Verhaal Achter Het Logo: De Stier van Lamborghini

Verhaal Achter Het Logo: De Stier van Lamborghini

Hoe een lompe koppeling van een Ferrari leidde tot de creatie van misschien wel het meest iconische supercar merk dat we vandaag de dag kennen.

Misschien is er geen betere representatie van de producten die Lamborghini maakt dan zijn logo. Sinds de oprichting in 1963 heeft de ‘Razende Stier van Bologna’ een standaard gezet voor hoe een sportwagen eruit moet zien – agressief, vurig, gemeen en natuurlijk, vet. Maar hoe is dit tot stand gekomen? En waarom een stier op een goud en zwart schild?

Ferruccio Lamborghini

Laten we de klok terugdraaien naar de vroege dagen van Ferruccio Lamborghini, de oprichter van het bedrijf. Ferruccio groeide op in een klein stadje in Noord-Italië, waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog als monteur werkte. Na de oorlog startte Ferruccio twee succesvolle bedrijven, één die zich bezighield met de productie van tractoren en de andere, wat te maken had met airconditioners. Tussen dit alles door ontwikkelde hij ook een affiniteit voor alles wat vier wielen had, wat hem ertoe bracht een paar Alfa Romeo’s, Maserati’s, Mercedessen en Ferrari’s voor zijn eigen te kopen.

eerste-Lamborghini
De eerste Lamborghini uit 1953

Maar Ferruccio had een speciale affiniteit voor Ferrari. Hij vond ze elegant maar ook luidruchtig en ruw. Volgens verslagen was hij nogal teleurgesteld over het gebrek aan “wegluxe” die Ferrari te bieden had. Begin jaren 60, ontevreden over de koppeling van zijn Ferrari, besloot Ferruccio zijn grieven te uiten bij Enzo Ferrari zelf.

Hoewel er geen definitief verslag is van het gesprek, zegt de legende dat Enzo de kritiek niet vriendelijk opnam en nogal afwijzend was over de klachten van Ferruccio. Nu begrijpelijkerwijs gepikeerd, begon de voormalige monteur en rijke zakenman zijn eigen merk met als doel een perfecte sportauto te bouwen.

Automobili Lamborghini SpA

Een paar jaar later werd Automobili Lamborghini SpA opgericht in Sant’Agata Bolognese, niet toevallig slechts 30 km van de Ferrari-fabriek. Maar de dingen waren nog niet helemaal op hun plaats. Het bedrijf had een logo nodig. Gelukkig had Ferruccio wat tijd doorgebracht met Don Eduardo Miura, een fokker van Spaanse vechtstieren in Sevilla, Spanje. Gefascineerd door de pure kracht die de dieren uitstraalden, besloot Ferruccio de razende stier tot symbool van zijn nieuwe bedrijf te maken.

In tegenstelling tot de populaire overtuiging was de allereerste versie van het Lamborghini-logo zonder het iconische zwart en gouden kleurenschema, zoals we het vandaag kennen. In plaats daarvan toonde het een monochrome stier op een rood schild, met de bedrijfsnaam geschreven in sans-serif letters in zilver. Pas in 1972 zien we het vroege prototype van de huidige visuele identiteit van het merk, met een zwart schild op de achtergrond en “Lamborghini” bovenop in vet gouden letters.

Lamborghini-logo

Na nog enkele experimenten, waaronder een vrij zeldzame monochrome fase, vond het Lamborghini-logo uiteindelijk zijn identiteit in 1998. De details waren deze keer belangrijker en minder subtiel, en vertegenwoordigden nauwkeurig de auto’s die het bouwde. In tegenstelling tot de vorige logo’s was de gouden stier nu prominent en levendig, met een nieuwe gouden omtrek rond het zwarte schild.

Tot op de dag van vandaag is de razende stier het kenmerk van de identiteit van Lamborghini. De meeste van zijn iconische auto’s waren in feite vernoemd naar beroemde vechtstieren van hun tijd, zoals de Miura, Murcielago en Aventador. Uiteindelijk, bijna zestig jaar na zijn oprichting, wordt de razende stier van Bologna met dezelfde bewondering bekeken als de iconische springende paarden, waarbij duidelijk Ferruccio’s visie wordt vervuld.

Lamborghini-huracan-sterrato
Lamborghini huracan sterrato

Na de dood van Lamborghini is het bedrijf vele malen verkocht. Alle kopers waardeerden het logo echter. Het ziet er nog steeds precies zo uit als de ontwerper het heeft bedacht. Eén van de meest populaire modellen heet Miura. Het is ook de naam van de eerste superauto in de geschiedenis. De naam is gerelateerd aan een locatie in Sevilla, waar een stierenopvang was.

Vandaag de dag is Lamborghini één van de bekendste merken, in de wereld. Het is Lamborghini dat je op een poster in tienerkamers kunt zien. Het is allemaal te danken aan Ferruccio Lamborghini en de ontembare stier, die een symbool van kracht en vrijheid is geworden.