Weinig bekende feiten over Marilyn Monroe

Weinig bekende feiten over Marilyn Monroe

Feiten die je waarschijnlijk niet wist…

Haar echte naam was Norma Jeane Baker, Marilyn Monroe was buitengewoon intelligent, ze had een IQ van 168. Ze was ook een van de eerste vrouwen die haar eigen filmproductiebedrijf, Marilyn Monroe Productions, had. Het bedrijf bracht echter maar één film uit, The Prince and the Showgirl in 1957.

Monroe bracht het grootste deel van haar jeugd door in pleeggezinnen en een weeshuis; ze trouwde op 16-jarige leeftijd. Ze werkte in een fabriek tijdens de Tweede Wereldoorlog toen ze een fotograaf van de First Motion Picture Unit ontmoette en een succesvolle pin-up modellencarrière begon

Marilyn was een actrice, model en zangeres. Als actrice speelde ze in minstens 25 films.

Ze kreeg te maken met een schandaal toen werd onthuld dat ze had geposeerd voor naaktfoto’s voordat ze een ster werd, maar het verhaal schaadde haar carrière niet en leidde in plaats daarvan tot een grotere interesse in haar films.

De film “Some Like It Hot” is haar best beoordeelde film. Ze werd genomineerd voor 4 Golden Globes en won er drie. Maar ze is ook een van de weinige toonaangevende Hollywood-acteurs die nog nooit een Oscar hebben gewonnen.

Niagara was een van de meest openlijk seksuele films van de carrière van Monroe’s. In sommige scènes was Monroe’s lichaam alleen bedekt met een laken of een handdoek, wat door het toenmalige publiek als schokkend werd beschouwd

Haar huwelijk met DiMaggio, was geen succes, vanaf het begin had Marilyn last van zijn jaloezie en controlerende houding; hij mishandelde haar ook fysiek.

In 1999 plaatste het American Film Institute, Monroe als zesde op de lijst van de grootste vrouwelijke filmlegendes uit de Gouden Eeuw van Hollywood.

Interessant is dat Marilyn de Playboy Playmate of the Month-prijs won. Die omslag was eigenlijk de eerste Playboy-editie, gepubliceerd in december 1953. Een foto van Marilyn die met haar hand zwaaide, hielp Playboy om 54 duizend exemplaren van het tijdschrift te verkopen voor 50 cent per stuk.

MARILYN-MONROE-IN-DE-ALLEREERSTE- PLAYBOY-MAGAZINE
MARILYN MONROE op de cover van de allereerste Playboy

Veel beroemde vrouwen willen zelfs hedentendage haar stijl en uiterlijk kopiëren.

In Gentlemen Prefer Blondes, een de films waarin ze een archetypische domme blondine speelde, had Monroe de zin “Ik kan slim zijn als het belangrijk is, maar de meeste mannen vinden het niet leuk” toegevoegd aan de regels van haar personage

Marilyn zou eigenlijk de hoofdrol krijgen in Breakfast at Tiffany’s, maar de rol ging naar Audrey Hepburn omdat de producenten vreesden dat ze de productie zou bemoeilijken door haar drugs-en alcoholgebruik.

Marilyn Monroe schreef haar autobiografie “My Story”, maar het boek werd pas tien jaar na haar dood gepubliceerd. Ze werd gediagnosticeerd met een borderline persoonlijkheidsstoornis.

Haar gezondheid ging snel achteruit: ze had pijn van galstenen en haar drugsverslaving was zo ernstig dat haar make-up meestal moest worden aangebracht terwijl ze nog sliep onder invloed van barbituraten

Helaas stierf Marilyn in de avond van 4 augustus 1962 in haar huis in Los Angeles, Californië aan een overdosis barbituraat.

Haar dood werd gezien als een waarschijnlijke zelfmoord, hoewel er in de decennia na haar dood verschillende samenzweringstheorieën zijn voorgesteld

Marilyn Monroe is een van de meest iconische vrouwen uit de 20e eeuw.