Interview met Keanu Reeves

Interview met Keanu Reeves

PARIJS, de dag voor Halloween

Hij zit in het zwartleren hokje van een Parijse brasserie, met een porseleinen kopje halfvol cappuccino bij zijn elleboog, terwijl hij met zijn linkerhand bezig is met zijn telefoon, dat is aangekoekt met slierten opgedroogd bloed. “Eens kijken, waar is het”, zegt hij, scrollend. Hij is op zoek naar een sms die hij bijna twee jaar geleden naar Carrie-Anne Moss, zijn medespeler in de Matrix-filmfranchise, heeft gestuurd. Keanu Reeves was een paar minuten geleden precies op tijd in de deuropening van dit restaurant verschenen. Het heet Le Grand Colbert, en hij was hier voor het laatst voor een zeer lange nacht met Jack Nicholson en Diane Keaton, om het einde van de film Something’s Gotta Give uit 2003 te filmen.

Hij draagt een mondkapje, een zwarte gebreide muts over zijn lange zwarte strohaar, een zwart motorjack en een spijkerbroek. Hij toonde zijn vaccinatiebewijs aan de maître d’. En hij loopt de brasserie binnen, tien meter hoge plafonds, grote ronde bistrolampen, koperen balustrades en rammelende glazen en bedieningspersoneel in schone witte overhemden en donkere schorten. Terwijl hij zijn masker afzet en door het midden van het restaurant loopt, kijken de gasten (waarvan een flink percentage toeristen), obers en barmannen naar hem, een surrealistisch, time-warp moment.

Hij is nog steeds aan het scrollen, op zoek naar de sms. ‘Dat lijkt pijn te doen,’ zeg ik na een minuut. “je hand.” Hij draait zijn hand in het rond en kijkt ernaar, waarbij hij een snee laat zien die zich uitstrekt van zijn pink langs de zijkant van zijn handpalm, helemaal tot aan het polsbeen. ‘O, ja,’ zegt hij, dan schudt hij snel zijn hoofd en glimlacht. “Film shenanigans!” Keanu praat hier met mij om The Matrix Resurrections te promoten, het vierde deel van de filmfranchise van miljoenen dollars. Maar de reden dat hij in Parijs is, is om John Wick: Chapter 4 te filmen, het vierde deel in zijn andere filmfranchise van miljoenen dollars. “We zijn nu avonden aan het filmen en ik was vanmorgen om zeven uur klaar”, zegt hij terwijl hij zijn haar naar achter trekt, dat nog vochtig is van een douche. “Ik ben net wakker geworden.” Het is 1:15 in de middag. Hij hoest een beetje.

Ik kijk nog steeds naar zijn hand. “Doet het pijn?” Hij kijkt me even verward aan, maar realiseert zich dan dat ik degene ben die in de war is. “Oh nee, dit is allemaal filmbloed”, zegt hij geamuseerd. “Het komt er niet allemaal af bij de eerste wasbeurt.” Hij draait zich weer naar zijn telefoon, gefocust. Hij bladert door tientallen berichten, een waas van afwisselend blauwe en grijze tekstballonnen, de grijze – die van de andere persoon – soms onderbroken door emoji’s en hartjes. “Sorry dat dit zo lang duurt”, zegt Keanu. Een verontschuldiging, die verrassend is omdat hij een gunst bewijst, op zoek naar een sms-bericht dat ik hem heb gevraagd te vinden – een bericht dat bewijs bevat dat hij een gunst bewijst voor iemand anders, in dit geval Moss. (Ze deed de emoji’s en harten.) “Het is raar om hier doorheen te bladeren”, zegt hij, verloren in de sms-berichten zoals je krijgt als je terug in de tijd scrolt. “Dit is heel goed voor Resurrections.” Nu scrolt hij in stilte. Hij realiseert zich dat er een lange stilte op mijn bandrecorder zal zijn, leunt naar beneden en zegt er luid in: “Ik ben nog steeds de lijst aan het opzoeken.”

Tegen het einde van het filmen van Resurrections had Moss hem gevraagd een paar goede films aan te bevelen die ze met haar tienerkinderen kon kijken. “In de Matrix-films heb ik altijd het gevoel gehad dat ik zijn partner was, en hij mijn partner, bij de uitvoering van deze personages,” vertelde Moss me. “Het was nooit het gevoel van, oh, hij is de filmster. Zijn arbeidsethos is anders dan iedereen die ik ooit heb ontmoet, en ik heb het van dichtbij gezien: hij traint harder, werkt harder, stelt altijd meer en meer vragen om de diepte van wat we doen te begrijpen. En terwijl hij dat allemaal voor zichzelf deed, had hij altijd oog voor mij. Zoals toen ik hem om die films vroeg, het lijkt een kleinigheid, maar hij heeft het zo druk, hij is uitgeput en nam de tijd om deze zeer, zeer doordachte lijst te schrijven.

keanu
Photographer: Nathaniel Goldberg

Bill & Ted’s Excellent Adventure

Hij is zevenenvijftig jaar oud. Het is meer dan twee decennia geleden sinds de eerste Matrix-film uitkwam. Zevenentwintig jaar sinds Speed. Tweeëndertig jaar! – sinds hij Ted “Theodore” Logan speelde in Bill & Ted’s Excellent Adventure. En nu is hij aan het filmen voor de nieuwe John Wick, en het promoten van de nieuwe Matrix. “Ik probeer gewoon een carrière op te bouwen”, zegt hij.

Toen Keanu ongeveer vierentwintig was, castte Ron Howard hem in 1989’s Parenthood als een onstuimige tiener die graag auto’s racete en uitging met een cool, braaf meisje gespeeld door Martha Plimpton. Plimptons jongere broer spelen: Leaf Phoenix, die later zijn naam terug veranderde in Joaquin en wiens echte oudere broer Plimptons echte vriend was. Zo ontmoette Keanu Reeves River Phoenix. River woonde destijds in Gainesville, Florida, op minder dan twee uur van Universal Studios in Orlando, waar Parenthood aan het filmen was. Tussen zijn vriendin en zijn kleine broertje was River de hele tijd op de set. Plimpton en Keanu mochten elkaar vanaf het begin, ze stelde hem voor aan River, en toen begonnen de drie oudere kinderen – en soms Leaf, die pas een jaar of dertien was – met elkaar om te gaan.

kenau
Photographer: Nathaniel Goldberg

“Hij is een luisteraar”, zegt Sandra Bullock. “En het maakt mensen gek.”

Bullock ontmoette Keanu op de set van Speed, die in 1994 uitkwam. Ze hadden gemeenschappelijke vrienden. Ze hadden dezelfde publicist, wat soms betekende dat ze op hetzelfde Hollywood-evenement terechtkwamen, en dat ze daarna een drankje gingen drinken. Ze kwamen nooit bij elkaar. “Nee”, zegt ze. Ze heeft altijd volgehouden dat een relatie een goede vriendschap zou hebben verpest. “Maar wie weet?” zegt ze ineens. “Keanu is een man die, volgens mij, bevriend is met elke vrouw met wie hij ooit heeft gedate. Ik denk niet dat er iemand is die iets verschrikkelijks over hem te zeggen heeft. Dus misschien hadden we het kunnen overleven. Ik weet het niet. Maar we hoefden niets te overleven. We groeien gewoon samen op langs parallelle wegen ​​en ontmoeten elkaar voor een etentje en proberen samen te werken. En hoe langer het duurt, hoe meer ontzag ik heb voor de mens. Zou ik dat hebben kunnen zeggen als hij me had gedumpt en me boos had gemaakt? Waarschijnlijk niet.”

Een jaar of zo nadat Speed ​​uitkwam, waren Bullock en Keanu aan het chillen en praatten over wat dan ook, en op de een of andere manier kwam het onderwerp champagne en truffels ter sprake, wat eigenlijk helemaal geen onderwerp is, maar Bullock zei terloops dat ze nog nooit had champagne en truffels had gehad. Een opmerking van niets. “Werkelijk?” zei Keanu. ‘Nee, ik heb ze nooit gehad,’ zei Bullock. Het gesprek dwaalde af naar andere onderwerpen. Een paar dagen later zat Bullock in de woonkamer van het huisje dat ze had gekocht – haar eerste huis – met een vriendin. Ze waren hun nagels aan het lakken. Ze hoorde buiten een motor, wat de motorfiets van Keanu bleek te zijn. Hij belde aan en Bullock opende de deur en trof hem daar aan met bloemen, champagne en truffels. Hij zei: “Ik dacht dat je misschien champagne en truffels zou willen proberen, om te zien hoe het is.” Hij zat op de bank. Bullock schonk wat champagne in en ze maakten de truffels open. Keanu stak zijn handen uit, zonder een woord te zeggen, en Bullock lakte zijn nagels zwart, net als de hare.

Hij bleef niet lang. Hij had inderdaad een date. Hij belde zijn date, zei dat hij er snel zou zijn en vertrok. “Dat is wat ik bedoel dat je er gek van wordt”, zegt Bullock. “Toen ik hem voor het eerst ontmoette, besteedde ik zoveel mogelijk tijd aan het vullen van een stilte, gewoon om me op mijn gemak te voelen. En hoe meer ik kletste, hoe stiller hij zou worden. En ik dacht: ik begrijp niet wat er gebeurt! Hij kijkt me aan met ogen van verwarring. Hij is stil. Heb ik iets gezegd om hem te beledigen? En dan een dag of twee later kwam hij met een briefje of een klein pakketje en zei: ‘Ik heb nagedacht over wat je zei.’ Bullock, is even stil. Dan zegt ze: “Hoeveel mensen ken je, die zo zijn?”

keanu
Photographer: Nathaniel Goldberg

Het begint te regenen in Parijs, maar in Le Grand Colbert lopen obers snel rond met borden geroosterde kip en chateaubriand, mensen lachen en bestellen meer wijn, een kleine jongen met een vlinderdas om prikt met zijn kleine vork in zijn eten- het voelt als een vakantie. Ik vraag Keanu hoe hij ertoe kwam om zo goed met anderen om te gaan of contact te maken – het is een thema, iets dat je over hem leest en dat mensen me steeds over hem vertellen. Natuurlijk is niemand elk moment vroom en aardig. (“Ik moet hem niet laten klinken als een soort verdomde zen-boeddhistische monnik”, zei Martha Plimpton.) Het lijkt eerder iets dat we leren.

Keanu is gek op films

Als hij een tijdje thuis is en niets te doen heeft, gaat hij soms naar de bioscoop en ziet hij twee, misschien drie films op een dag. Hij houdt van films ging laatst naar Dune in Parijs. (“Geweldig.”) Hij heeft achtenzestig films gemaakt, elk genre. A Walk in the Clouds: stroperige romantiek uit de Tweede Wereldoorlog. Constantine: bovennatuurlijke demonendingen. Bill & Ted Face the Music: kerels van vijftig. Als hij iemand zou ontmoeten die nog nooit van hem had gehoord, nog nooit één van zijn films had gezien en hem wilde leren kennen, met welke drie zou hij die persoon dan vertellen om mee te beginnen? Wie is Keanu? “Mij leren kennen, of mijn werk leren kennen? Want als je me leert kennen…’ zegt hij terwijl hij dit overweegt. “Ik denk dat je het zou kunnen doen via mijn werk.” Hij fronst en denkt na. ‘Je gaat me er drie geven? Oke. Drie films. Man moeilijk. eh. [Lange pauze.] Oh mijn god. Drie films. Oké, laten we beginnen met The Matrix – en als ik zeg The Matrix, laten we de trilogie doen – dat is er één. [Pauze.] Laten we dan The Devil’s Advocate doen. En dan gaan we doen. . . we hebben daar iets actie nodig, dus laten we Point Break doen.’

John Wick 3

In de zomer van 2019 ging Keanu naar een bioscoop om John Wick 3 te zien. ” hij zegt. “Het was gaaf toen mensen begonnen te lachen tijdens het messengevecht in de opening.” Hij lacht een ondeugende, kleine lach. “Ik ging met een vriend. Ik had zoiets van: ‘Laten we naar John Wick 3 gaan.’ Ik ben dol op John Wick-films! Ze zijn leuk!” Hij glimlacht, zijn ogen wijd open, spreekt sneller, met meer opwinding, bijna alsof hij niet de acteur is die John Wick speelt. “Ik wilde bij een publiek zijn, omdat ik niet wist of ik het nog een keer zou zien, of dat er nog één zou komen. Ik wilde het in me opnemen, om het op het grote scherm te zien – deze films zijn gemaakt voor het grote scherm. We hebben popcorn – je moet popcorn hebben. Wat Peanut M&M’s. Zoet en hartig en Coca Cola.”

Shakespeare

Hij verliet het huis op zijn achttiende zonder te zijn afgestudeerd aan één van de vier middelbare scholen die hij bezocht, en op zijn twintigste verliet hij Toronto, rijdend in een Britse race-groene Volvo 122 uit 1969 rechtstreeks naar Los Angeles. Hij las Philip K. Dick en The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy en William Gibson. Hij las Shakespeare keer op keer. Ergens rond 1990 las hij, nadat hij al in een tiental films was verschenen, een script dat was geïnspireerd op Henry IV, genaamd My Own Private Idaho, door Gus Van Sant, het verhaal van een paar oplichters die hun weg zoeken in de wereld, wat een cult-classic werd. Hij maakte die film met River Phoenix. En toen, zes of zeven jaar later, las hij The Matrix, een scenario van Lana en Lilly Wachowski. “Ik heb het gewoon gemainlined”, zegt hij. ‘Ik dacht’ – de stem van Jimmy Cagney – ‘Nou, dit is iets voor mij! Ik had een deel van die gedachtetraining gehad, gelezen over universums en perspectieven met meerdere persoonlijkheden. Dus toen ik het script tegenkwam, nadenkend over deze realiteit en deze matrix, en vervolgens anime-agenten en het idee van gedachtecontrole of wat realiteit is, en virtual reality – ja, ik voelde me daar behoorlijk thuis in.

De Lijst

”Oké, wacht – daar gaan we”. Keanu heeft het sms’je met de lijst voor Moss gevonden, ‘KR beveelt filmlijst aan.’ Dus laten we eens kijken: The Neon Demon, A Clockwork Orange, Rollerball, The Bad Batch, Dr. Strangelove, Seven Samoerai, Amadeus, Rosencrantz & Guildenstern Are Dead, The Evil Dead, Raising Arizona, The Big Lebowski, La Femme Nikita – de Franse versie – The Professional, Young Frankenstein, Blazing Saddles, Monty Python and the Holy Grail, The Outlaw Josey Wales, The Road Warrior: Mad Max 2.” Hij zwijgt en kijkt nog steeds naar zijn telefoon. Glimlacht. “Dus ja, dat was voor haar.”

keanu
Photographer: Nathaniel Goldberg

Als je anderen over Keanu hoort praten, lijkt hij bijna Confuciaans in zijn vermogen om mensen te begrijpen. En naar ze te luisteren. Hij houdt van films, ja. Houdt van verhalen. Hij kan niet stoppen met werken: achtenzestig films in vijfendertig jaar. Meer verhalen, altijd meer verhalen.

Er gebeuren slechte dingen in het leven, onverklaarbare dingen. Keanu heeft mensen zien verdwijnen: zijn vader, die er niet was; later een ongeboren kind, verloren in de wrede willekeur van prenatale sterfte; een levenspartner, verloren in een auto-ongeluk. En zijn vriend River Phoenix, aan een overdosis drugs, toen River drieëntwintig was en Keanu achtentwintig.

“Het is raar om in het verleden over hem te praten”, zegt Keanu, bijna dertig jaar na de dood van River. “Ik haat het om in het verleden over hem te praten. Dus ik moet het bijna altijd in het heden houden. Hij is een heel speciaal persoon, zo origineel, uniek, slim, getalenteerd, fel creatief. Bedachtzaam. Moedig. En grappig. En donker. En licht. Het was geweldig hem gekend te hebben – ja. Inspirerend. Ik mis hem.”

Bullock was een goede vriendin van Samantha Mathis, die in 1993 een relatie had met River. Alle drie speelden ze dat jaar in de countrymuziekfilm The Thing Called Love van Peter Bogdanovich. Toen River stierf, was de productie begonnen van Speed en Bullock leerde Keanu kennen.

“Ik zag hoe Keanu rouwde. En oh, hoe treurde hij om zijn vriend’, zegt ze. “Hij is erg privé, maar dat kon hij niet verbergen. En gewoon om te zien dat zo’n man in staat was om te rouwen. En ik herinner me dat ik dacht: God, als dat het topje van de ijsberg is van zijn diepte, en zijn niveau van liefde en zorg voor een vriend.’ Natuurlijk hebben we allemaal mensen verloren. En we reageren allemaal op verschillende manieren.

“Ik denk dat je alles doet wat je kunt voor degenen van wie je houdt”, zegt hij. “En dat kan veranderen in een beetje begrip voor wat andere mensen doormaken. Als je dat kunt begrijpen en er iets van kunt delen, kijk je of er misschien dingen zijn die je kunt doen. Wetende dat je misschien iets kunt bieden, als ze zich in een situatie of op een moment bevinden dat niet duidelijk is, of als ze het gevoel hebben dat ze niet weten hoe ze moeten zijn of wat ze moeten doen. Als iemand naar je toe komt voor hulp – die gedeelde ervaring, waar je een gesprek kunt voeren.”

Ik vertel hem dat ik graag denk dat ik er voor mensen ben geweest, maar ik weet echt niet of dat zo is.

keanu

Resurrections – de zusjes Wachowski, Lana en Lilly, die de eerste drie schreven en regisseerden, zeiden dat ze dit niet eens gingen doen. (Lilly was niet betrokken bij Resurrections.) Keanu zegt dat er geen droomproject in zijn achterhoofd suddert, geen favoriete roman die hij wil aanpassen en waarin hij een hoofdrol wil spelen, geen genre om te proberen.

”Ik probeer gewoon carrière te maken, zegt hij”

Winona Ryder, die Keanu al vijfendertig jaar kent en met hem speelde in vier films, zegt dat het de verhalen zijn die hem op de been houden. “Hij staat altijd klaar om onbekende landschappen van zowel karakter als verhalen te verkennen”, zegt ze. “Hij begrijpt dat je bij het vertellen van het verhaal dat menselijke mysterie moet laten leven.”

Bij Le Grand Colbert vraag ik hem of het hem zelfbewust maakte, dat ik die vragen stelde over waarom mensen hem zo leuk vinden, en waar zijn reputatie van, nou ja, vriendelijkheid vandaan komt. ‘Eh,’ zegt hij en glimlacht een beetje. “Ja. Ik bedoel, ik denk niet dat ik per se wil zijn als, ‘Ja!’ Ik weet het niet.” Hij laat een soort Ted Logan-stem horen. “Ik leef gewoon, man.” Als we mensen in het leven verliezen, herinnert het ons er misschien aan dat het leven kort is en zo.

Hij verandert weer van stem, veel rustiger, en kijkt een klein beetje naar beneden: “Ja, zeker.” En dan: “Zeker.” ‘Het is een cliché, denk ik,’ zeg ik. Hij kijkt meteen op en zegt: “Nee, maar het is echt.” Hij pakt zijn hoed en een sweatshirt, alles zwart, en loopt de straat op. Vanaf hier gaat hij rechtstreeks naar een paardentrainer – “in John Wick 4, de openingsreeks. John Wick is terug in de woestijn op een paard. Hopelijk kan ik snel galopperen.” “Daarom ga ik trainen.”

Een paar klanten volgen hem naar buiten, verontschuldigen zich en vragen om een ​​selfie. Een paar mensen verontschuldigen zich niet. De maître d’ probeert erachter te komen hoe lang hij in de stad zal zijn, omdat hij hem aan iemand wil voorstellen; Keanu zegt zacht, vriendelijk, beleefder dan misschien de man tegen hem is: “Dank u, maar waarschijnlijk niet.” De man kijkt verbaasd. “Waarom niet?” “Tijd en werk”, zegt Keanu. Hij loopt door de regenachtige straat, langs gebouwen van honderden jaren oud, op weg naar de paardentrainer, zodat hij dit verhaal kan afmaken, en dan nog één, en dan nog één..

Het hele interview door Ryan D’Agostino is te lezen bij esquire.com


Geef een reactie