Hoe Tom Cruise en Miles Teller die waanzinnige stunts uithaalden in Top Gun: Maverick

Hoe Tom Cruise en Miles Teller die waanzinnige stunts uithaalden in Top Gun: Maverick

Volgens de luchtvaartwebsite Aerocorner kost een Boeing F/A-18 Super Hornet – de straaljager die sinds 1995 door de Amerikaanse marine wordt gebruikt – de Amerikaanse regering $ 67,4 miljoen (€ 63 miljoen). Dat is dus per vliegtuig! Het zou dan ook geen verrassing moeten zijn voor iedereen die een beetje logisch nadenkt dat Tom Cruise, Miles Teller en Co. niet echt de vliegtuigen bestuurden die we in Top Gun: Maverick zien.

“Maar het ziet er echt uit!” Ja, dat doet het.That’s movie magic, baby.

Desalniettemin wist Tom Cruise uit ervaring met de eerste Top Gun hoe fysiek belastend de g-krachten van vluchten met een gevechtsvliegtuig kunnen zijn: tijdens zijn debuuttestvlucht, waarbij hij omhoog schoot met de dubbele snelheid van lancerende astronauten, gaf hij over in zijn zuurstofmasker.

Hoewel ze misschien niet echt gas hebben gegeven en de stuurknuppel hebben bediend, stond Cruise erop dat ze daadwerkelijk de lucht in gingen, zij het als passagiers, niet als piloten.

Dus heeft Cruise, in aanloop naar de productie, de acteurs van Top Gun: Maverick een intensieve training laten geven. Ze gingen van kleine propeller vliegtuigen naar, uiteindelijk, echte F-18’s – uitgeleend aan de filmmakers door het ministerie van Defensie voor $ 11.000 (€10.300) per uur – ze leerden niet met de dingen te vliegen, maar hoe ze de lichamelijk nadelige gevolgen van vliegen in een straaljager konden verzachten.

Top-Gun

Maar het werkte: “Er was nooit een moment in Top Gun: Maverick dat we het filmen moesten uitstellen of stoppen omdat iemand zich ziek voelde”, zegt Kevin LaRosa II, de stuntcoördinator van de film.

“Onze cast moest voor elke opname in het vliegtuig zitten. Dus als we die epische beelden zien, zitten ze er echt in om die G’s te trekken. “Dit was een proces dat was ingebouwd en zwaar werd aangedreven door Tom Cruise. Ze lieten mij het trainingsprogramma samenstellen: we begonnen ze in Cessna 172s – mijn vader en ik waren de eerste vlieginstructeurs voor ze – en die kleine éénmotorige vliegtuigen zijn instapmodellen voor iedereen die wil leren vliegen.

“Van daaruit gingen we naar een vliegtuig genaamd de Extra 300. Hun nieuwe instructeur daar was Chuck Coleman, een goede vriend van mij – nogmaals, dit werd elke dag, elke stap, nauwlettend gevolgd door Tom Cruise. [Cruise verdiende zijn vliegbrevet in het midden van de jaren ’90.]

Top-gun2

“Dit is het vliegtuig dat het grote publiek zou hebben gezien in Red Bull Air Races of andere stuntshows. Het is een éénmotorig vliegtuig dat extreem wendbaar is en in staat is om veel G’s te trekken. Dit onderdeel was om hun G-tolerantie op te bouwen.

“Van daaruit gingen we verder met de L-39 Albatross, een Tsjechoslowaakse straaljager die in de VS werd geïmporteerd. En dit was voor de cast om te leren hoe ze zware G’s moesten trekken. Tegen de tijd dat ze hiervan afstudeerden en in de F-18’s stapten, waren ze doorgewinterde profs.

“Het gaat erom dat je in de bioscoop denkt dat het echte marinevliegers (naval aviator) zijn. En doordat ze deze opleiding hebben gedaan is dat ook een beetje zo.”

Top Gun: Maverick is wereldwijd een groot succes en nog steeds te zien in de bioscoop.

Lees ook: Kijk hoe Tom Cruise zijn ‘meest gevaarlijke stunt’ ooit uitvoert voor ‘Mission: Impossible-Dead Reckoning’


Geef een reactie