Scheren met een shavette

Scheren met een shavette

Tegenwoordig scheren veel mannen met een soort multi gillette-mesjes, deze mesjes lijken snel en goed te scheren door hun multi mesjes en vaak zijn ze ook nog voorzien van een strip wat voor extra geleiding over de huid zorgt.
Echter, de multi mesjes raken snel verstopt met afgeschoren haren, worden snel bod en voeren de haren de verkeerde kant af. Hierdoor kan je al snel een trekkering gevoel ervaren en de kans op huid-irritatie, rode huid, ingegroeide haren en een schraal gevoel nemen toe. Het alternatief kan een shavette zijn.

Wat is een shavette?

Wilt je het gevoel van een open scheermes, maar het gemak van een krabber? Of wil je, je bakkenbaarden en baard zo strak mogelijk bij houden? Dan is een shavette oftewel barbermes echt iets voor jou. Een shavette, is een open scheermeshouder, dat eruitziet als een scheermes en dat wegwerpmesjes gebruikt. Er zijn verschillende soorten wergwerp-mesjes op de markt voor deze scheermessen. 

Shavettes zijn ideaal voor mensen die graag met een open scheermes willen scheren, maar het gemak willen hebben van een krabber. Een Shavette of Barbermes is doorgaans wat stugger in gebruik, waardoor men hem vaak prettig vindt om te gebruiken bij het stijlen van de baard. Je kunt gemakkelijke scherpe lijnen en contouren scheren als met een krabber.

Shavette’ is van oorsprong een merknaam die Dovo uit Solingen als eerste gebruikte. Nu wordt de benaming door vele fabrikanten gevoerd en is de Shavette een algemene term geworden voor een open scheermes met verwisselbare scheermesjes. De eerste Shavettes werden als barbermes gebruikt door barbiers voor het snijden van de haren en het afzetten van contourlijnen bij de bakkebaarden en in de nek.

Verschil tussen een Shavette en een open scheermes (straight razor)

Voor veel mannen lijkt het een goede optie om te starten met een Shavette omdat ze het scheren met een straight razor of authentiek open scheermes overwegen. Helaas heeft een Shavette, behalve het uiterlijk, weinig gemeen met een straight razor.

Een authentiek open scheermes is namelijk veel vergevingsgezinder. De textuur van de snede bij een klassiek open scheermes is vele malen vriendelijker voor de huid en ook de meer afgerande hoeken maken dit mes veel toleranter dan een Shavette.

Toch spreken de voordelen van een shavette, veel mannen aan. Zo hoef je nooit het mes te scherpen want het oude mesje vervang je gelijk weer een met nieuw mesje. Als geoefend gebruiker is er prima te scheren met een shavette. De voordelen zoals het strak afzetten van de contouren, het gladde scheerresultaat, het verminderen van de kans op ingegroeide baardharen en natuurlijk het prijsvoordeel gelden zeker als voordeel voor deze manier van scheren.

Waarom een ​​Shavette gebruiken?

Elke keer nauwkeurig scheren

Eén van de beste dingen van shavettes is dat ze je elke keer weer een nauwkeurige scheerbeurt bieden. Het mesje is scherp en tweesnijdend en glijdt heerlijk over je huid.

Lage irritatie

Het ontwerp met één mes zorgt ervoor dat elke scheerbeurt weinig irritatie veroorzaakt. In tegenstelling tot scheermesjes met meerdere mesjes die meerdere keren over je huid gaan en de kans op roodheid, gevoeligheid, scheerirritatie, enz. vergroten, hebben shavettes slechts één scherp, enkel mesje dat je haar met precisie afsnijdt zonder irritatie.

Betaalbaar

In vergelijking met alle andere opties op de markt zijn shavettes zeer betaalbaar en gemakkelijk verkrijgbaar. Als gebruiker van een shavette zul je namelijk behoorlijk veel geld besparen bij vergelijking met wegwerpapparaten. Dat kan tot honderden euro’s oplopen. De investering van een goede shavette heb je er dus al snel uit.

Duurzaam en groen

Shavettes zijn ook een duurzame, groene optie, vergeleken met wegwerpscheermessen die elk jaar veel ruimte innemen op stortplaatsen en vuilnisbelten. Zoals we hierboven vermeldden, hebben shavettes vervangbare mesjes die gemakkelijk te recyclen zijn en bovendien gemaakt zijn van duurzame materialen.

Maar de shavettes zelf hoeven niet veel vervangen te worden en blijven lang intact en in goede staat. Vooral als het is gemaakt door de betere merken.

Gebruik van een Shavette

Nu we je hebben verteld wat een shavette is, is het cruciaal om ook te vertellen waarom je een shavette moet gebruiken.

Neem voldoende tijd. Je hebt ongeveer 30 minuten ononderbroken tijd nodig, vooral als je een beginner bent. Bereid je (heel goed) voor. Je baard en huid moeten verzacht en klaar zijn. Je moet op zijn minst je huid soepel maken door middel van warm water (eventueel scheren na een douche).

Pre-shave olie (optioneel) Je kan eventueel wat pre-shave olie gebruiken, nog vóór het gebruik van scheerschuim. Pre-shave olie heeft meerdere functies die bijdragen aan een fijnere scheerbeurt:

De olie brengt een laagje aan op de haartjes dat ervoor zorgt dat scheerschuim net ietsjes minder goed wordt opgenomen door de haartjes. Op deze manier blijft het schuim dus beter schuimen omdat het vochtgehalte min of meer hetzelfde blijft omdat deze niet wordt geabsorbeerd door de haartjes.

Omdat het scheerschuim nu optimaal werkt, zal het scheermes ook de haartjes beter kunnen snijden, wat dus resulteert in een extra gladde scheerbeurt met minder irritaties en rode plekken (razor cuts).

Gebruik Scheerzeep – Scheerzeep heeft de voorkeur omdat er geen chemicaliën aanwezig zijn, wat vanzelfsprekend alleen maar beter voor de huid is. Scheerzeep schuimt ook niet vanzelf, dus je zult een scheerkwast en scheermok nodig hebben. Werk de scheerzeep op tot een rijk schuim en breng met de kwast aan op je haren, met een cirkelvormige beweging om de haren rechtop te laten staan, klaar om te scheren.

Zorg voor de juiste hoek. Houd de Shavette in een hoek van 30 graden ten opzichte van de huid – Rek met je vrije hand de huid uit en gebruik de andere om de Shavette in korte halen in de richting van de haargroei te bewegen. Gebruik een lichte aanraking om mee te beginnen – je kunt meer dan één pas maken.

Ben je niet tevreden? en wil je nog gladder scheren? dan begin je opnieuw, scheer dan tegen de groeirichting in. Dus, als je van oor tot kin begon te gaan, ga dan nu van kin tot oor. Ga niet te langzaam en sleep niet met het mes. Als je dat doet, voel je het blad trekken terwijl het zou moeten glijden – korte, zelfverzekerde slagen zijn beter om slepen te verminderen.

Het is belangrijk om tussendoor je shavette-mesje regelmatig te spoelen met warm water. De restjes schuim en haartjes maken het scheren moeilijker en vergroten de kans op sneetjes en wondjes.

Bij de eerste paar keer scheren raden we aan om het mes niet al te hard tegen de huid aan te drukken.Wees voorzichtig rond de mond. Gebruik misschien een gewoon veiligheidsscheermes voor die gebieden totdat je zelfvertrouwen groeit. Als je het toch probeert, gebruik dan hele kleine bewegingen, strek de huid en doe rustig.

Koud water om af te spoelen en poriën te sluiten. Verwijder de laatste restjes scheerschuim met koud water om de porien weer te sluiten. Om je huid droog te maken dep je het beste met een handdoek tegen je huid. Niet wrijven en gebruik altijd schone handdoeken, onthoud dat een vuile of gebruikte handdoek een infectie op je huid kan veroorzaken.

Het mesje van de Shavette vervangen.

1. Open het mes en klik de houder naar achteren.
2. Je kunt nu de twee stalen houders van elkaar af buigen en omhoog schuiven.
3. Breek de Double Edge mesjes in tweeën en plaats een enkel in het mes.
4. Schuif de houders in plaats en je bent klaar voor het scheren.

Gesneden tijdens het scheren?

In plaats van je gezicht te beplakken met stukjes WC-papier, kun je beter gebruik maken van aluinsteen. Aluin laat de eiwitten in de huid samentrekken (adstringerende werking) waardoor wondjes sluiten en het bloeden stopt.

Scheren met een shavette gaat je nu zeker lukken! Veel succes.


Geef een reactie