De markt voor vintage & pre-owned horloges is booming

De markt voor vintage & pre-owned horloges is booming

De huidige rente is te verwaarlozen en cryptovaluta presteren – afgezien van een enkele opleving – maar matig. Waar is dan nog wél wat rendement te vinden? het antwoord is: in vintage en pre-owned horloges.

De vraag naar vintage horloges en jong gebruikte luxehorloges, een categorie die ook wel pre-owned genoemd wordt, van de duurdere merken schiet omhoog, terwijl het aanbod schaars is.De meest gewilde uurwerken worden in beperkte oplage geproduceerd en zijn vrijwel onmiddellijk uitverkocht.

Deze schaarste en de toegenomen vraag hebben geleid tot prijsstijgingen, wat volkomen logisch is. Er zijn momenteel meer mensen op de markt voor pre-owned horloges, dus het is logisch dat verkopers hogere prijzen kunnen vragen dan voorheen.

Omega-Constellation-
Omega Constellation & Rolex Submariner Date

Geweldige investering

Met een vraag die omhoog schiet terwijl het aanbod beperkt is er geen betere tijd dan nu om te investeren in deze markt. Doordat er maar weinig nieuwe exemplaren zijn, wordt de prijs van tweedehands horloges opgedreven. “Een tweedehands horloge is soms meer waard dan een nieuwe”.

Vergelijk het met de markt voor klassieke auto’s, zegt Benoît Colson, horloge-expert bij Sotheby’s. ”Die groeiende vraag naar vintage is iets wat al meer dan tien jaar bezig is, het product is nieuw moeilijk te krijgen, zoals met Rolex, dat heel exclusief is met bepaalde modellen. Daardoor zit er heel veel geld in de markt.”

Het bezitten van een luxe horloge is een geweldige investering, maar het is ook een investering waar je meteen plezier aan beleeft. Wie wil er nu niet naar zijn volgende afspraak met een Rolex Submariner om zijn pols?

Al een aantal jaren kijken we niet meer op van de exorbitante bedragen dat een vintage model van Patek Philippe, Rolex of Audemars Piguet opbrengt tijdens een veiling. Verder zijn pre-owned horloges van IWC, Jaeger-LeCoultre, Panerai en Zenith zeer goede inversteringen. Nu stijgt de prijs van nog een merk, het Franse juwelen- en horloge-huis Cartier.

Patek-Philippe-Annual-Calendar-5205g
Patek Philippe Annual Calendar 5205g

Andere klassieke merken die het proberen waard zijn, de Heuers (het werd pas TAG Heuer in 1985) en Omega, met dan voornamelijk het maanhorloge de Speedmaster. En de Breitling chronografen uit de 60’s.

Horlogemerken zelf spelen ook gretig in op de vintagetrend. Het karakteristieke vierkante horloge dat met regelmaat om de pols van coureur Max Verstappen te zien is, is een TAG Heuer uit de Monaco-serie. Dat model dankt zijn faam aan acteur Steve McQueen en diens optreden in de film Le Mans uit 1969.

tag-heuer-monaco
Tag Heuer Monaco Titan Chronograaf

Koop het beste pre-owned horloge dat je je kunt veroorloven.

Ga voor het beste horloge dat je je kunt veroorloven. Stel dat je kijkt naar een Omega en ze hebben er één van €6.000 en één van €7.000 in een net iets betere conditie. Koop dan die laatste en denk niet dat je met die eerste €1.000 bespaart. Want op de lange termijn doe je dat niet.


Geef een reactie