Onderzoekers vinden gezonken schip bij Antarctica uit 1915

Onderzoekers vinden gezonken schip bij Antarctica uit 1915

Onderzoekers hebben het in 1915 gezonken schip Endurance van Ernest Shackleton gevonden voor de kust van Antarctica. Het schip van de Britse ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton, wiens mislukte expeditie wereldberoemd werd omdat alle 28 opvarenden het overleefden.

Ernest-Shackleton’s-Endurance
Foto: Falklands Maritime Heritage Trust/National Geographic/PA

De “meest uitdagende zoektocht naar scheepswrakken ter wereld” naar een van de grootste legendes uit de geschiedenis van ontdekkingsreizen. De Endurance van Sir Ernest Shackleton, 106 jaar geleden verloren gegaan in de ijskoude wateren van Antarctica, is geslaagd.

Het wrak is gevonden op 3.008 meter onder het oppervlak van wat Shackleton beschreef als “een deel van de slechtste zee ter wereld”. Het werd ontdekt op zaterdag, de 100ste verjaardag van de begrafenis van Shackleton, zei de Falklands Maritime Heritage Trust.

Kijk mee met de ontdekking van de Endurance

De Endurance22-expeditie, die een maand geleden vanuit Kaapstad vertrok, had ‘zijn doel bereikt’, zei dr. John Shears, de ervaren geograaf die de expeditie leidde. “We hebben poolgeschiedenis geschreven met de ontdekking van Endurance en hebben met succes ‘s werelds meest uitdagende zoektocht naar scheepswrakken voltooid.”

Hij hoopt dat mensen zouden worden geïnspireerd door “wat mensen kunnen bereiken en de obstakels die ze kunnen overwinnen als ze samenwerken”.

Op de boog over de achtersteven van het verzonken schip is de beroemde naam, bewaard door het ijskoude water en de afwezigheid van houtetende organismen.

endurance
Foto: Falklands Maritime Heritage Trust/National Geographic/PA

De Endurance werd gevonden voor de kust van Antarctica, ongeveer vier mijl ten zuiden van de positie die oorspronkelijk was vastgelegd door de kapitein, Frank Worsley. Het schip is niet meer gezien sinds het in november 1915 door ijs werd verpletterd en in de Weddellzee zonk.

Mensun Bound, de verkenningsdirecteur van de expeditie, zei dat op beelden te zien was dat het schip van 144 voet intact was.

“We hebben ontzettend geluk gehad dat we deze beelden van de Endurance hebben kunnen vastleggen”, zei hij. “Dit is verreweg het mooiste houten scheepswrak dat ik ooit heb gezien. Het staat rechtop, trots op de zeebodem, intact en in een schitterende staat van bewaring … Dit is een mijlpaal in de poolgeschiedenis.”

Endurance
Foto: Falklands Maritime Heritage Trust/National Geographic/PA

Dan Snow, de historicus en presentator die deel uitmaakt van de expeditie, zei dat de stemming aan boord van het schip jubelend was en dat het team nu op weg was naar huis.

Hij twitterde: “Het wrak is in een verbazingwekkende staat van bewaring. De Antarctische zeebodem heeft geen houtetende micro-organismen, het water heeft de helderheid van gedestilleerd water. We hebben het wrak in superhoge definitie kunnen filmen. De resultaten zijn magisch.”

De plek van de gezonken Endurance werd uitgeroepen tot historisch monument onder de voorwaarden van het Antarctisch Verdrag van 1959.

Aan boord van het expeditieschip, de SA Agulhas II, bevonden zich een expeditieteam van 64 personen plus een bemanning van 46 personen. De missie die $ 10 miljoen kostte, werd gefinancierd door een anonieme donor. Een eerdere poging om de Endurance drie jaar geleden te vinden eindigde in een mislukking.

Shackleton verloor zijn schip, maar redde zijn bemanning. Hij vertrok in december 1914 met 27 man uit Zuid-Georgië, op weg naar Vahsel Bay aan de oostkant van de Weddellzee. Het plan was om de uitgestrekte Antarctische ijskap over te steken naar de zuidpool en dan verder te gaan, naar de Rosszee aan de andere kant van het continent.

ice

Maar twee dagen na het verlaten van South Georgia stuitte de Endurance op dik poolijs. Begin januari kwam het schip vast te zitten en uiteindelijk vertrok de bemanning over het ijs, met de scheepsvoorraden voedsel en andere voorzieningen en drie open reddingsboten. Op 21 november 2015 zonk de Endurance eindelijk, terwijl kapitein Worsley zijn positie vastlegde.

Shackleton en zijn gezelschap bleven nog vijf maanden kamperen op de ijsschotsen, voordat ze in de reddingsboten naar Elephant Island roeiden. Van daaruit zeilden Shackleton, Worsley en vier anderen bij vriestemperaturen en ruwe zeeën 800 mijl naar South Georgia. Ze organiseerden de redding voot de rest van de bemanning, die binnen enkele maanden levend werd opgepikt.

Naast het vinden van het schip van Shackleton, had de Endurance22-expeditie belangrijk wetenschappelijk onderzoek gedaan in een deel van de wereld dat rechtstreeks van invloed is op het wereldwijde klimaat en milieu, zei Shears. “We hebben ook een ongekend educatief outreach-programma uitgevoerd, met live-uitzendingen van aan boord, waardoor nieuwe generaties van over de hele wereld kunnen deelnemen aan Endurance22 en geïnspireerd raken door de verbazingwekkende verhalen van poolonderzoek.


Geef een reactie