‘Meest spectaculaire’ UFO-foto ooit eindelijk na meer dan 30 jaar onthuld.

‘Meest spectaculaire’ UFO-foto ooit eindelijk na meer dan 30 jaar onthuld.

Op 4 augustus 1990 werd wat bekend werd als de “Calvine-foto” genomen door twee onbekende mannen, 55 kilometer ten noordwesten van Perth in Calvine, net aan de rand van het Cairngorms National Park in Schotland.

De foto werd genomen toen deze twee mysterieuze mannen een ongewoon ruitvormig object in de lucht zagen. Terwijl ze zich verstopten in wat struiken om de UFO te observeren, hoorden ze een RAF-jet naderen. Het grote metalen object in de lucht werd door hen geschat op ongeveer 30 meter lang en zweefde ongeveer 10 minuten in de lucht en straalde een laag gezoem uit. Toen de straaljager de UFO naderde, vloog het object recht de lucht in en uit het zicht. Voordat dat gebeurde, konden de mannen echter enkele foto’s maken van wat ze hadden gezien. Deze foto’s werden vervolgens overgedragen aan de Schotse Daily Record-krant, die ze op hun beurt overhandigde aan het Britse Ministerie van Defensie (MoD).

Ze zijn nooit gepubliceerd en het Ministerie van Defensie heeft ze nooit openbaar gemaakt. Meer dan 30 jaar lang werd deze foto, evenals vijf andere, als verloren beschouwd. Nu blijkt dat gepensioneerde RAF-persvoorlichter Craig Lindsay, nu 83, het protocol had gebroken en een kopie van de “Calvine Photograph” had bewaard – nog steeds in de originele envelop van de Daily Record – aangezien hij betrokken was als contactpersoon tussen de krant en Defensie in 1990.

Calvine-Photograph
Calvine-Photograph

Het bestaan daarvan, werd onlangs onthuld door Dr. David Clarke, een voormalig curator voor het MoD UFO files-project bij The National Archives. “Ik wacht al meer dan 30 jaar op iemand die hierover contact opneemt”, zei Lindsay over de foto. Clarke schreef voor de Daily Mail over de ontdekking en zei dat de “Calvine-foto” door een insider van Defensie werd beschreven als “de meest spectaculaire UFO-foto die ooit is gemaakt, en de Heilige Graal in termen van hard bewijs dat deze dingen echt bestaan.”

Het is een foto die Defensie en het Nationaal Britse Archief hebben geprobeerd verborgen te houden. Hoewel de informatie normaal gesproken na 30 jaar zou zijn vrijgegeven, heeft het ministerie de originele foto niet vrijgegeven en wil het de namen van de getuigen voor nog eens 54 jaar verzegelen – tot 2076 – vanwege ‘privacykwesties’.

Andrew Robinson, een hoofddocent fotografie aan de Sheffield Hallam University, die de foto onderzocht, vertelde Clarke: “Mijn conclusie is dat het object zeker voor de camera staat, dat wil zeggen, het is geen fake die in postproductie is geproduceerd, en de plaatsing ervan in de scène lijkt ongeveer halverwege tussen het hek op de voorgrond en het vlak op de achtergrond te zijn.

Lindsay legde uit: “Als persvoorlichter voor Schotland heb ik veel UFO-rapporten behandeld, maar de meeste waren slechts lichtjes aan de hemel. Het was duidelijk dat deze anders was. Toen ik vroeg wat voor soort geluid het had gemaakt, zei de man: “Het maakte helemaal geen geluid.” Tot dat moment nam ik het niet erg serieus, maar toen hij zei dat het stil was, realiseerde ik me plotseling dat er geen vliegtuig is dat ik ken dat stil is.”

Hoewel de foto nu eindelijk is onthuld, is de identiteit van de twee mannen die daar die dag waren en de foto maakten nog steeds een mysterie.

“Ik hoop dat de twee getuigen naar voren zullen komen om hun eigen verhaal te vertellen”, eindigt Lindsay.


Geef een reactie