Michael Caine’s Rolex Oysterquartz breekt wereldrecord op veiling

Michael Caine’s Rolex Oysterquartz breekt wereldrecord op veiling

Eerder deze week as er een veiling van de persoonlijke bezittingen van Michael Caine op een Bonhams London-veiling.

Met de titel ‘Sir Michael Caine: The Personal Collection Sale’ omvatte het kavel 183 items uit de carrière van Michael Caine. Alles van filmposters, meubels, beeldende kunst, Caine’s kenmerkende brillenstijl en meer was te koop. Er waren ook bezittingen van Caine’s vrouw.

Alle 183 persoonlijke items zijn sindsdien verkocht, maar er was één item in het bijzonder dat veilinggeschiedenis schreef: Caine’s Rolex Oysterquartz Day-Date.

Caine’s horloge brak het record voor de hoogste Rolex Oysterquartz die ooit op een veiling is verkocht. Het uiteindelijke bedrag was £ 125.250 GBP, wat ongeveer € 150.000 is.

Michael-Caine-Rolex
Getty Image / John Phillips

Dirty Rotten Scoundrels

Dit was niet zomaar een Rolex voor Caine, het was één van zijn kenmerkende horloges. De 18K geelgouden Rolex werd op het scherm gedragen door Caine in de films; A Shock To The System en Dirty Rotten Scoundrels.

De Oysterquartz, die voor het eerst werd uitgebracht in 1977, was Rolex’ antwoord op de Quartz Revolution – een solide gouden concurrent op batterijen in de dominante categorie horloges van die tijd. Niet alleen opmerkelijk vanwege het quartz uurwerk binnenin, de Oysterquartz heeft ook een onverwacht profiel, met een tonneau-kast, een champagne wijzerplaat en een quasi-geïntegreerde armband die anders is dan elk ander Rolex-horloge daarvoor of daarna.

dirty-rotten-scoundrels
Michael-Caine

Volgens Bonhams Global Head of Watches, Jonathan Darracott, was er blijkbaar een biedingsoorlog die uiteindelijk ging tussen twee personen,

Darracott: “De Rolex Oyster-kwarts was een baanbrekend horloge in een typische Rolex-stijl, maar het was echt het sterrenstof van Sir Michael Caine dat tot de verbeelding van onze bieders sprak met waanzinnige biedingen, totdat er nog maar twee bieders over waren.”

Michael-Caine-Rolex
Getty Image / John Phillips

Details over Caine’s Rolex Oysterquartz

De Oysterquartz is een model uit 1979 en is uitgerust met een 18K gouden schakelarmband. Uurwerk is een 11-steens Cal.5055 quartz die is aangepast aan temperatuur, en de kast is gevormd in tonneau-vorm.

Wat betreft de wijzerplaat, een bescheiden 36 mm is de maat.

Reden voor Michael Caine’s Persoonlijke Collectie Veiling

De veiling vindt plaats, zegt Bonhams, omdat Caine – die dit jaar 89 wordt – en zijn vrouw geïnteresseerd zijn in “downsizing” en “in een rustiger tempo te willen leven”.

Een paar andere opmerkelijke kavels in de verkoop zijn een schilderij van Marc Chagall, een gemakkelijk herkenbare zeshoekige bril van de acteur en een portret van Sir Michael Caine door Lincoln Townley, waarvan de opbrengst allemaal gaat naar de Britse National Society for the preventie van wreedheid jegens kinderen.

Caine: “Het zal een hele opgave zijn om afscheid te nemen van zoveel dierbare delen van mijn leven en carrière, maar het is het juiste moment om verder te gaan. Ik hoop dat deze aandenkens hun nieuwe eigenaren net zoveel plezier zullen schenken als zij ons hebben gegeven.”

De promotievideo gemaakt voor de veiling met Michael Caine.

Wat betreft andere horloges uit de collectie, werd Caine’s Breitling Navitimer Aerospace uit 1990 ook verkocht voor ongeveer 13.000 euro.

En misschien wel de meest onderschatte aankoop van de hele veiling was Caine’s bomberjack van The Muppet Christmas Carol, verkocht voor 2,400 Euro.

“God bless us, everyone” – Scrooge [Sir Michael Caine]


Geef een reactie