Koken boven een open vuur

Koken boven een open vuur

Koken op open vuur, het is de afgelopen jaren bij veel natuur- en kampeerliefhebbers steeds populairder geworden. Heerlijk back to basic koken in de natuur op open vuur, of stook een vuurtje in je achtertuin. Terug naar de basis, koken zoals onze verre voorouders geleerd hebben. Geniet van de sfeer en warmte van een houtvuur en bereid daarmee de lekkerste gerechten.

Koken op een kampvuur kan op verschillende manieren: met stokken, spiezen, roosters, aluminiumfolie, Dutch ovens of een pot boven het vuur. Als je pannen gebruikt dan heb je ook een rooster nodig om ze op te zetten. Je hoeft echter geen pannen te gebruiken. Je kan je gerechten (bijv. aardappelen of groente) ook inpakken met aluminiumfolie en deze zo op het rooster of zelfs op de kolen leggen.

In principe kan elke pan boven een open vuur. Zorg ervoor dat het vuur niet te heet wordt en dat de pan niet te dicht boven het vuur hangt. Bij sommige materialen kan dit namelijk voor vervorming of breuken in het materiaal zorgen. De enige uitzondering zijn de pannen met een teflon of andere antiaanbak laag, deze mag je NOOIT op open vuur gebruiken.

Gietijzeren pannen.

Deze zware pannen en “Dutch Ovens” hebben een lange historie en zijn van origine puur Hollands Deze pannen zijn geschikt om op een vuurtje te zetten en daarom dus gemaakt van sterke en zware materialen. Een voorbeeld hiervan zijn de Dutch Ovens: grote pannen voor open vuur met een dikke bodem en heel erg geschikt voor lekkere stoofpotjes en soepen.

kampvuur

Hoe te koken boven een open kampvuur

Overweeg het type warmte dat je nodig hebt. Er zijn twee manieren om boven vuur te koken: direct en indirect. Koken met directe warmte betekent datje, je voedsel recht boven de warmtebron plaatst: met spiesen, koken op kolen of grillen boven de vlammen met een rooster. Deze methode stelt je voedsel bloot aan hoge intensiteit hitte, en het is goed voor het dichtschroeien en voedsel dat niet lang nodig heeft om te koken.

De indirecte methode plaatst voedsel in de buurt van of rond vuur en gebruikt stralingswarmte om het te koken. Dit is gebruikelijk bij barbecueën. Indirecte hitte is geweldig om opflakkeringen te voorkomen (vet en vet druppelen niet in de vlammen), het afbreken van echt vet vlees of het koken van delicate eiwitten (zoals kip). Het zorgt ook voor een mooie korst aan de buitenkant.

Gebruik geen licht ontvlambare middelen om het vuur aan te steken, maar liever speciale aanmaakblokjes of houtjes. Zet ook liever geen pan met olie in op boven het vuur. Als hete olie in het open vuur komt kan deze makkelijk ontbranden met alle gevolgen van dien

Marshmallows roosteren boven een vuurkorf of vuurschaal 

Wat is er gezelliger dan met de kinderen lekker naar buiten te gaan en te genieten van de natuur? Combineer dit met het maken van popcorn boven een vuurkorf of kastanjes roosteren in een speciale kastanjepan. 
Kinderen vinden het fantastisch en zelf popcorn maken is natuurlijk het leukste wat er is!

Laat de kinderen zien hoe gedroogde mais boven open vuur verandert in heerlijk popcorn. Het geluid van het poffen en de geur van de warme mais zal ieder kind boeien. De extra lange steel van de popcornpan zorgt ervoor dat de pan veilig en goed te hanteren is. Of marshmallow’s rooteren boven het vuur met een prikker, die ook te gebruiken is voor hotdogs e.d.

Brood op een stok

Zelf gebakken brood is het lekkerste wat er is. Daarnaast is het ook nog eens super easy te maken. Het brooddeeg wikkel je rond de spies en deze houd je boven het vuur tot het brood goudbruin is. Dan nog een finishing touch met een beetje boter, kaneel en suiker en voila. klaar is Kees! Hier lees je het hele recept.

Bacon aan een spies

bacon-openvuur

Net zoals je een marshmallow aan een spies kan rijgen kan je ook bacon aan een spies rijgen. Dit is een heerlijk en snel gerecht dat je kan bereiden boven het kampvuur. Het enige wat je nodig hebt zijn speklapjes of bacon en een lange spies. Bakken maar! Het volledige recept vind je hier.

Brood bakken in een Bloempot

Lekker vers brood, uit een bloempot!

Lekker vers brood, uit een bloempot! Een bloempot kun je prima gebruiken om brood of gebak in te bakken aan een kampvuur. Maar ook lasagne of aardappel gratin kun je prima bereiden in de bloempot.

Ingredienten: 1 pak broodmix (of meng je eigen mix | meel +gist)water,beslagkom

Bereiding

Kneedt de broodmix volgens recept en laat dit voordat je het bakt even ‘rusten’ (minimaal een
half uurtje).

Gebruik een bloempot van aardewerk (=klei). Meestal is dit de goedkoopste die je kunt vinden.(liefst zonder gat onderin) diameter circa 7 cm. Vóór je aan de slag gaat moet je de bloempot ‘kruiden.’ Dit werkt als volgt:
Vet de bloempot van binnen en buiten in met olie. Zet ‘m kort in hete kolen en laat de olie intrekken. Haal de pot weer voorzichtig van het vuur. Laat ’m even afkoelen en herhaal dit
twee of drie keer. Nu is de pot gereed voor
gebruik. Heb je een gebruikte bloempot stop er dan bakpapier in. Het papier mag niet over de rand van je bloempot heen vallenVoor je het deeg (of andere ingrediënten toevoegt bestuif je de binnenzijde van de pot met een beetje bloem.
Plaats het deeg in de bloempot.

Maak in de hete as een kuil groot genoeg dat je bloempot er in past. Zet daar je bloempot in en schep as rondom je bloempot.

Als het brood mooi bruin is, dit kun je veel al zien aan de bovenkant van je brooddeeg. Haal de bloempot dan voorzichtig uit de as (bloempot is heet!) en keer deze op een tafel voorzichtig om. Als je het goed hebt gedaan dan valt het broodje er uit. Mocht dit niet gebeuren dan kun je aan de binnenkant langs de bloempot met een mes het broodje los maken.

Misschien kan het zijn dat de buitenkant van je broodje zwart is geworden. Als je dit met een mes eraf schraapt dan valt het zwarte eraf waarna er een bruine korst te voorschijn komt.

Maak tenslotte een gat aan de bovenkant van je broodje, vul dit op met suiker en/ of jam en eet smakelijk!

Entrecotes met Bourbon Champignons

Benodigheden: Gietijzeren koekenpan, Tang, Mes, Snijplank, Zilverpapier.

Ingrediënten voor de entrecote: 3 Entrecotes, 1,5 el zeezout, 1 el zwarte peper, 2 tl knoflookpoeder, 2 tl chipotlepoeder, 1 tl koolzaadolie en gehakte peterselie voor garnering

new-york-strip-steak

Ingrediënten voor de Bourbon Champignons: Shiitake-paddenstoelen, 60 ml bourbon, 2 el runderbouillon, 1 el gehakte knoflook, 1 el bruine suiker, 2 tl worcestershiresaus.

Hoe het te maken:

Wrijf de entrecote in met olie. Meng in een kom de zout, peper, knoflook en chipotlepoeder. Kruid de entrecote grondig en zet ze 30-40 minuten in de koelkast of koeler om de kruiden in te laten trekken. Haal ongeveer 10 minuten voor het bakken de entrecote eruit en laat ze op kamertemperatuur komen.

Bouw een middelhoog vuur voor direct koken. Voeg wat canola-olie toe aan de gietijzeren koekenpan en plaats de koekenpan 2 minuten voor het koken boven het vuur. Voeg de entrecote toe aan de koekenpan, op z’n zij en bak gedurende 1 minuut per zijde. Leg de entrecote vervolgens plat om ongeveer 2-3 minuten per kant te bakken, totdat ze een interne temperatuur van 120 graden hebben bereikt.

Haal ze dan uit de pan en laat 10 minuten rusten in zilverpapier. Doe de shiitake-paddenstoelen in de pan en kook het water eruit (ongeveer 4 minuten). Zodra ze goudbruin zijn, blus de pan met bourbon en laat 1 minuut sudderen. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten voor de bourbon-paddenstoelen toe en laat 3-4 minuten sudderen, of tot het is ingekookt. Snijd ondertussen de entrecote in mooie plakken, paddestoelen erop en garneer met gehakte peterselie.

Kijk voor meer recepten op kampvuurkok.nl


Geef een reactie