De Mclaren F1 is de duurste auto die in 2021 op een autoveiling werd verkocht

De Mclaren F1 is de duurste auto die in 2021 op een autoveiling werd verkocht

De McLaren F1 is de duurste auto geworden die in 2021 op een veiling werd verkocht en de duurste McLaren F1 ooit.

De auto is één van de meest gewaardeerde verzamelaarsauto’s vanwege zijn zeldzaamheid en plaats in de autogeschiedenis. De McLaren F1 werd verkocht voor US $ 20,5 miljoen (ruim 18 miljoen euro) op Pebble Beach.

McLaren-F1
Image: Gooding & Company

De McLaren F1 is de creatie van Gordon Murray, één van de grootste auto-ingenieurs aller tijden. Eén van de redenen waarom de F1 zo gewild is, is zijn motor: een 6,1-liter atmosferische V12-motor, ontwikkeld en gebouwd door BMW.

mclaren
Image: Gooding & Company

Gordon Murray

De ontwikkeling van de BMW V12 is een verhaal op zich. Murray had zelf niet genoeg budget om zijn eigen motor voor de F1 te ontwikkelen, dus vroeg hij een aantal van de beste motorbouwers ter wereld om mee te doen. Murray heeft een lijst met vereisten voor de motor en was niet bereid om concessies te doen. Hij ging naar Honda, maar het merk wees hem af en wendde zich vervolgens tot Paul Rosche van BMW M – die ook een vriend is van Murray – en die de uitdaging aanging.

De eisen waren dat de motor een V12 moest zijn, natuurlijke aanzuiging, minimaal 100 pk per liter en een hoog toerental. Het BMW M-team slaagde erin om alle vakjes van Murray aan te vinken en de V12 die ze hadden gemaakt, werd geprezen als een meesterwerk en één van de beste motoren aller tijden.

Image: Gooding & Company

Eerste hypercar

De F1 wordt door velen beschouwd als de eerste hypercar en is met slechts 106 gebouwd tussen 1992 en 1998 één van de meest gewaardeerde voertuigen ter wereld. Dit specifieke exemplaar is afgewerkt in een Creighton Brown-lak, die wordt gecompenseerd door een elegant lichtbruin en bruin interieur en heeft slechts 243 mijl op de V12-motor.

Als je meer wilt weten over hypercars, is het Petersen Automotive Museum in Los Angeles een traktatie. Het museum organiseert momenteel een tweedelige tentoonstelling met de titel “Hypercars: The Allure of the Extreme”. Het eerste deel van de tentoonstelling begint op 22 september met een Bugatti Veyron 16.4 en McLaren Speedtail. Het tweede deel loopt van 17 september 2022 tot 14 mei 2023.

Het bericht De Mclaren F1 is de duurste auto die op de veiling werd verkocht verscheen eerst op LUXUO.


Geef een reactie