Style Icoon: TOM FORD

Style Icoon: TOM FORD

Als het tijd is voor de sterren om zich mooi aan te kleden, wenden ze zich maar tot één man: Tom Ford. Sterren als Brad Pitt, Justin Timberlake en Jay Z beschouwen zichzelf allemaal als fans, waarbij de laatste zelfs een nummer over hem schreef. Dus, wie is de man achter dit succes, en hoe heeft hij zichzelf gekatapulteerd tot één van ‘s werelds meest bewonderde modeontwerpers?

Zijn erkende succes 

Tom_Ford

Het succes van Tom Ford is erkend met een aantal prestigieuze prijzen, waaronder vijf prijzen van de prestigieuze Council of Fashion Designers of America (waarvan hij nu voorzitter is), vier Vogue-modeprijzen, twee Ace-prijzen van de US Accessory Council en de Britse GQ International Man of the Year-prijs.

Met al deze erkenning van enkele van de meest gerespecteerde verkooppunten in de branche, is het niet moeilijk te begrijpen waarom beroemdheden in de rij staan om door hem aangekleed te worden voor de rode loper. Hoewel hij misschien is beschuldigd van het kopiëren van fitnesskleding van enkele van de andere grote merken, is hij altijd onvermurwbaar gebleven in zijn vermogen om anders en enigszins dubbelzinnig te blijven.

Het begin

Oorspronkelijk afgestudeerd in architectuur, lag het hart van Tom Ford altijd in de mode. In 1990 verhuisde hij naar Milaan om zich bij Gucci aan te sluiten als Womenswear Designer van het bedrijf. De rol van Ford bij Gucci breidde zich snel uit; hij ontwierp binnen zes maanden herenkleding en kort daarna schoenen.

Toen Richard Lambertson in 1992 vertrok als designdirecteur, nam Ford zijn functie over als hoofd van de confectiekleding, geuren, het imago, de reclame en het winkelontwerp van het merk. In 1993, toen hij verantwoordelijk was voor het ontwerpen van elf productlijnen, werkte Ford achttien uur per dag en in 1994 werd hij benoemd tot Creative Director.

Voordat hij bij Gucci aan de slag ging, stonden ze op de rand van faillissement en tegen de tijd dat hij vertrok, was het merk gewaardeerd op $ 10 miljard. Niet slecht voor een architect.

Yves Saint Laurent

Toen Gucci in 1999 het huis van Yves Saint Laurent (YSL) verwierf, werd Ford ook benoemd tot Creative Director van dat label. Saint Laurent verborg zijn ongenoegen over de ontwerpen van Ford niet en zei: “De arme man doet wat hij kan.”Tijdens zijn tijd als creatief directeur voor YSL won Ford niettemin talloze prijzen van de Council of Fashion Designers of America.

Net als zijn werk bij Gucci, waaronder het scheren van de letter G in het schaamhaar van een model, was Ford in staat om het klassieke modehuis terug in de mainstream te krijgen. Zijn reclamecampagne voor de YSL-geur Opium, met een roodharige Sophie Dahl naakt met alleen een ketting en naaldhakken in een seksueel suggestieve pose was controversieel en provocerend.

Sophie-Dahl-opium

Het merk Tom Ford ontwikkelen

In 2005 kondigde hij de oprichting van zijn eigen merk aan. Ford heeft “de Tom Ford-klant” beschreven als internationaal, ontwikkeld, veel gereisd en met een besteedbaar inkomen. Voor vrouwen voegde hij eraan toe “sterke vrouwen, … intelligente vrouwen die hun eigen stijl kennen”. In 2007 opende hij zijn eerste flagshipstore in New York, met herenkleding en accessoirecollectie.

First Lady Michelle Obama droeg in 2011 een door Ford ontworpen ivoren avondjurk voor Buckingham Palace. Hij heeft ook Beyoncé, Jennifer Lopez, Gwyneth Paltrow, Anne Hathaway, Daniel Craig, Tom Hanks, Johnny Depp, Ryan Gosling, Will Smith, Julianne Moore, Hugh Jackman, Jon Hamm en Henry Cavill gekleed. Ford ontwierp de pakken van Daniel Craig voor zijn laatste vier James Bond-films: Quantum of Solace (2008), Skyfall (2012), Spectre (2015) en No Time to Die (2021).

Tom-Ford-Parfum

De Tom Ford Makeover 

Zijn obsessie met herenkleding heeft hem ertoe gebracht om in de loop van het jaar deel te nemen aan een aantal make-over-uitdagingen, in samenwerking met tijdschriften als Vogue en GQ. Hssft hij 10 gewone mannen van de straat gehaald en ze getransformeerd in Tom Ford-stijl. Een van zijn grootste overtuigingen is dat mannen zich niet moeten concentreren op comfort omdat ze dan hun stijlpotentieel niet volledig kunnen benutten.

In een recent interview met GQ legde hij uit: “Er is een ander soort comfort dat voortkomt uit de wetenschap dat je je beste beentje voorzet. Het wordt psychologisch comfort genoemd. Kijk naar een foto van de promenade van Coney Island in 1925. Mannen droegen driedelige pakken en hoeden. Ze hadden misschien maar één pak. Maar ze probeerden het er zo goed mogelijk uit te laten zien.

The Grooming Store 

Tom-Ford

In 2017 lanceerde Tom Ford zijn nieuwste project: The Grooming Store. De winkel, gelegen in het hart van Covent Garden, vertegenwoordigt de gestroomlijnde en stijlvolle uitstraling van Ford met glanzend marmer en luxe verzorgingsproducten. Elke kamer is uitgerust met individuele meeslepende futuristische ervaringen, met op maat gemaakte sculpturale ontwerpen. Net als de man zelf, is de Tom Ford Grooming Store als niets dat je ooit eerder hebt gezien.


Geef een reactie