Tips voor meer zelfvertrouwen

Tips voor meer zelfvertrouwen

Het is niet ongewoon om af en toe een laag zelfbeeld te hebben. Een aantal dingen kan je vertrouwen doen wankelen. Helaas hebben veel meer mensen de laatste tijd last van een laag zelfbeeld, waarbij sommige mensen ervoor kiezen hun gevoelens onder controle te houden met alcohol en andere gevaarlijke stoffen.

Daarom is het van cruciaal belang om aanvallen van verlammende twijfel aan jezelf serieus te nemen. Probeer de negativiteit voor te blijven en werk hard om jezelf op een gezonde manier op te peppen.

Niemand is perfect

Blijf lezen voor enkele tips om je zelfvertrouwen op te bouwen en onzekerheden te confronteren Zelfs de meest zelfverzekerde mensen kunnen diepgewortelde onzekerheden hebben. Je zorgen maken over persoonlijkheids- of uiterlijke gebreken is bijna altijd onnodig. In deze omstandigheden moet je eerst proberen zelfliefde te beoefenen.

Erken dat niemand perfect is en leer de delen van jezelf te bewonderen die je ooit haatte. Streven naar perfectie kan ongezond zijn en is onbereikbaar. Gooi alle tijdschriften of sociale-mediaprofielen weg die ideeën van totale perfectie afdwingen, omdat ze ervoor kunnen zorgen dat je te zelfkritisch wordt. Toch kan soms een verandering gerechtvaardigd zijn. Veel dingen kunnen hierbij helpen. Als je bijvoorbeeld je glimlach wilt verbeteren, doe er dan wat aan door tandheelkundige implantaten te nemen die er mooi en natuurlijk uitzien. Dit is maar een klein voorbeeld van hoe je zelf kan zorgen voor meer zelfvertrouwen.

Denk aan je successen.

Of je nu net van school komt of al wat ouder bent, je kunt altijd terugkijken en reflecteren op de dingen die je goed hebt gedaan in het leven. Als je uitstekende feedback hebt gekregen van docenten of werkgevers, is het misschien een goed idee om dit allemaal te bundelen in een uitgebreid portfolio. Als je je down voelt, kun je alle lof die je in het leven hebt ontvangen, opnieuw bekijken. Geweldige cijfers, aanmoedigingen, certificaten, bedankt voor je hulp – het kan je allemaal een beetje opbeuren. Jezelf omringen met objectief bewijs van je prestaties kan helpen om de twijfelachtige stem in je hoofd te overstemmen. Sla een deel van de gegevens op je telefoon op als je me snel wilt ophalen terwijl je onderweg bent. Wees niet bang om mensen ook om feedback te vragen.

Ga uitdagingen niet uit de weg 

Als je denkt dat je iets niet kunt, doe het dan toch. Heb een positieve verwachting van jezelf en stel een realistisch doel. Begin niet te moeilijk en zorg dat wat je gaat doen haalbaar is, zodat je dit met een succes kunt afsluiten. Hierdoor ervaar je dat je iets heus wel kunt en weet je dat je het een volgende keer weer kunt. Wanneer je dit steeds vaker ervaart, zal je zelfvertrouwen groeien.

Focus op Vriendschappen

De beste vrienden bieden onvoorwaardelijke steun. Ze zullen voor altijd in je hoek staan. Het kan een goed idee zijn om aan je meest opbeurende geschiedenissen met je vrienden te denken. Welke positieve dingen hebben ze over je te zeggen door de jaren heen?

Je relaties met dierbaren zijn ook een maatstaf voor je succes als mens, dus geniet van die positieve dynamiek. Misschien moet je ook je sociale leven wat anders indelen. Als sommige van je vriendschappen bijvoorbeeld de laatste tijd slechter zijn geworden, kan het de moeite waard zijn om ze zorgvuldig te beëindigen.

Sta niet toe dat iemand je neerhaalt of je gebruikt als de clou van te veel grappen, en zet je beste beentje voor met loyale vrienden die je steunen en begrijpen.

Kijk constructief naar kritiek

Kritiek hoort bij het leven. Sta altijd open voor kritiek van anderen, maar weet dat die kritiek een specifieke mening van iemand is. Die kan je afwijzen of accepteren. Jij bepaalt welke kritiek voor je belangrijk is, en welke niet

Denk positiever

Programmeer je gedachten opnieuw. Herken negatieve ideeën en daag ze uit: is er bewijs voor deze gedachte? Maak ik dingen erger dan ze zijn? Heb ik iets aan deze gedachte? Zet er vervolgens positieve gedachten voor in de plaats om meer zelfvertrouwen te cultiveren. Dus niet: ‘Ik heb die presentatie volledig verpest en sta voor gek’ maar ‘Oké, het ging niet denderend, maar iedereen vindt het lastig om voor een groep te spreken. Hoe vaker ik dit doe, hoe beter het zal gaan.’


Geef een reactie