Soorten overhemden voor heren

Soorten overhemden voor heren

Overhemden spelen een essentiële rol in de garderobe van elke man. Ze worden gebruikt voor elke formele als informele gelegenheid. Het overhemd is wereldwijd één van de bekendste kledingstukken.

Wat zijn de verschillende soorten en stijlen overhemden en waarvoor dienen ze?

Verschillende pasvormen van overhemden voor heren.

Er zijn verschillende pasvormen van overhemden voor heren. Hier is een kort overzicht van de meest populaire pasvormen:

Skinny Fit: Een skinny fit overhemd is, zoals de naam al doet vermoeden, een overhemd dat je lichaam nauw omsluit. Dit type overhemd is het best geschikt voor slanke mannen.

Slim Fit: Overhemden met een slim fit omsluiten je lichaam strak. Ze hebben niet veel overtollige stof en ze pronken met je lichaamsbouw. Dit type overhemd is het beste voor mannen met een slanke of platte buik, borst en armen.

Regular Fit: Een regular fit overhemd is een gulden middenweg tussen slim fit en loose fit. Er is wat overtollige stof, maar niet genoeg om je er baggy uit te laten zien. Dit type overhemd is het beste voor mannen met een gemiddeld postuur.

Loose Fit: Overhemden met een losse pasvorm hebben veel overtollige stof. Ze kunnen ongemakkelijk zijn als je er niet aan gewend bent. Dit type overhemd is het beste voor mannen die wat groter gebouwd zijn.

Athletic Fit: Zoals de naam al aangeeft, zijn dit overhemden met atletische pasvorm voor mannen met een meer gespierde bouw. Het shirt heeft extra ruimte bij de borst en armen.

Verschillende soorten overhemdboorden (kraag) voor heren

overhemdboorden

Het type kraag dat u kiest voor uw overhemd is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Er zijn echter verschillende soorten boorden die verschillende doelen dienen. Hier zijn enkele van de meer populaire opties:

Rechte punt kraag: De rechte punt kraag ook wel klassieke boord genoemd is de meest veelzijdige van alle kragen. Het kan met een stropdas worden gedragen en is geschikt voor zowel formele als informele gelegenheden.

Spread kraag: De kraag is wijd uitgesneden en maakt ruimte voor een dubbele windsor knoop in de stropdas (een bredere knoop). De wide-spread kraag wordt ook wel de Italian Spread genoemd.

Button-down kraag: De button-down kraag is een formele kraag die er alleen mooi uitziet als hij met een stropdas wordt gedragen. Een button-down boord wordt met knoopjes vastgezet aan de body.

Clubkraag: De Club Collar is geïnspireerd door het begin van de 20e eeuw toen de ronde Eton kraag, ook wel de “club” kragen werden beschouwd als een klassieker in de garderobe van iedere man.met een afgeronde rand is de clubkraag een zeer formele kraag die het meest geschikt is voor black tie-evenementen. De kraag ziet er geweldig uit wanneer je deze combineert met een jasje en een slanke smalle das of juist helemaal open draagt.

Wingtip kraag: Dit is de meest formele versie van een boord en wordt gedragen met vlinderstrikken. Voor black-tie of white-tie gelegenheden zoals onder een rokkostuum of smoking. De wingtip kraag wordt in het Nederlands ook wel ‘vadermoordenaar’ genoemd.

Pinnend kraag: De kraag krijgt zijn unieke look door de speld die door de gaatjes in de boordpunten gaat. Het doel van de pinnend boord is tweeledig: de speld brengt de kraagpunten dichter bij elkaar, wat zorgt voor een unieke, decoratieve look en, ten tweede, de speld ondersteunt de knoop van de stropdas waardoor de stropdas prominenter wordt.

Klassieke kraag: De klassieke boord wordt ook wel de straight point kraag genoemd en is de meest voorkomende boord. Het voordeel van de klassieke boord is dat de kraag zowel geschikt is voor een casual look zonder stropdas als een nette outfit mét stropdas. Met een overhemd met traditionele klassieke boord zit je dus altijd goed

Tab kraag: De tab-boord is een boord met lange, rechte punten. De punten worden in het midden aan elkaar vastgeknoopt met behulp van een drukknoop, of een ‘geknoopte tab’. De tab-knoop vervangt de boordpin, die de punten van de kraag op hun plek houden. De boord wordt altijd met een das gedragen; de tab-knoop tilt de stropdasknoop iets op.

Contrast kraag: Een contrasterende boord is een kraag waarvan de kleur in contrast is met de kleur van de rest van het overhemd. De kleurcombinatie maakt het overhemd meer casual met een speelse look. De contrasterende boord vind zijn oorsprong in de afneembare boord, die het gemakkelijker en goedkoper maakte om de boorden van overhemden te wassen; de boord was altijd eerder vies dan de rest van het overhemd. Door deze ontwerptruc konden boorden naar willekeurig worden verwisseld op overhemden, en ontstond het beeld van de witte boord op het blauwe overhemd. In de tweede helft van de 20e eeuw werd de stijl populair op Wall Street.

Mandarin kraag: Ook wel Mao of Chinese kraag genoemd, deze boord heeft alleen een band rond de hals en kan niet worden gecombineerd met een stropdas. 

Verschillende manchetten voor overhemden

Het type manchet dat u voor uw overhemd kiest, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Er zijn echter verschillende soorten manchetten die verschillende doelen dienen. Hier zijn enkele van de meer populaire opties:

Enkele manchet: Het standaard overhemd heeft een enkele manchet die wordt vastmaakt met een knoopje. Je hebt ze met één of met twee knoopjes per mouw.

Franse manchet: De Franse manchet, oftewel de dubbele manchet, is twee keer zo lang als een enkele en wordt daarom omgeslagen. De dubbele manchet maak je altijd vast met manchetknopen en heeft nooit vastgenaaide knopen aan de mouwen. Dit zijn dan ook de meest formele manchetten.

De afgeronde verstelbare manchet: Deze heeft een hoogte van 7cm en kan twee verschillende posities aannemen. Strak tegen de pols aan of wat losser voor mer comfort. De binnenzijde van de afgeronde verstelbare manchet kan worden voorzien van een contrasterende stof.

De verstelbare manchet met geknipte hoek: De hoeken van deze manchet zijn afgeknipt en de binnenzijde van de manchet kan worden voorzien van een contrasterende stof. Ook deze manchet heeft een hoogte van 7cm.

Verschillende materialen voor overhemden

stof-overhemden

Het materiaal van je overhemd is belangrijk omdat het zowel het comfort als de uitstraling van het overhemd beïnvloedt. Hier zijn enkele van de meest populaire materialen die worden gebruikt voor overhemden:

Katoen: Dit is het meest populaire materiaal voor overhemden. Het is een natuurlijke vezel die zacht en comfortabel is om te dragen. Katoenen overhemden zijn verkrijgbaar in verschillende gewichten en weefsels.

Linnen: Dit is een natuurlijke vezel die wordt gemaakt van de vlasplant. Linnen overhemden zijn perfect voor warm weer, omdat ze erg licht en luchtig zijn. Ze kunnen echter erg rimpelig worden.

Polyester: dit is een synthetische vezel die vaak wordt gemengd met andere vezels om een ​​overhemdstof te maken. Polyester is een zeer sterke en duurzame vezel. Het is ook kreukvrij, waardoor het een goede keuze is voor op reis. .

Nylon: Dit is een synthetische vezel die vaak wordt gebruikt in sportshirts omdat het erg sterk en duurzaam is. Net als polyester is nylon ook kreukvrij, waardoor het een goede keuze is voor op reis.

Zijde: Dit is een natuurlijke vezel die wordt gemaakt van de cocons van zijderupsen. Zijden overhemden zijn erg zacht en voelen luxueus aan. Ze zijn ook erg duur.

Wol: Dit is een natuurlijke vezel gemaakt van schapenhaar. Wollen overhemden kunnen de temperatuur uitzonderlijk goed reguleren.

Overhemden weving

Het weefsel van de stof heeft invloed op hoe het shirt eruitziet en aanvoelt. Hier zijn enkele van de meest populaire weefsoorten:

Poplin: Dit is een basisweefsel met een geribbeld oppervlak. Een overhemd van popeline voelt zacht en fris aan. Poplin wordt ook wel Broadcloth genoemd.

Oxford: Dit wordt gemaakt met twee garens. De garens zijn verweven om een stof te vormen die stevig is en een gestructureerd oppervlak heeft. Oxford katoen is een dikker, grover en sterker weefsel dan poplin.

Twill: Dit is een diagonaal weefsel dat is gemaakt met twee garens. De garens zijn samen geweven om een stof te vormen met een gestructureerd oppervlak dat duurzaam is.

Visgraat: Weefsel met een V-vormig patroon. Het visgraatweefsel wordt vaak gebruikt voor winterstoffen omdat het erg warm is.

Chambray: Heeft een vergelijkbare constructie als Broadcloth. Over het algemeen zullen er witte draden in de inslag /breedterichting lopen, zodanig dat de stof een inconsistente kleur heeft.

Tot slot: Wanneer zit een overhemd goed?

Een overhemd past goed wanneer, de boord maximaal één centimeter speling heeft, de naad van de schouder aansluit. De mouw eindigt op het begin van de hand, alle knoopjes sluiten zonder strak te staan en de rugpand goed in uw pantalon past, zonder te lang te zijn.

Draag je een clobert, dan dienen de overhemd-mouwen dienen ongeveer 1 tot 1,5 cm onder de mouw van het colbert of jasje uit te steken. Daarnaast is het belangrijk dat de manchet het horloge raakt, indien deze gedragen wordt.

Een paar goed passende kwaliteits overhemden in verschillende kleuren mogen zeker niet niet ontbreken in de garderobe van een man.


Geef een reactie