Giannis Antetokounmpo – De nieuwe NBA superster

Giannis Antetokounmpo – De nieuwe NBA superster

Waarom Giannis Antetokounmpo het pad van de meeste weerstand kiest.

Zijn sprookjesachtige opkomst maakte hem een sensatie. Maar nu, nadat hij de eens zo sombere Bucks in kampioenen heeft veranderd, wordt hij meer een legende. In het wervelende volgende hoofdstuk voor de meest oogverblindende wereldster van de NBA, die beslist wat hij als volgende gaat veroveren.

Niet lang geleden zag Giannis Antetokounmpo zijn partner, Mariah Riddlesprigger, bevallen van hun tweede zoon, Maverick, en toen hij Maverick zag, barstte hij onmiddellijk in tranen uit. Dit gebeurde ook toen de eerste zoon van Antetokounmpo, Liam Charles, werd geboren. “Maar ik dacht dat het misschien kwam omdat hij mijn eerste was”, zei hij. Hij ziet zichzelf niet als iemand die huilt, zei hij; want hij heeft te veel ontbering overleefd, te veel provocaties, om door wat dan ook tot tranen toe te worden geroerd.

We zijn in de woonkamer van zijn huis in de buitenwijken van Milwaukee, verstopt voor de augustuszon. Mariah legt in de andere kamer te slapen. Liam, nu groot en met krullend haar, liep rond en zegt hallo tegen alles wat beweegt. Maverick zit bij Giannis op schoot. Giannis probeert uit te leggen wat deze jongens met hem deden toen ze geboren werden.

Giannis en Mariah noemden Liam gedeeltelijk naar de vader van Antetokounmpo, Charles, die in 2017 overleed, en dus dacht Giannis dat, dat er destijds ook bij hoorde – dat hij misschien huilde van uitgesteld verdriet. Sinds zijn vader stierf, had hij een leegte gevoeld waarvan hij niet wist hoe hij die moest vullen, zegt hij. Toen was hier ineens dit nieuwe wezen met de naam van zijn vader. Ik heb iemand verloren van wie ik hield, dacht Giannis, en nu heb ik iemand terug van wie ik veel hou. Maar zijn moeder zei tegen hem: laat de herinnering aan je vader de herinnering aan je vader zijn. ‘Je kunt die leegte niet opvullen,’ realiseerde Giannis zich. Hij denkt nog elke dag aan zijn vader.

Toen zijn team, de Milwaukee Bucks, in juli 2021 de NBA Finals won, was één van de eerste dingen die Giannis deed nadat de zoemer klonk, een rustige plek zoeken in een zeer luide arena om te zitten en met zijn vader te praten: “ ’Man, we hebben een lange weg afgelegd. Ik wou dat je hier was om dit te zien. Let alsjeblieft op me.’

gianni

Giannis is de oudste van vijf broers, hij is in Nigeria geboren, de andere nadat ze naar Griekenland waren geëmigreerd. In Griekenland waren ze mensen zonder papieren, burgers van geen enkel land. Niemand hielp hen. “Zes maanden voordat ik naar de NBA kwam, verkocht ik dingen op straat”, vertelde Giannis me. “Mijn moeder was op de markt. Ik ging haar helpen. Mensen weten hier niets van, maar ik heb het gedaan.” epidurale? Verlengd verblijf in het ziekenhuis? Doula’s na de bevalling? “Ze had er absoluut geen toegang toe”, zei Giannis. “Ik heb zoiets van, ‘Mam, heb je dit voor ons alle vijf meegemaakt?’

Ontdekt in Athene

Giannis werd ontdekt als een kind dat rondliep in een speeltuin in Athene en raakte pas op 13-jarige leeftijd voor de eerste keer een basketbal aan, en voordat hij de beste speler van zijn Griekse team in de tweede divisie werd, ging hij naar de Milwaukee Bucks.

Iedereen wist over hem destijds was dat hij lang en super atletisch was en dat hij af en toe iets opmerkelijks deed, zoals van het ene uiteinde van het veld naar het andere rennen in slechts een paar passen, of hoger springen dan iemand anders om een ​​schot te blokkeren.

Wie was deze man? Zou hij goed zijn?

Welnu, dit is wat er daarna gebeurde: Most Improved Player (2017), Defensive Player of the Year (2020), twee MVP-awards (2019, 2020) en een NBA-kampioenschap juli 2021. Een onwaarschijnlijke reis, het einde van een sprookjesboek, een einde dat in feite slechts het begin kan zijn van iets dat nog grootser en onwaarschijnlijker is.

Hij is er weer en verdedigt zijn titel. Giannis scoorde 32 punten in 31 minuten tegen de Brooklyn Nets in de eerste wedstrijd van het seizoen 2021-2022. Sommige spelers lijken in grootsheid te stralen vanaf het moment dat we ze zien. Ze bereiken het niet altijd, maar je ziet het binnen enkele seconden bij atleten zoals LeBron James of Kevin Durant: ze spelen een ander, gemakkelijker spel.

The Greek Freak

Jongens die getalenteerd zijn, maar niet geweldig. Ik zou zeggen dat Giannis in de eerste plaats één van deze jongens was: een curiositeit, een intrigerende combinatie van eigenschappen en potentieel, maar niet meer dan dat. Zelfs zijn bijnaam: The Greek Freak. Het was eigenlijk: “Wauw, deze man doet soms wat wilde dingen.” In zijn vroege NBA-dagen werd hij beschouwd als capabel, niet speciaal. “Hij zag eruit als een man die een project zou worden”, zei zijn teamgenoot Khris Middleton. Giannis zal je zelf vertellen: “Wat ik vandaag ben, heeft niemand gezien. Weet je waarom niemand het zag? Omdat ik het niet zag. Vraag het aan mijn moeder. ‘Ik dacht dat je een NBA-speler zou worden en een beter leven zou hebben. Niet wat je vandaag de dag bent.’

bucks

Wat is hij vandaag? Iets speciaals.

Dus: Hoe wordt een nu 26, voorheen statenloos kind uit Griekenland … dit? Een kampioen. E één n van de twee of drie beste spelers in de competitie. Een deel ervan, zei hij, is gewoon geluk, genetica. Hij is 2m10 en weegt 109 kilo maar beweegt zo gracieus door zijn eigen huis, zelfs met de overgebleven manke loop van zijn knieblessure in de play-offs van vorig jaar, dat je gedwongen bent om opnieuw te evalueren hoe slecht je al die jaren zelf op deze aarde hebt rondgelopen: loop ik … verkeerd ? Is er een betere manier? Maar de NBA zit vol met mannen die lang en acrobatisch zijn.

Het lichaam, natuurlijk, wat dan ook, het is indrukwekkend, maar als je hem vraagt ​​hoe dit allemaal is gebeurd, zal hij zeggen: “Ik ging zo hard mogelijk werken. God heeft me die gave gegeven.” Zelfs de nacht dat zijn vader overleed. “Ik ging naar de sportschool,” zei Giannis. “Hij was daar bij mij.” Hij zei dat de les van zijn ouders was: blijf in beweging. Nooit ophouden. “Ik probeer geen pijn te voelen,” zei Giannis, “omdat ik het gevoel heb dat wanneer mijn ouders pijn voelden, ze het nooit lieten zien.”

Koppigheid, doorzettingsvermogen, hard werken, naar de sportschool gaan, zelfs op de avond dat je vader sterft – dat kan je behoorlijk ver brengen. Maar Giannis begon de afgelopen jaren tegen de grenzen van hard werken aan te lopen, zei hij. Er is een sportpsycholoog die bij de Bucks werkt, en Giannis praat bijna elke dag met hem. Ze werken aan ‘coping-mechanismen’. Ze werken aan angst. Ze werken eraan om in het moment te zijn.

Ze werken eraan om de man die op dit moment misschien wel de beste basketballer ter wereld is, te scheiden van de man die zijn pasgeboren kind vasthoudt en probeert de muren tussen hem en zijn eigen gevoelens neer te halen. Eén van de dingen die de sportpsycholoog Giannis liet proberen, was: Huilen! En niet alleen bij de geboorte van je zonen.

“Ik moest de barrières doorbreken waar ik het over had en alleen zijn, huilen en beseffen: ‘Ik moet mezelf verdomme helpen, volhardend en koppig? Soms verpest het je.” Hij kijkt naar de slapende baby die hij vasthoud. “Je gaat de vloekwoorden toch niet plaatsen, toch?”

Hij kan zo zijn: een beetje onschuldig. Schijnbaar onzeker over zichzelf, ondanks zijn absolute zekerheid met betrekking tot basketbal. ‘Dwaas,’ zei Khris Middleton liefdevol tegen me.

Supersteratleten zijn al lang geconditioneerd om zichzelf te zien als merken, woordvoerders van de miljoenen- en miljardenbedrijven die zij leiden. Dit is Giannis niet. “Ik wil niet het gezicht van de competitie zijn”, zei hij onvermurwbaar. “Ik wil goed basketballen.

Hij roept naar Mariah: “Schat, wil je dat ik het gezicht van de competitie ben?” ‘Nee,’ zei Mariah slaperig. Hij houdt van basketbal, maar is niet van basketbal. “Laat me je beneden zien,” zegt hij plotseling, hij loopt op zijn sokken de met vloerbedekking beklede trap af, door zijn niet bijzonder gigantische huis in een buitenwijk, dat hij kocht van een oude teamgenoot, Mirza Teletović.

De deurkozijnen waren te klein voor hem en hij moest onder elke deur doorduiken. Hiernaast is de fundering gelegd voor een tweede huis, voor zijn moeder, die nu boven woont. Beneden in de kelder heeft hij een fitnessruimte. Binnenkort krijgt hij er ook een basketbalveld aan vast. Het is bekend dat Giannis zo vaak naar de oefenfaciliteit van Bucks ging, dag en nacht, voor en na wedstrijden, dat het team soms actie ondernam om hem buiten te houden, zodat hij kon rusten.

“Ze hadden deze term, ‘lockout’ ,’dat je niet naar de sportschool kunt, omdat ze weten dat ik naar de sportschool ga. Zie je wat ik nu doe?” Hij wijst naar het gebouw buiten, naar wat spoedig zijn eigen faciliteit zou worden. “Verdomme uitsluiting. Sorry. Oh, mijn God, ik ben aan het vloeken. Eff.. lock-out. Ik bouw hier mijn eigen sportschool.”

bucks

Hij heeft ook een hele reeks ingelijste shirts in de kelder. Sommige shirts hangen trots aan de muur; anderen zijn lukraak gestapeld op een pooltafel of in de buurt van de bar, gevuld met alcohol die Giannis niet drinkt. Velen zijn van hemzelf, maar merkwaardig genoeg heeft hij ook tientallen ingelijste truien van andere NBA-spelers. Sommige zijn misschien wat je zou verwachten: de shirts van grootheden die het spel hebben gespeeld en sindsdien met pensioen zijn gegaan of zijn overleden. Dominique Wilkins, Dirk Nowitzki, Dwyane Wade, Vince Carter, Kobe Bryant. Maar velen van hen – de meesten van hen – zijn van zijn leeftijdsgenoten: jongens tegen wie hij strijdt tijdens het reguliere seizoen en de play-offs.

Hij heeft een ingelijste Blake Griffin Pistons-trui. Hij heeft er één van Kevin Durant en één van Steph Curry. James Harden – “Veel mensen denken dat ik ruzie heb met James Harden, wat niet waar is”, zei hij, want als dat zo was, waarom zou zijn trui dan hier zijn? Hij vervolgd de toer. ‘Deze hier is van Luka Dončić, de wonderjongen. Anthonie Davis. LA, je kent hem. Jokić. Ik hou van het spel! Oh, dit is de mijne van dit jaar. Dit is van de MVP die ik heb gewonnen. De All Star MVP. Bradley Beal. Damian Lillard. Dirk Rose, LeBron James, man. Kijk! Kijk eens wat hij voor mij heeft geschreven.”

Veel van de truien zijn gesigneerd, sommige met korte berichten, maar deze specifieke, een LeBron Lakers-trui, is langer en Giannis leest het hardop voor: ‘Aan Giannis, ook bekend als The Greek Freak. Blijf streven naar grootsheid elke dag dat je wakker wordt, broer. Houd van alles wat je vertegenwoordigt in dit spel, en ook buiten het veld. De limiet is niet de hemel. Ga er overheen.” LeBron heeft getekend met de schets van een kroon. Giannis keek trots naar het opschrift: “Dat is geweldig, weet je?”

Hij is zich ervan bewust, zij het in de verte, dat je volgens de hypermannelijke competitiecodes van de NBA niet verondersteld wordt je concurrenten te vereren, laat staan hun shirts te verzamelen, laat staan met bewondering te lezen wat die concurrenten op die shirts schrijven.

Maar Giannis is nooit goed geweest in die codes, en soms heeft hij de vrijheid gevonden om ze te trotseren. Hij zegt bijvoorbeeld: “Mensen die met de sportpsychiaters praten en dat soort dingen, noemen ons ‘zacht’. We hebben dat in het verleden gezien, zoals: ‘Oh man, ik heb angst.’ ‘Man, je bent zacht. Ga daar maar mee om.’ Zo wordt het genoemd. Daarom is het moeilijk voor mensen om met iemand te praten en zich open te stellen. Zelfs voor mij was het heel zwaar.”

Therapie

Hij is ervan overtuigd dat alle echt goede atleten heimelijk in therapie zijn. Sommige niet zo stiekem. Ze gebruiken een woord of een zin en hij weet het. Giannis keek onlangs naar Naomi Osaka, de driedelige Netflix-documentaireserie, en werd getroffen door de manier waarop de tennisster sprak over de uitdagingen die met haar succes gepaard gingen. Dit gebeurt nu meer en meer – in de omgang met zichzelf merkt hij op hoeveel andere mensen met iets te maken hebben.

Hij zegt dat hij een soort worsteling in Osaka’s ogen kon herkennen, zelfs voordat ze begon te spreken. “Ze was niet gelukkig, ze wilde weg van het spel en al die dingen, en het is verdomd moeilijk, man,” zegt Giannis. Hij heeft het over haar, maar hij heeft het ook over zichzelf. “Ik begon ermee toen ik 18 was. Als je zo jong bent en je doet het, mensen begrijpen de hoeveelheid druk niet, want aan het eind van de dag hoef je niet alleen te presteren en te zijn de beste, je hebt het grote merk dat je verdomme op je schouder moet dragen. Je hebt je eigen land, Japan, dat je op je schouder moet dragen. Of Griekenland, in mijn geval. Je hebt al deze mensen waar je voor moet zorgen. Soms…”

Hij stopt ineens met praten. “Ik heb dit nooit gezegd: ik wil het niet verknoeien.”

Die angst om het te verpesten, om het gewicht niet te kunnen dragen en de mensen om hem heen niet te kunnen ondersteunen, was wat hem lange tijd dreef. Hij zei dat hij gisteren gewoon door Milwaukee liep, zich herinnerend hoe het er voor hem uitzag toen hij hier voor het eerst kwam. ‘Je bent 18,’ zei hij. “Je hebt heel weinig ervaring met het leven, met alleen zijn. Ik kwam hier, en ik was bang. Ik heb me nooit eenzaam gevoeld in mijn leven, en ik was bang. Om 20.30 uur ging ik terug naar het hotel. omdat ik bang was. Ik was alleen.”

Bang voor wat, vroeg ik hem.

“Bang voor het leven! Ik was verdomd 18′, zei Giannis. “Ik was een kind.” Een voor hem nog nieuwe sport spelen met een stel volwassen mannen. ‘Dus ik was al bang voor het leven en nu zet je me op het basketbalveld? Ik ben zeker bang voor deze gasten. Maar weet je wat ik wist? Ik heb verdomme geen keus. Ik heb geen optie. Ik kan verdomme niet stoppen. Als ik alles stop, mijn familie, kan ik ze niet helpen. Ik kan ze niet helpen. Dus ik bleef doorgaan.” Hij ging tussen huis en de sportschool, de sportschool en thuis. “Hij woonde in de sportschool”, zei Alex Saratsis, de oude agent van Giannis. “Hij sleep in de sportschool.”

Voordat Giannis, Mariah ontmoette, was dat letterlijk alles wat hij deed.’Ik was op een missie’, zei Giannis. “Daarom moet ik zeven jaar later met iemand praten. Omdat ik nu problemen heb, weet je? Maar ik was niet te stoppen.” Acht jaar lang joeg hij grootsheid na. Toen won hij een kampioenschap. Nu werkt hij aan alle dingen die grootsheid hem kostte. Gemoedsrust. Het leven buiten basketbal. Een familie. Dat soort dingen.

mvp
Giannis met de MVP-award

Nog maar een jaar geleden liep het contract van Giannis bij de Bucks af en moest hij beslissen of hij in Milwaukee zou blijven of zou vertrekken. We weten natuurlijk wat er daarna gebeurde. Maar de manier waarop het gebeurde, denk ik, is leerzaam en suggereert misschien iets over Giannis en de unieke, vastberaden manier waarop hij bijna alles in het leven probeert te doen.

“Iedereen sms’te me: ‘Verlaat het team'”, vertelt hij me – andere spelers, van wie sommigen niet met hem hebben gesproken sinds hij besloot te blijven. – Hij begreep het, zei hij. “Het is menselijk. Ik zal zeggen dat ik met de beste spelers wil spelen; Ik wens K.D. was in mijn team, niet tegen mij. Ik wou dat LeBron in mijn team zat, niet tegen mij. Steph, in mijn team.” En de winters in Milwaukee waren koud – ‘koud als stront’, specificeerde hij. Dit zou een kans zijn om nooit meer een Milwaukee-winter meer te zien. Om zijn zonen op te voeden op een plek waar ze af en toe de zon kunnen zien.

Maar er is iets in hem dat het gewoon op de moeilijke manier wild doen, besefte hij. “Ik heb ervoor gekozen om hier te blijven, zelfs met alle druk, omdat het gemakkelijker was om te vertrekken. Dat is het makkelijke om te doen. Het is gemakkelijk om te vertrekken.” Er is een afkeer van gemak bij Giannis die diep kan gaan.

Easy, in Giannis-world, beschrijft bijna alles wat geen pijn doet, dat geen lijden is, dat geen lange tegenslagen aanneemt en die kansen probeert te verslaan. Hij beschouwt de gebruikelijke voordelen van een speler in de moderne NBA – feesten in de betere Los Angeles-clubs, opnemen in de betere Los Angeles-muziekstudio’s, acteren in Hollywood – als, in wezen, frivool: ‘In films zijn? Eenvoudig. Space Jam, dit alles? Eenvoudig. Eenvoudig. Ik wil het echter niet.” Hij is gericht op het leven zelf, waarmee hij de pijnlijke dingen van het bestaan ​​bedoelt, Leven? “Het is moeilijk, het leven.” Of dat was het tenminste. Hij wijst naar zijn borst: “Het vormt je om man te zijn.”

“Ik denk dat hij nooit een gemakkelijke uitweg heeft willen kiezen”, zei Saratsis.

“In elk aspect van het leven. Hij wil uitgedaagd worden.” Uiteindelijk besloot Giannis in Milwaukee te blijven omdat het moeilijk was. En toen, onwaarschijnlijk, wonnen de Bucks. “Een uitdaging was om hier een kampioenschap te brengen en dat hebben we gedaan”, vertelde hij me. “Het was heel moeilijk, maar het is gelukt. Heel, heel moeilijk. Ik hou gewoon van uitdagingen. Wat is de volgende uitdaging? De volgende uitdaging is er misschien niet.” Het is niet dat hij niet van Milwaukee houdt, zei hij. Maar hij was altijd op zijn hoede dat dingen te gemakkelijk zouden worden. “Ik en mijn familie hebben ervoor gekozen om in deze stad te blijven waar we allemaal van houden en die voor ons heeft gezorgd – voorlopig,” zei Giannis. “Over twee jaar kan dat veranderen. Ik ben helemaal eerlijk tegen je. Ik ben altijd eerlijk. Ik houd van deze stad. Ik hou van deze gemeenschap. Ik wil graag helpen zoveel als ik kan.

Betekend dit dat hij erover nadacht… om weg te gaan?

Ik vroeg het zijn agent. “Ik denk niet dat, dat het is: ‘Ik denk erover om de Bucks te verlaten'”, vertelde Saratsis me. “Maar ik denk dat hij echt is als: ‘Oké, ik heb het hoogtepunt bereikt. De volgende uitdaging is, laten we herhalen.’ Maar wat gebeurt er als je het herhaalt? Wat is de volgende uitdaging? Wat is die volgende barrière? Als je erover nadenkt vanuit een basketbalperspectief, heeft deze jongen op 26-jarige leeftijd alles bereikt’, zei Saratsis. “Dus soms moet je nieuwe uitdagingen zoeken.”

Op de tweede verdieping van zijn huis heeft Giannis een kamer vol ongedragen schoenen. Een kamer, tot de letterlijke top gevuld, in een huis met slechts een normale overvloed aan kamers. “Hoeveel van deze schoenen denk je dat ik draag?” vroeg Giannis me, ondeugend, en beantwoordde toen zijn eigen vraag: “Ik draag ze niet.”

Er is hier elke Jordan die de mens kent, en schoenen waarop Virgil schreef. Travis Scott Nikes. Kobes.

Giannis wordt gesponsord door Nike, dus dit is niet verwonderlijk, maar het feit dat hij de schoenen niet draagt is een beetje verrassend, en het feit dat hij ze houdt is nog verrassender. Nog verrassender: “Ik ga deze shit verkopen”, zegt hij met een grijns. Daarom heeft hij er een hele kamer van zijn eigen leefruimte aan gewijd. Niet om ze te dragen, maar om ze als investering te houden.

Giannis rijdt in een GMC-truck uit 2011 die hij niet lang nadat hij hier aankwam, kocht, of een Mercedes die hij in 2018 kocht, of de G-Wagon die hij gratis kreeg. “Ik stop mijn geld niet in spullen die aan waarde inboeten”, zegt hij. Maaltijden, zeker. Hij en Mariah gaan uit en eten goed. “

Giannis houdt van horloges

Waarom? Omdat ze in waarde stijgen. Hij noemt er een paar en vraagt me niet te zeggen welke. Hij probeert minder gratis promotie te geven nu hij een kampioen is: als je wilt dat je product door Giannis wordt genoemd, moet je vanaf nu betalen. Terwijl we spraken, zou hij diep in een anekdote zitten en zich dan afvragen of hij zijn bedrijven, de sponsoring die hij al heeft verworven, de investeringen – zoals die aandelen van de Milwaukee Brewers dat hij net deze week kocht – al had moeten promoten. Moet hij zijn bedrijven promoten? Hoe doe je dat in een interview? Hij was onzeker. Hij leunde tegen mijn recorder aan, somde zijn aanbevelingen op en ging toen terug naar het verhaal dat hij vertelde.

Een mug vliegt voorbij en hij steekt een gigantische hand uit en sluit zijn vingers eromheen. ‘Die heb ik’ zei hij en liet het me zien.

Nadat hij de NBA Finals had gewonnen, ging hij naar Chick-fil-A met de Larry O’Brien-trofee en de Finals MVP-trofee en bestelde precies 50 nuggets – één voor elk punt dat hij scoorde in de laatste wedstrijd van de serie. Maar hij probeert dat verhaal nu niet meer te vertellen, totdat Chick-fil-A betaalt. Zijn teamgenoten gingen naar Vegas op de avond dat de Bucks wonnen, maar hij niet. “Ze begrijpen het”, vertelde hij me. “Ze zeggen:” Giannis geeft niets om deze shit. “

“Ik ga terug naar huis om te genieten van tijd met mijn gezin, en dan doe ik het opnieuw, keer op keer. Ik heb geen tijd om te gaan eten en zo. Ik heb geen tijd om te gaan rommelen en uit te gaan. Ik doe dat niet.” Khris Middleton zei dat het hem vijf jaar kostte om het gevoel te hebben dat hij Giannis zelfs maar voor de helft kende – nu, na acht jaar, schat hij dat hij 60 of zelfs 90 procent is. Maar Giannis, zei hij, was ook volwassener geworden. “Hij is gegroeid en realiseerde zich dat hij de franchisespeler is”, zei Middleton. “Dus hij weet dat hij een soort chemie moet hebben met zijn teamgenoten.”

Giannis
Khris Middleton, Giannis Antetokounmpo en Jrue Holiday

Nadat de Bucks de NBA-finale hadden gewonnen: “Het team, iedereen verzamelde zich toen ze zich realiseerden dat we hadden gewonnen, en onmiddellijk kwam Coach en greep me vast. Ga naar de opname kijken. Coach kwam en greep me vast en ik duwde hem opzij. Ik ging naar mijn familie. Ik omhelsde mijn moeder, ik omhelsde mijn broers, ik omhelsde mijn aanstaande vrouw, ik omhelsde mijn zoon, en toen ging ik zitten en dacht aan mijn vader”

We waren in Milwaukee; de hele arena werd gek, ook zijn teamgenoten. Maar Giannis vond weer een plek om alleen te zitten. Giannis vroeg me om bijzondere aandacht te schenken aan wat er daarna gebeurde, omdat wat er daarna gebeurde voor hem iets essentieels over hem illustreert. Een deel ervan heeft te maken met zijn familie: hoe hecht ze zijn, hoeveel hij van hen afhangt. En ik wil hem geen woorden in de mond leggen; het was een beeld dat hij bood, geen verklaring. Maar zonder voor hem te spreken, denk ik dat een deel van wat hij me wilde laten begrijpen, ging over de unieke eenzaamheid van het pad. Wat “moeilijk” eigenlijk betekent. Uiteindelijk is grootheid fundamenteel isolerend.

Wat je moet doen om het te bereiken, scheidt je van alle anderen op een manier die moeilijk ongedaan te maken is. Het beeld was dit: “Iedereen vierde feest”, herinnerde hij zich. “Ze zeiden: ‘Giannis, je moet daar naar boven.’ Ik zei: ‘Nee, ik ben goed.'” Ze vertelden hem dat hij misschien de MVP (Most Valuable Player Award) zou winnen, en als hij dat deed, zou hij naar boven moeten gaan en de prijs in ontvangst nemen. Hij zei ‘prima – als ik win, laat het me weten’.

En toen won hij, dus ging hij naar boven en zei een paar woorden. Hij wendde zich tot Middleton, met wie hij sinds het begin had gespeeld, en zei: “Khris, we hebben het gedaan.” Hij hield de trofee even vast. En toen liep hij weer weg, om alleen te zijn. ‘Ga de foto bekijken,’ zegt hij. “Ik ben de aanvoerder van het team. Ga naar de foto als ze de trofee optillen. Ik ben er niet.”

Interview door: Zach Baron


Op dit moment speelt Giannis Antetokounmpo met de Milwakee Bucks voor de NBA Championship 2022.

NEW YORK (ANP) – 07-01-2022-Giannis Antetokounmpo heeft de basketballers van Milwaukee Bucks in de NBA met 31 punten aan een zege op Brooklyn Nets geholpen. Het werd 121-109. De Griek nam in de topper in Brooklyn 31 punten voor zijn rekening.

Voor Antetokounmpo (27) was het zijn zevende wedstrijd op rij tegen de Nets waarin hij goed was voor minimaal 30 punten. “Er hangt veel opwinding in de lucht als je tegen Brooklyn speelt. We kregen kansen om te schieten, we verdedigden goed en we hielpen elkaar”, zei de topschutter van de Bucks, die derde staan in de Eastern Conference. De Nets bezetten de tweede plek, achter Chicago Bulls.

Antetokounmpo miste het laatste duel wegens ziekte. Recent miste hij al vijf duels wegens coronaprotocollen.


Geef een reactie