28 Years Later is officieel bevestigd

28 Years Later is officieel bevestigd

Ren voor je leven, want de zombies komen er weer aan, ze zijn sneller dan jij en ze staan op het punt zich tegoed te doen aan jouw heerlijke, sappige hersenen: 28 Years Later is officieel bevestigd. Het is de sequel van Danny Boyle en Alex Garland op het apocalyptische meesterwerk 28 Days Later – wat een chaotisch pandemisch verhaal over een bloeddorst opwekkend virus dat ontsnapt uit een geheim laboratorium en snel leidt tot de ondergang van Groot-Brittannië – en het is de eerste keer dat ze sinds Sunshine uit 2007 weer samenwerken.

In de oorspronkelijke film uit 2002, 28 Days Later, ontwaakt Cillian Murphy, in een ziekenhuis om vervolgens een verlaten Londen te ontdekken, zonder ook maar een ziel in zicht.

28 Weeks Later

De actievolle opvolger, 28 Weeks Later, geregisseerd en geschreven door een ander creatief team (regisseur Juan Carlos Fresnadillo en geschreven door een assortiment collega’s, waaronder Rowan Joffé), was in feite de Aliens voor Boyles Alien, gezien de nadruk op actie en de focus op een bataljon Amerikaanse soldaten die naar de hoofdstad kwamen om deze weer op te bouwen, maar uiteindelijk veel dood en verderf oogsten.

28-weeks-later

Een tweede vervolgfilm werd al lange tijd besproken, voornamelijk onder de werktitel 28 Months Later. Deze zou vermoedelijk het cliffhanger-einde van 28 Weeks Later volgen, waarin we een groep woedend geïnfecteerden de Champ de Mars zien bestormen, wat bevestigt dat de infectie haar eilandquarantaine is ontvlucht. 28 Months Later kwam er echter nooit. In plaats daarvan nu 28 Years Later.

28 Years Later

Danny Boyle, Alex Garland en zelfs Cillian Murphy keren allemaal terug. Het vervolg zal Danny Boyle en schrijver Alex Garland na 17 jaar weer herenigen, met een “deel twee” vervolg als onderdeel van het totale pakket, volgens The Hollywood Reporter. En wat meer is: Oscarfavoriet Cillian Murphy van Oppenheimer is aan boord als uitvoerend producent, wat de geruchtenmolen voedt dat hij zal terugkeren naar één van zijn bepalende vroege carrièrerollen.

Filmvakbladen melden dat elke film een geschat budget van ongeveer $65 miljoen zal hebben, een aanzienlijke verhoging ten opzichte van de eerdere 28-films, die respectievelijk voor $8 en $15 miljoen werden gemaakt. Dat geeft aan dat Sony veel vertrouwen heeft in het vervolg: je investeert immers alleen zoveel geld in een project als je denkt dat het dat terugverdient (en meer). 28 is in het verleden winstgevend gebleken, en de aandelen van Boyle, Garland en Murphy zijn alleen maar gegroeid in de decennia sinds de eerste, dus waarom niet een grotere financiële gok wagen?

28 Years Later lijkt het begin te zijn van een geheel nieuwe trilogie

Volgens The Hollywood Reporter willen Boyle en Garland – laatstgenoemde is inmiddels een gerespecteerd regisseur geworden, verantwoordelijk voor de sci-fi film, Annihilation en hersenkrakers als Ex Machina – een nieuwe 28- trilogie lanceren. Boyle zal de eerste film regisseren, terwijl Garland alle drie de scripts zal schrijven, wat overeenkomt met recente persberichten dat Garland klaar is met werken achter de camera.

28-years-later

Het doel lijkt een soortgelijk succes te bereiken als George Miller’s Fury Road, zijn langverwachte vervolg in de Mad Max-franchise, dat nu wordt beschouwd als één van de beste actiefilms aller tijden.

Murphy’s personage Jim zou oorspronkelijk sterven in 28 Days Later, maar het canonieke einde ziet hem overleven. Dus het is niet ondenkbaar dat we na al die tijd weer met hem kunnen herenigen – misschien is hij nog steeds vrienden met Naomie Harris’ Selena?

Dat gezegd hebbende, of hij voor de camera wil stappen naast zijn productietaken moet nog blijken. Maar één ding is zeker: 28 Years Later zou meer kaartjes verkopen met Murphy erin. Laten we afwachten.