Robots kunnen zichzelf nu genezen

Robots kunnen zichzelf nu genezen

Robots kunnen nu detecteren of ze zijn neergestoken, zichzelf genezen en vervolgens doorgaan met bewegen

Daar gaan we weer. Wetenschappers doen nog steeds dingen die ze waarschijnlijk niet zouden moeten doen als het gaat om kunstmatige intelligentie en robots. Het is eigenlijk slechts een kwestie van tijd voordat we iets creëren dat erachter komt dat het genoeg heeft van onze bemoeienis, zich tegen ons keert en de planeet overneemt.

Drones kunnen nu al maatregelen nemen, mocht onze menselijke aanwezigheid ergens niet gewenst zijn. Zoals het afzetten van robothonden gewapend met aanvalsgeweren.

Onlangs hebben wetenschappers aan de Amerikaanse universiteit MIT, intelligente autonome robots gemaakt die grotere versies van zichzelf kunnen bouwen. Daarvoor vonden wetenschappers er een uit die kakkerlakken doodt met een laser. En nu hebben ze volgens de New Scientist een robot gemaakt die kan voelen wanneer hij is neergestoken, stopt met bewegen, zichzelf geneest en vervolgens doorgaat met wat hij aan het doen was.

Robots gemaakt van zachte en vervormbare materialen kunnen hun lichaamsvorm veranderen en biologische weefsels imiteren, zoals spieren voor protheses. Maar omdat ze zacht zijn, kunnen ze gevoelig zijn voor beschadiging. Hedan Bai van de Cornell University in New York en haar collega’s hebben een eenvoudige, zachte robot gemaakt die kan detecteren wanneer hij beschadigd is en zichzelf herstelt voordat hij verder gaat met bewegen.

Ze noemen het een “beschadig intelligent systeem met een zacht lichaam” en het werkt met behulp van “een netwerk van zelfherstellende lichtgeleiders voor dynamische detectie (SHeaLDS)”.

“SHeaLDS maakt schadebestendige en intelligente robots mogelijk door zelfherstellende snijwonden en door deze schade te detecteren en de acties van de robot dienovereenkomstig te controleren”, schrijven de wetenschappers in hun onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances.

Nu zijn deze viervoetige robots nog maar 12 centimeter lang, maar de wetenschappers willen natuurlijk veel verder gaan.

“We hebben echt geprobeerd deze sensoren zo veel mogelijk te martelen”, zei Bai. (Ik weet niet, of dat een goed idee is). “Schade-intelligentie gerealiseerd door SHeaLDS demonstreert autonomie bij het waarnemen, genezen en aanpassen van schade, vergelijkbaar met fysieke intelligentie bij dieren”, stelt het onderzoek.

De onderzoekers testten de ‘schade-intelligentie’ van de robot door zes keer in een sensor op zijn been te steken. De robot stopte ongeveer een minuut om de sensor te laten genezen na elke steek en ging toen verder met bewegen.

“In combinatie met vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie biedt SHeaLDS een route naar meer duurzame en adaptieve robots. “Naast robotica stellen we ons voor dat SHeaLDS bruikbaar zal zijn in het bredere gebied waar schade-informatie essentieel is in schadegevoelige omgevingen, zoals ruimtepakken, evenals toepassingen waarbij een lange levensduur van apparaten de voorkeur heeft, zoals wearables voor mens-machine. interactie en digitale gezondheid.”

Met een beetje geluk, duurt het dus nog maar even, voordat Skynet online is.


Geef een reactie