Archeologen hopen dat tunnel onder Egyptische tempel leidt naar lang verloren gegane tombe van Cleopatra

Archeologen hopen dat tunnel onder Egyptische tempel leidt naar lang verloren gegane tombe van Cleopatra

Archeologen in Egypte hebben een enorme ondergrondse tunnel blootgelegd, meer dan 13 meter onder de grond, De tunnel is door de Egyptische autoriteiten beschreven als een ‘geometrisch wonder’ en is in de buurt van de stad Alexandrië. De hoop is dat deze ondergrondse tunnel zal leiden naar het lang verloren gewaande graf van de laatste farao van Egypte en mogelijk zijn beroemdste heerser, koningin Cleopatra VII.

Cleopatra
Een combinatie van twee foto’s toont de tunnel die is ontdekt onder de oude Taposiris Magna-tempel in Egypte in de buurt van Alexandrië, November 2022.

Het Egyptische ministerie van Toerisme en Oudheden zei dat de 1,3 kilometer lange tunnel onder de oude Taposiris Magna-tempel in Egypte in de rots was uitgehouwen. De tunnel, meer dan 13 meter (43 voet) onder de grond gelegen, werd door het ministerie beschreven als een “geometrisch wonder” dat zou kunnen leiden naar de laatste rustplaats van Cleopatra.

De opgraving werd uitgevoerd door een Dominicaans-Egyptische archeologische missie van de Universiteit van San Domingo. “Dit is de perfecte plek voor het graf van Cleopatra,” verteld Dr. Kathleen Martinez, die de gezamenlijke missie leid. “Zelfs als er een kans van één procent is dat de laatste Koningin van Egypte daar begraven ligt, is het mijn plicht om haar te zoeken”, zei Martinez.

Cleopatra was de Koningin van het Ptolemeïsche Koninkrijk Egypte van 51 v.Chr. tot haar dood in 30 v.Chr., toen Rome het land overnam. Er wordt beweerd dat ze zelfmoord heeft gepleegd in Alexandrië om te voorkomen dat ze als oorlogsprijs door Rome werd geparadeerd. Haar dood betekende ook het einde van de Hellenistische periode.

De liefdesaffaires en machtsstrijd die ze voerde met de Romeinse dictator Julius Caesar en de Romeinse politicus Marcus Antonius zouden een aanzienlijke invloed hebben gehad op de loop van de Egyptische en Romeinse geschiedenis, waarbij de laatste vereeuwigd werd door William Shakespeare in zijn toneelstuk ‘Antony and Cleopatra’.

“Dit is de eerste keer dat een archeoloog tunnels, doorgangen onder de grond [en] binnen de muren van de tempel heeft gevonden”, zei Martinez, erop wijzend dat als de vondst leidt naar het graf van Cleopatra, dit “de belangrijkste ontdekking zou zijn van de 21e eeuw.”

Martinez werkt al meer dan 15 jaar aan de Taposiris Magna-tempel en is actief op zoek naar het verloren graf. Een deel van de tunnel bleek onder water te staan, wat een toonaangevende theorie ondersteunt die zegt dat de fundamenten van de tempel ook onder water staan ​​als gevolg van ten minste 23 aardbevingen die het gebied troffen tussen 320 en 1303 na Christus.

Het team van Martinez heeft tijdens hun recente missie verschillende opmerkelijke artefacten onder de tempel opgegraven, waaronder munten met de namen van koningin Cleopatra en Alexander de Grote, evenals oude beelden van de Egyptische godin Isis.

Het albasten hoofd van een standbeeld van koningin Cleopatra, links, een deel van een masker dat vermoedelijk toebehoorde aan Marcus Antonius, en munten met het beeld van Cleopatra worden tentoongesteld in de tempel van Taposiris Magna, die werd gebouwd tijdens het bewind van koning Ptolemaeus II (282- 246 v. Chr.), in Burg Al Arab ten westen van Alexandrië, Egypte, zondag 19 april 2009. Archeologen zullen beginnen met het opgraven van drie locaties in Egypte nabij de Middellandse Zee die de graven kunnen bevatten van gedoemde geliefden, Cleopatra en Mark Anthony.

Eerdere opgravingen op de site hebben ook mummies met gouden tongen blootgelegd en een begraafplaats met mummies tegenover de tempel, beide tekenen van een koninklijk graf in de buurt, aldus Martinez. De beroemdste archeologische vondst van Egypte tot nu toe wordt door velen beschouwd als het graf van koning Toetanchamon, dat 100 jaar geleden werd opgegraven. Als het graf van Cleopatra wordt gevonden, kan dat veranderen.


Geef een reactie