De Pea Coat | De jas voor stoere mannen

De Pea Coat | De jas voor stoere mannen

In 2016 kondigde de Amerikaanse marine aan dat de blauwe wollen pea coats, die al ruim een eeuw in gebruik waren, niet langer standaard zouden worden uitgereikt aan matrozen. In 2018 zou een zwart synthetisch parka worden geïntroduceerd, en tegen 2020 konden matrozen nog steeds de pea coat dragen als onderdeel van hun uniform, maar dan zouden ze deze met eigen geld moeten aanschaffen.

Dit nieuws werd met bezorgdheid ontvangen vanuit verschillende hoeken. Leden van het Amerikaanse congres bekritiseerden het besluit als desastreus voor de wolindustrie in New England, waar zowel de stof als de jassen zelf al decennia worden gemaakt. Tegelijkertijd verdedigden huidige en voormalige matrozen niet alleen de functionaliteit van de pea coat, maar ook de esthetiek ervan, met het argument dat dit klassieke, historische kledingstuk een onvervangbaar symbool van maritieme geschiedenis en identiteit is, evenals een onvergelijkbaar stijlvol kledingstuk.

De populariteit van de pea coat als een civiele stijl essentie zal onverminderd voortduren. De combinatie van goede looks en stevige functionaliteit heeft zijn blijvende, iconische plaats in de mannelijke garderobe verzekerd.

Eigenschappen Pea Coat

De kenmerkende eigenschappen van de pea coat — wollen stof, korte lengte, steekzakken, dubbelbreasted snit, grote ronde knopen, hoge kraag en grote revers — zijn ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van zeelieden. De indigokleur van de jas verborg vuil en was bestand tegen verkleuren, terwijl de dikke wollen stof duurzaam was tegen water, wind en zout, warm bleef zelfs als deze nat was, en van nature vlamvertragend werkte. De hoge kraag, samen met de brede revers die omhoog geklapt en over de keel vastgeknoopt konden worden, zorgden voor extra warmte.

Het dubbelbreasted ontwerp hield niet alleen de kou buiten, maar was ook handig wanneer zeelieden in de scheepstuigage klommen; de extra stof beschermde de huid tegen schuren, terwijl de dubbele rijen knopen, verschoven naar elke kant van de jas, een touw lieten glijden over het midden van de romp zonder te blijven haken. Koude handen konden snel in de schuine zakken gestoken worden die in het midden van de jas geplaatst waren. En de heuplengte van de jas bood zeelieden voldoende bewegingsvrijheid voor manoeuvres op het dek en het uitvoeren van nautische taken.

Nederlandse oorsprong

Hoewel de oorspronkelijke functies van de kenmerken van de pea coat gemakkelijk te raden zijn, is het minder duidelijk wanneer en waar deze samengevoegd werden tot iets wat lijkt op het kledingstuk dat we vandaag de dag kennen. Er zijn veel ontstaansverhalen rondom de pea coat, waarvan de meest voorkomende is dat een vroege versie van de jas kan worden herleid tot 16e-eeuwse zeelieden uit Nederland; men denkt dat de naam afkomstig is van het Nederlandse woord pijjekker of pijjakker, wat verwees naar een jas gemaakt van een zware blauwe keperstof. Tegenwoordig is ‘schippersjas’, de beste omschrijving voor een Pea Coat.

De pea coat werd in de 18e eeuw geïntroduceerd als militaire kledij door de Britse Koninklijke Marine en werd voor het eerst vermeld in een uniformhandboek in 1731. De VS namen het op in het uniform van hun marine in de late 19e eeuw. De jas diende beide marine’s door twee wereldoorlogen heen, en net als veel kledingstukken die hun leven begonnen als onderdeel van militaire uniformen, werd deze ook gemakkelijk overgenomen in het burgerleven.

redford-peacoat

Populariteit en Evolutie

De overgang van de peacoat van marine-uniform naar civiele basisgarderobe begon in de 20e eeuw. De blijvende aantrekkingskracht ligt in het vermogen om vorm en functie naadloos te combineren. Het strakke silhouet en klassieke ontwerp maken het een veelzijdige optie voor zowel casual als formele gelegenheden, terwijl de isolerende eigenschappen warmte garanderen in koudere tijden. Door de jaren heen heeft de peacoat subtiele aanpassingen ondergaan om aan de hedendaagse smaken te voldoen, terwijl de essentiële elementen behouden zijn gebleven. Moderne versies kunnen variaties in lengte, stofkeuzes en details bevatten, maar de tijdloze esthetiek blijft onveranderd.

Vakmanschap en Constructie

Het vervaardigen van een kwalitatieve peacoat vereist precisie en aandacht voor detail. Traditioneel gemaakt van wol, omvat de constructie nauwgezette kleermakerij om een flatterende pasvorm en duurzame duurzaamheid te garanderen. Dubbelborstige sluiting met ankerknopen, brede revers en handwarmerzakken zijn kenmerken van een goed gemaakte peacoat. De keuze van de wol is cruciaal, waarbij merino- en meltonwol populaire opties zijn vanwege hun warmte en veerkracht. Kwaliteitsstiksels en versterkte naden dragen bij aan de levensduur van de peacoat, waardoor het een verstandige investering is voor de komende jaren.

peacoat-voorbeeld

Waarom een Pea Coat dragen?

Pea coats behouden vandaag de dag alle functionaliteiten die ze zo geliefd maakten bij de zeelieden van weleer. De kortere snit zorgt voor bewegingsvrijheid. Het dubbelbreasted voorpand hult je echt in warmte, terwijl de brede revers en de hoge kraag de ijzige winterlucht buiten houden. Bovendien is het handig om de kraag en revers op te kunnen slaan en rond je nek te kunnen knopen voor nog meer bescherming tegen koud weer. De dikke wol van een kwalitatieve pea coat zorgt ervoor dat hij decennialang meegaat, en de stof blijft van onschatbare waarde in noodgevallen: wol heeft een hoger ontstekings-/verbrandingspunt vergeleken met veel andere vezels, is vlamvertragend tot 1.000 graden, dooft vanzelf als het uit een vlam wordt gehaald, en smelt niet op je huid zoals synthetische stoffen. Dus, de jas beschermt je rug als je door vuur moet rennen (aan boord of op land) terwijl je hem draagt, of als je hem moet uittrekken om wat vlammen te smoren.

Tegelijkertijd belichaamt de pea coat een klassieke en mannelijke stijl. Hoewel het een meer casual jas is, toont zijn op maat gemaakte silhouet toch een beetje formaliteit. Het dragen ervan maakt elke casual outfit die je draagt meer samenhangend, zodat het gemakkelijk overgaat van werk naar weekendkleding. Als zodanig vormt de pea coat een prachtig, veelzijdig alternatief voor bijvoorbeeld een puffer-ski jas.