Laatste lid van ’Band of Brothers’ overleden

Laatste lid van ’Band of Brothers’ overleden

De Amerikaanse oorlogsveteraan Edward Shames is op 99-jarige leeftijd overleden. Shames was het laatste nog levende lid van de zogenoemde “Band of Brothers”, een groep elite-militairen en -parachutisten die een belangrijke rol speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. De belevenissen van de Easy Company van het 506th Parachute Infantry Regiment van de US 101st Airborne Division vormden de inspiratie voor het boek Band of Brothers (1992) en een gelijknamige miniserie op HBO.

Band-of-Brothers
Shames tijdens een reunie van Band of Brothers

Shames landde op D-Day, 6 juni 1944, als parachutist in Normandië. Hij was een van de eerste geallieerde militairen die het concentratiekamp Dachau binnenging, slechts enkele dagen na de bevrijding. Nadat Duitsland zich had overgegeven, trok hij met zijn medesoldaten het Kehlsteinhaus van de nazi’s in de deelstaat Beieren binnen. Daar vond hij een aantal flessen cognac die „alleen voor de Führer” bedoeld waren. Shames nam de cognac mee en opende de fles op de bar mitzvah (een Joodse ceremonie als een jongen 13 wordt) van zijn oudste zoon.

Shames had „de reputatie zeer koppig en uitgesproken te zijn en eiste de hoogste standaarden van zichzelf en van zijn medesoldaten”, valt in zijn overlijdensbericht te lezen.

Na de oorlog werkte Shames als Midden-Oosten-expert voor de National Security Agency, diende als reservist in het Amerikaanse leger en ging met pensioen als kolonel.


Geef een reactie