Interview met Daniil Medvedev

Interview met Daniil Medvedev

De in Rusland geboren tennisster vertelt over zijn turbulente verleden en het veelbelovende jaar dat voor hem ligt.

Een tijdlang was Daniil Medvedev de tennisprof die fans graag haatten. Maar de laatste maanden is hij de speler aan het worden waar ze van houden.

Nadat hij de scheidsrechter en vervolgens de fans had uitgejouwd tijdens de US Open van 2019, vocht Medvedev een slopende finale van bijna vijf uur tegen Rafael Nadal, maar verloor uiteindelijk toch in vijf sets. Hij kwam terug en won een tweede opeenvolgende titel op de Shanghai Masters en werd de zevende mannelijke speler sinds 2000 die negen of meer ATP-finales in een seizoen bereikte.

Toen vocht hij zich naar de finale op de Australian Open 2020, maar verloor van Novak Djokovic, die op weg was om Federer en Nadal in te halen als de man met de meeste Grand Slam-titels ooit.

Meer recentelijk verloor Medvedev opnieuw van Nadal in vijf sets tijdens de Australian Open-finale van 2022, waarin Nadal het mannenrecord aller tijden vestigde met 21 Grand Slam-titels, waarmee hij een gelijkspel verbrak dat hij eerder had met Djokovic en Roger Federer

De in Rusland geboren Medvedev woont met zijn actrice/model, vrouw Daria in Monaco, de speeltuin van de rijken en beroemdheden. Een merkambassadeur voor de Zwitserse horlogemaker Bovet 1833 (naast sponserdeals met onder meer BMW en Lacoste).

Hieronder vertelt de nummer 2 van de wereld tennisster ons over het turbulente verleden en het veelbelovende jaar dat voor hem ligt.

Daniil-Medvedev

Je verloor van Djokovic in Australië, maar behaalde die ongelooflijke overwinning op de US Open 2021. Wat doet dat met je zelfvertrouwen?

Australië was een zeer zware wedstrijd voor mij. Het was begin 2021. Ik voelde me goed, ik speelde goed en toen versloeg hij me in drie opeenvolgende sets in de finale. We weten allemaal dat hij een ongelooflijke speler is, hij heeft al 20 Grand Slams gewonnen. Maar tegelijkertijd ga ik elke wedstrijd in, in de overtuiging dat ik kan winnen.

En de US Open was een totaal andere wedstrijd. Ik leerde natuurlijk van de finale van de Australian Open en probeerde dat mee te nemen in deze wedstrijd in New York. Het winnen van een eerste Grand Slam is altijd een grote stap en ik ben erg trots om dat te bereiken. Dat gezegd hebbende, en ik heb dit al zo vaak gezegd, ga ik naar elk toernooi om te proberen te winnen. Ik wil terugkijken en gewoon zeggen dat ik mijn best heb gedaan en zoveel mogelijk heb gewonnen.

Hoe is je relatie met Djokovic buiten de tennisbaan?

We hebben een goede relatie. Ik heb niets dan respect voor wat hij heeft bereikt. Hij breekt zoveel records en dat is wat we allemaal proberen te doen.

Zijn er gevallen waarvan je zou willen dat je het anders had gedaan?

Natuurlijk. Niemand is perfect en ik ook niet. Mensen vragen me vaak naar de US Open in 2019. Ik maakte eerder in het toernooi een fout en het publiek ging een beetje tegen me tekeer. Ik verdiende het. Maar ik kwam ook terug, verontschuldigde me, gaf toe dat ik ongelijk had, en ik geloof dat mensen dat respecteren. Dus ja, ik zal altijd direct en eerlijk zijn op het veld. Het betekent niet dat ik altijd gelijk heb, maar ik probeer elk jaar te leren en beter te worden.

Het leek erop dat je ze uiteindelijk achter je had.

Uiteindelijk concentreer ik me op mijn tennis. Daar gaat het uiteindelijk om, de wedstrijd winnen. Het publiek kan op veel verschillende manieren reageren, maar meestal denk ik dat ik een geweldige relatie met het publiek heb. Ik denk wel dat uiteindelijk de massa ziet wie ik werkelijk ben als persoon en dat ik probeer een goed mens te zijn. Dus dat is belangrijk voor mij.

2019 was een belangrijk jaar voor jou. Wat veranderde?

Dat is een grappige vraag, omdat veel mensen me vragen wat er veranderd was. Het was eigenlijk een jaar eerder, mijn coach en ik moesten van Washington, DC naar Canada rijden, omdat vliegen niet kon. Tijdens deze acht uur durende autorit daagde mijn coach me een beetje uit. Hij vroeg me of ik er echt alles aan deed om de beste te zijn.

Tijdens deze rit hebben we mijn leven een beetje veranderd. Ik begon beter te slapen, beter te eten, harder te trainen. Het heeft alleen wat tijd gekost om de resultaten te zien. 2019 en daarna was duidelijk het resultaat van die autorit.

Hoe heeft de pandemie je spel beïnvloed? Het lijkt erop dat je een traag 2020 had, tot de ATP van november.

Ik denk dat de meeste spelers wat tijd nodig hadden om zich aan te passen. Het was vreemd spelen zonder fans, lege stadions. Uiteraard waren de meeste spelers dankbaar dat het mogelijk was om weer op tournee te gaan. Deze pandemie is duidelijk een serieus probleem en het beschermen van mensen was de grootste zorg. Ik geloof dat het even duurde voordat alle spelers gewend waren aan het nieuwe reizen, de nieuwe sfeer. Over het algemeen ben ik blij dat ik weer fulltime op tour ben.

Ben je nog bezig met het verbeteren van je spel? Wat is het grootste obstakel waar je op dit moment tegenaan loopt?

Een heel simpel antwoord… alles. Gemiddeld probeer ik zes tot zeven uur per dag op de baan te staan. Ik heb maar een beperkte hoeveelheid tijd om proftennisser te zijn en zal er alles aan doen om daar het maximale uit te halen.

En dat omvat het verbieden van videogames?

Ik hou van gamen. Het is echt een grote hobby. Ik speel onder andere graag EA’s/FIFA. We hebben een regel gemaakt dat ik het niet meeneem naar toernooien, omdat ik dan niet genoeg slaap

Je hebt het gehad over zelfvertrouwen, hoe ga je ermee om?

We werken zo hard in de vrije weken om ons tennis te verbeteren. Het resultaat wil je natuurlijk zien in de wedstrijden in toernooien. Het is dus belangrijk om in jezelf te geloven, om vertrouwen te hebben. Als we tegen andere jongens uit de top tien spelen, weten we dat we altijd kunnen verliezen, omdat ze ook erg goed zijn. Dus de overtuiging hebben dat ik kan winnen, is de sleutel en iets waar elke tennisser naar op zoek is.

Fans hebben je ontmoedigd zien worden op het veld en vervolgens diep graven voor nieuwe kracht. Hoort dat bij volwassenheid? Discipline?

Nee, niet echt, gewoon de wil om elke keer te winnen. Ik haat het om te verliezen.

Daniil-Medvedev

Hoe Medvedev deze maand de wereld nummer 1 plaats kan claimen van Djokovic

De Rus kan op 28 februari de eerste plaats bereiken, Daniil Medvedev bepaalt dan zijn lot in de strijd om de nummer 1 ATP-ranglijst met Novak Djokovic. Als Medvedev de Abierto Mexicano Telcel presentado por HSBC (de Mexican Open) wint, wordt hij op 28 februari de 27e speler die de eerste plaats bereikt.

Djokovic, die op dat moment voor een recordtijd van 361 weken zal hebben geregeerd, kan niets doen om Medvedev tegen te houden als de Rus de trofee pakt. De Serviër doet in de week van 21 februari ook mee aan de Dubai Duty Free Tennis Championships.

Er zijn andere scenario’s waarin Medvedev de nummer 1 kan bereiken na Acapulco,Mexico zonder de titel te winnen. Maar als hij niet zegeviert, kan Djokovic zijn eerste plaats behouden terwijl hij jaagt op een zesde Dubai-titel.

Als Medvedev de nummer 1 van de wereld wordt, zou hij de derde Russische man zijn die deze prestatie volbrengt, naast Yevgeny Kafelnikov (1999) en Marat Safin (2000-01).

De laatste speler buiten de Big Four van Djokovic, Roger Federer, Murray en Rafael Nadal die nummer 1 heeft gestaan, was Andy Roddick op 1 februari 2004.

Hier zijn alle scenario’s waarin Medvedev op 28 februari naar de nummer 1 van de wereld zou klimmen:

  • Medvedev wint de Acapulco-titel, ongeacht de resultaten van Djokovic in Dubai.
  • Medvedev bereikt finale Acapulco en Djokovic wint titel Dubai niet.
  • Medvedev bereikt halve finales Acapulco en Djokovic haalt finale Dubai niet.
  • Medvedev bereikt kwartfinales Acapulco en Djokovic bereikt halve finale Dubai niet
  • Medvedev bereikt tweede ronde in Acapulco en Djokovic bereikt halve finale Dubai niet.
  • Medvedev verliest in eerste ronde in Acapulco en Djokovic bereikt kwartfinales Dubai niet.

Geef een reactie