zaterdag vallen vanwege de Russische inval in Oekraïne. Magnussen reed van 2017-20 voor Haas.

Formule 1-kalender 2022

Het schema staat momenteel op 22 races na de annulering van de Russische Grand Prix vanwege de Russische invasie van Oekraïne. De F1 keert terug naar Australië, Canada, Japan en Singapore na de afgelopen twee jaar niet in die landen te hebben geracet vanwege de COVID-19-pandemie. De enige nieuwe race op de kalender is op 8 mei in Miami. De tweede race in de Verenigde Staten wordt verreden op een tijdelijk stratencircuit rond het Hard Rock Stadium. De GP van Zandvoort staat gepland voor 4 september 2022.

DatumGrand PrixTijd
Zondag 20 maartGP van Bahrein16.00 uur
Zondag 27 maartGP van Saoedi-Arabië19.00 uur
Zondag 10 aprilGP van Australië 7.00 uur
Zondag 24 aprilGP van Imola, Italië15.00 uur
Zondag 8 meiGP van Miami, de Verenigde Staten21.30 uur
Zondag 22 meiGP van Spanje15.00 uur
Zondag 29 meiGP van Monaco15.00 uur
Zondag 12 juniGP van Azerbeidzjan13.00 uur
Zondag 19 juniGP van Canada20.00 uur
Zondag 3 juliGP van Groot-Brittannië16.00 uur
Zondag 10 juliGP van Oostenrijk15.00 uur
Zondag 24 juliGP van Frankrijk15.00 uur
Zondag 31 juliGP van Hongarije15.00 uur
Zondag 28 augustusGP van België15.00 uur
Zondag 4 septemberGP van Nederland15.00 uur
Zondag 11 septemberGP van Italië15.00 uur
Zondag 25 septemberGP van Rusland*13.00 uur
Zondag 2 oktoberGP van Singapore14.00 uur
Zondag 9 oktoberGP van Japan 7.00 uur
Zondag 23 oktoberGP van Austin, de Verenigde Staten21.00 uur
Zondag 30 oktoberGP van Mexico21.00 uur
Zondag 13 novemberGP van Brazilië19.00 uur
Zondag 20 novemberGP van Abu Dhabi14.00 uur
*De Formule 1 heeft besloten de GP van Rusland in Sochi voorlopig van de kalender te halen.

De F1 race Grand Prix van Bahrein

Voor Max Verstappen en Red Bull is de openingsrace van het nieuwe Formule 1-seizoen in Bahrein uitgelopen op een gigantische deceptie. De huidige wereld-kampioen F1 viel met nog twee rondes te gaan uit. Het drama werd compleet toen ook nog eens Perez uitviel.

Ferrari was, zoals we al gezien hadden tijdens de test-dagen, in optimale vorm.

Leclerc reed souverein naar de winst. Sainz kwam als tweede binnen en Hamilton completeerde het podium. Leclerc na zege in de openingsrace:
“Het is prachtig dat Ferrari weer terug is aan de top”, reageerde Leclerc. “De laatste twee jaar waren zo zwaar voor het team. We wisten dat we door de nieuwe regels een grote kans zouden krijgen en die hebben we hier met beide handen aangrepen.”

Lewis Hamilton completeerde het podium.

De F1 race Grand Prix van Saoedi-Arabië (Jeddah)

Max Verstappen haalde Charles Leclerc drie ronden voor het einde van de Grand Prix van Saoedi-Arabië in voor zijn eerste overwinning van het seizoen en de 21e van zijn carrière. De race onder schijnwerpers vond plaats twee dagen na een aanval op een nabijgelegen oliedepot door de Jemenitische Houthi-rebellen.

Leclerc mikte op een volgende overwinning na het winnen van de seizoensopener in Bahrein afgelopen zondag vanaf pole position, maar Verstappen haalde hem in in ronde 47 van de 50 na een spannende wiel-aan-wiel race tussen hen. Leclerc blijft na twee races koploper in het klassement.

Carlos Sainz Jr. eindigde op de derde plaats om er opnieuw een podiumdubbel van te maken voor Ferrari nadat hij tweede was geworden in Bahrein, waar Leclerc op briljante wijze drie aanvallen van Verstappen had afgeslagen, die vlak voor het einde van die race met teamgenoot Sergio Perez stopte.

Perez eindigde als vierde, terwijl zevenvoudig F1-kampioen Lewis Hamilton slechts één punt voor Mercedes kon behalen op de 10e plaats nadat hij als 15e was gestart. Zijn teamgenoot George Russell deed het beter als vijfde, maar Mercedes leek opnieuw ver van goede vorm af.

Formule 1 Grand Prix Australië 2022

De Grand Prix Formule 1 van Australië 2022 is uitgelopen op een grote teleurstelling voor Max Verstappen, wederom viel zijn bolide uit, de tweede uitvalbeurt in drie races “Dat is gewoon heel slecht”, zegt de regerend wereldkampioen tegen Viaplay. “Ik weet niet wat ik ervan moet maken op dit moment, maar er is veel werk aan de winkel”.

Laten we hopen voor Max, dat het Redbull team de problemen Voor de volgende race kan oplossen.

Leclerc denkt aan titel

Na drie van de 22 races dit F1-seizoen staat Charles Leclerc met een bijna perfecte score van 71 punten met ruime marge bovenaan in het kampioenschap. Het doet Ferrari en de Monegask steeds meer hopen op de titel: “We hebben een erg sterke en betrouwbare auto.”

Formule 1 Grand Prix van Emilia-Romagna 2022

Max Verstappen heeft overtuigend de Grand Prix van Italië gewonnen. Op het circuit van Imola, waar de race drijfnat begon, maar gaandeweg opdroogde, reed de Nederlander van meet af aan een perfecte race in zijn ditmaal uitstekend functionerende RB18. Extra opsteker voor Red Bull was de dramatische middag die titelconcurrent Ferrari in eigen huis doormaakte. Door een fout van WK-leider Charles Leclerc die na een spin als zesde over de finish kwam, stijgt Max Verstappen in één klap van de vijfde naar de tweede plek in het kampioenschap.

Voor Lewis Hamilton was het opnieuw een weekend om snel te vergeten. George Russell wist nog op de vierde plek te eindigen, maar Hamilton bleef steken op de dertiende positie. De zevenvoudig wereldkampioen rekent zichzelf niet meer als één van de titelkandidaten dit seizoen.

Formule 1 Grand Prix van MIAMI 2022

Max Verstappen heeft de allereerste editie van de Grand Prix van Miami gewonnen. De Nederlandse Red Bull Racing coureur, begon de wedstrijd op P3, maar had binnen 9 rondes zowel Carlos Sainz als zijn grote concurrent Charles Leclerc te pakken en reed uiteindelijk soeverein naar de zege.

Hamilton werd zesde en kan zijn droom om een achtste wereldtitel F1 binnen te slepen wel opgeven.

Formule 1 Grand Prix van Spanje 2022

Max Verstappen weer de Grand Prix van Spanje gewonnen. Hij is bovendien de nieuwe leider in de strijd om het wereldkampioenschap doordat Charles Leclerc van Ferrari halverwege uitviel. Sergio Pérez, tevens van Red Bull, werd tweede. Verstappen, die voor het eerst sinds zijn memorabele overwinning in 2016 de beste was in Barcelona, heeft in de WK-stand nu een voorsprong van zes punten op zijn concurrent Leclerc.

Formule 1 Grand Prix van Monaco 2022

Op een chaotische, natte middag in Monaco troefde Red Bull Racing concurrent Ferrari, gestart van de eerste rij, op alle fronten af. Sergio Pérez greep de zege, Max Verstappen de derde plaats en Charles Leclerc droop treurend af als vierde, na weer een mislukte thuisrace.

Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan 2022

Max Verstappen heeft zondag de Grand Prix van Azerbeidzjan gewonnen. Daarmee heeft Verstappen de voorsprong op de nummer 2 in het WK-klassement flink vergroot. Het was voor Verstappen de vijfentwintigste GP-winst in zijn Formule 1-loopbaan, maar de eerste podiumplek in Bakoe. 

Charles Leclerc begon ijzersterk aan het Formule 1-seizoen 2022 en ging tot de Grand Prix van Spanje aan de leiding van het kampioenschap, maar na zijn tweede uitvalbeurt van het seizoen in Baku moet hij niet alleen Max Verstappen, maar ook Sergio Perez voor zich dulden in de tussenstand. De Red Bull-coureurs profiteerden optimaal van zijn uitvalbeurt door een dubbelzege te pakken, waardoor Verstappen nu 21 punten voorsprong heeft op zijn teamgenoot en 34 punten voor Leclerc staat. George Russell heeft het gat met de Ferrari-coureur verkleind tot 17 punten met zijn derde plek. Grootste stijger is Pierre Gasly, die door zijn vijfde stek in de race is opgeklommen van P14 naar de tiende positie.

Formule 1 Grand Prix van Canada 2022

Voor het eerst in zijn Formule 1-carriere heeft Max Verstappen de GP van Canada op zijn naam geschreven. Op het Circuit Gilles Villeneuve moest de huidige wereldkampioen er hard voor werken, maar troefde hij uiteindelijk Carlos Sainz af. Lewis Hamilton eindigde als derde.

Verstappen ging dus voor de zesde race op een rij naar het podium, na zijn eerdere zeges in Emilia Romagna, Miami, Barcelona en Baku, plus zijn derde plaats in Monaco. Die ook in Jeddah won en alleen in Bahrein en Australië puntloos bleef door uitvalbeurten. Verstappen loopt in de WK-stand nog verder uit op zijn voornaamste concurrenten.

Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië 2022

Max Verstappen is door schade aan zijn auto niet verder gekomen dan de zevende plek op het iconische circuit van Silverstone. Meevaller was dat zijn grootste uitdager Charles Leclerc maar vierde werd, waardoor de schade al met al meevalt. Verstappen verliest slechts zes punten ten opzichte van Leclerc. Sainz won de GP, Perez werd tweede, Hamilton eindigde op plaats 3.

Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk 2022

Max Verstappen is er niet in geslaagd voor de derde keer op rij voor zijn eigen fans op de Red Bull Ring in Oostenrijk te winnen. De Ferrari van zijn grootste concurrent Charles Leclerc bleek sneller in de GP van Oostenrijk. De Monegask nam zo de tweede plek in de WK-stand over van de uitgevallen Sergio Pérez.

Uitslag GP van Oostenrijk

 • 1.Leclerc
 • 2.Verstappen
 • 3.Hamilton
 • 4.Russell
 • 5.Ocon
 • 6.Schumacher
 • 7.Norris
 • 8.Magnussen
 • 9.Ricciardo
 • 10.Alonso

Formule 1 Grand Prix van Frankrijk 2022

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Frankrijk gewonnen nadat Charles Leclerc crashte in de beginfase van de race. Zijn marge in de stand om het wereldkampioenschap bedraagt nu 63 punten. De Mercedessen werden 2 en 3.

Perez (Redd Bull) en Sainz (Ferrari) werden respectievelijk  4 en 5.

Formule 1 Grand Prix van Hongarije 2022

Max Verstappen heeft een geweldige overwinning geboekt in de Grand Prix van Hongarije! De Nederlander startte vanaf P10 na een teleurstelende Q3, maar finishte uiteindelijk na een geweldige inhaalrace, waarin hij ook nog spinde, toch als eerste. Lewis Hamilton werd tweede en George Russell complimenteerde het podium.

Een geweldige prestatie van Max Verstappen, die zijn leidende positie in de strijd om de wereldtitel weer verstevigde. Max gaat met een gigantische voorsprong in het wereldkampioenschap de zomerstop in.

Formule 1 Grand Prix van Belgie 2022

Max Verstappen kan zich met een goed gevoel gaan opmaken voor de Dutch Grand Prix op Zandvoort van volgende week. De coureur van Red Bull gaf zondag op het circuit van Spa-Francorchamps een masterclass racen weg. De Nederlander startte in de Ardennen op P14, maar won de eerste GP na de zomerstop alsnog met speels gemak.

Max Verstappen zegevierde in Belgie voor teamgenoot Sergio Perez en Carlos Sainz. Naaste concurent Leclerc, die een positie lager op de grid vertrok dan Verstappen, kwam als vijfde over de streep. Maar kreeg na afloop een tijdstraf van vijf seconden, omdat hij te hard door de pitstraat was gereden, en viel daardoor terug naar plek zes.

Lewis Hamilton viel in België uit door een botsng met Alonso. De coureurs gingen samen door Les Combes, maar raakten elkaar. Hamilton kwam met twee wielen van de grond af en moest zijn auto daarna parkeren.

Uitslag Grand Prix van Belgie 2022

Pos.CoureurTeamTijd
 
1VerstappenRBR1:25:52.894
2PérezRBR+ 17.841
3Sainz JrFER+ 26.886
4RussellMER+ 29.114
5AlonsoALP+ 1:13.256
6LeclercFER+ 1:14.936
7OconALP+ 1:15.640
8VettelAST+ 1:18.107
9GaslyATA+ 1:32.181
10AlbonWIL+ 1:01.900
11StrollAST+ 1:03.078
12NorrisMCL+ 1:04.739
13TsunodaATA+ 1:05.217
14ZhouALF+ 1:06.252
15RicciardoMCL+ 1:07.163
16MagnussenHAA+ 1 ronde
17SchumacherHAA+ 1 ronde
18LatifiWIL+ 1 ronde
rBottasALF+ 43 rondes
rHamiltonMER+ 44

Formule 1 Grand Prix van Nederland 2022

Max Verstappen heeft voor de tweede keer op rij de Grand Prix van Nederland gewonnen. De Nederlander bleef op circuit Zandvoort de Britse Mercedes-coureur George Russell (tweede) en de Monegask Charles Leclerc van Ferrari (derde) voor. Ook reed De Nederlander de snelste raceronde, goed voor een extra WK-punt. Gesteund door tienduizenden aanwezige Nederlandse fans boekte Verstappen zijn tiende zege van dit seizoen, zijn vierde op rij.

Uitslag Dutch GP:

#CoureurTeamTijd
 
1VerstappenRBR1:36:42.773
2RussellMER+ 4.071
3LeclercFER+ 10.929
4HamiltonMER+ 13.016
5PérezRBR+ 18.168
6AlonsoALP+ 18.754
7NorrisMCL+ 19.306
8Sainz JrFER+ 20.916
9OconALP+ 21.117
10StrollAST+ 22.459
11GaslyATA+ 27.009
12AlbonWIL+ 30.390
13SchumacherHAA+ 32.995
14VettelAST+ 36.007
15MagnussenHAA+ 36.869
16ZhouALF+ 37.320
17RicciardoMCL+ 37.764
18LatifiWIL+ 1 ronde
rBottasALF+ 19 rondes
rTsunodaATA+ 29 rondes

Formule 1 Grand Prix van Italie 2022

Verstappen heeft de GP van Italie 2022 gewonnen, met zijn vijfde zege op rij zette Max Verstappen in Monza opnieuw een grote stap richting zijn tweede wereldtitel. De Nederlander kan bij de volgende race in Singapore (2 oktober), de zeventiende Grand Prix van dit 22 races tellende seizoen, al kampioen worden.

Maar dan moet Verstappen in Singapore wel een flink gat slaan. Max zijn voorsprong op Charles Leclerc bedraagt inmiddels 116 punten. Sergio Pérez staat derde, met 125 punten achter op Verstappen. De Nederlander moet na de race in Singapore 138 punten ‘los’ staan, om de wereld-titel daar al binnen te halen. Een week later is er de GP in Japan. Vervolgens zijn er nóg vier races te gaan.

Top 10 GP Italie 2022

 • Max Verstappen Red Bull 1:20:27.511
 • Charles Leclerc Ferrari + 2.446
 • George Russell Mercedes + 3.405
 • Carlos Sainz Jr Ferrari + 5.061
 • Lewis Hamilton Mercedes + 5.380
 • Sergio Pérez Red Bull + 6.091
 • Lando Norris McLaren + 6.207
 • Pierre Gasly AlphaTauri + 6.396
 • De Vries Williams + 7.122
 • Zhou Guanyu Alfa Romeo + 7.910

Nyck de Vries, die als invaller bij Williams debuteerde in de F1, werd negende en pakte twee punten.

Formule 1 Grand Prix van Singapore 2022

Max Verstappen is er niet in geslaagd om in Singapore zijn tweede wereldtitel in de Formule 1 pakken. De Nederlander in dienst van Red Bull starte de race vanaf P8 en door een slechte start kwam hij geen moment in de buurt van een prolongatie van zijn WK-titel en eindigde op een teleurstellende zevende plaats.

De ploeggenoot van Verstappen bij Redbull, Sergio Pérez won de race. De beide ferrari’s werden respectievelijk tweede en derde.

Nu is het wachten op de GP van Japan waar Verstappen alsnog F1 kampioen kan worden.

Sergio Perez verklaarde: “Het is veel mooier voor Max om hem in Japan te winnen. Voor het team en voor Honda is dat veel specialer”, aldus de winnaar van de GP van Singapore.

Formule 1 Grand Prix van Japan

Max Verstappen is wereldkampioen

Max Verstappen is door de FIA uitgeroepen tot wereldkampioen Formule 1 na zijn winst in de Grand Prix van Japan en nog officieel 4 GP’s te gaan. Na een zeer verwarrende ontknoping na de race met een tijdstraf voor Charles Leclerc en gedoe over de puntentelling was zijn tweede wereldtitel een feit.

Formule 1 Grand Prix van de Verenigde Staten

Wereldkampioen Max Verstappen herstelt van pitstop-ramp om Lewis Hamilton in te halen en de Grand Prix van de Verenigde Staten te WINNEN …Ondanks een slechte pitstop won MAX voor de dertiende keer dit seizoen, waarmee hij het record van Michael Schumacher en Sebastian Vettel evenaart. Bovendien pakt Red Bull door zijn zege de constructeurstitel.

F1 klassement TEAMS

Pos.TeamPunten
1Red Bull Racing656
2Ferrari469
3Mercedes AMG F1 team416
4Alpine F1 team144
5McLaren138
6Alfa Romeo F1 team52
7Aston Martin F1 team37
8Haas F134
9Scuderia AlphaTauri34
10Williams6

Formule 1 Grand Prix van de Mexico

Tweevoudig Wereldkampioen Max Verstappen is weer een record rijker. Door zijn overwinning bij de GP van Mexico boekte de coureur van Red Bull zijn 14e zege van het seizoen, waarmee Verstappen het record van meeste zeges in een seizoen verbeterde. “Het is een ongelooflijk jaar tot op heden. We genieten er van en gaan proberen om nog meer races te winnen.”

In theorie kan Verstappen dit seizoen liefst zestien races winnen. Het jaar wordt afgesloten met races in Brazilië en Abu Dhabi.

Formule 1 Grand Prix van de Mexico

George Russell van Mercedes heeft de GP van Brazilië gewonnen. Het werd een 1-2, want Lewis Hamilton kwam als tweede over de finish. Max Verstappen had vandaag zijn dag niet en na een openlijke weigering om zijn team-genoot Pérez voor te laten gaan, eindigde de Nederlander op P6.

Volledige uitslag GP – BRAZILIË

Pos.CoureurTeamTijd
1 George RUSSELL MercedesLAP 71
2 Lewis HAMILTONMercedes+ 1.529
3 Carlos SAINZFerrari+ 4.051
4 Charles LECLERCFerrari+ 8.441
5 Fernando ALONSOAlpine+ 9.561
6Max VERSTAPPENRed Bull+ 10.056
7Sergio PÉREZRed Bull+ 14.080
8Esteban OCONAlpine+ 18.690
9Valtteri BOTTASAlfa Romeo+ 22.552
10Lance STROLLAston Martin+ 23.552
11Sebastian VETTELAston Martin+ 26.183
12Pierre GASLYAlpha Tauri+ 26.867
13 Guanyu ZHOUAlfa Romeo+ 29.325
14Mick SCHUMACHERHaas+ 29.899
15Alexander ALBONWilliams+ 36.016
16Nicholas LATIFIWilliams+ 37.038
17Yuki TSUNODAAlpha Tauri+ 1 L
18Lando NORRISMcLarenDNF
19Daniel RICCIARDOMcLarenDNF
20Kevin MAGNUSSENHaas

Formule 1 Grand Prix van de Abu Dhabi

Max Verstappen heeft ook de GP van Abu Dhabi gewonnen, en heeft darmee zijn vijftiende overwinning van dit seizoen geboekt. Michael Schumacher en Sebastian Vettel wonnen beiden een keer dertien races in één jaar. Schumacher deed dat in 2004, toen het seizoen uit achttien grands prix bestond. Vettel won in 2013 dertien van de negentien races. De Nederlander heeft nu een recordaantal punten bij elkaar gereden in de Formule 1. In 22 grands prix kwam de coureur van Red Bull tot 454 punten. Dat zijn 41 punten meer dan Lewis Hamilton in 2019 bij elkaar reed. Het seizoen telde toen 21 races.

“Natuurlijk hoop ik dit volgend jaar te overtreffen, maar dat zal lastig worden”, zei Verstappen, die in het WK-klassement maar liefst 146 punten voorsprong heeft op de nummer 2, Ferrari-coureur Charles Leclerc.

Eeuwige ranglijst

Verstappen vierde in Abu Dhabi zijn 35e overwinning in de Formule 1. Hij staat daarmee op de ‘eeuwige’ ranglijst op de zesde plaats. Verstappen heeft Ayrton Senna voor zich. De Braziliaan, die in 1994 overleed na een crash op het circuit van Imola, won 41 races. Hamilton heeft met 103 overwinningen het record in handen.

“Ik heb nu zin om even niets te doen”, zei Verstappen na een lang seizoen. “We gaan hier even van genieten. En hopelijk zijn we volgend seizoen vanaf het begin gelijk weer competitief.”


Geef een reactie