Lola T70 MK1 Spyder

Lola T70 MK1 Spyder

Er zijn talloze factoren die een rol spelen bij het bepalen van de waarde van een auto. Naast de geschiedenis en de zeldzaamheid van de auto, is een andere belangrijke overweging, de geschiedenis van de bestuurder. Omdat op dit gebied, het de waarde van een voertuig enorm kan versterken.

En dat is het geval met deze Lola T70 MK1 Spyder – een zorgvuldig gerestaureerd, periode-correct exemplaar dat eerder werd bestuurd door Steve McQueen, Sir John Whitmore en Sir Stirling Moss.

Dit Lola-exemplaar, dat bescheven werd in John Starkey’s boek Lola T70: The Racing History and Individual Chassis Record, maakte zijn wedstrijddebuut in het jaar dat het de fabriek verliet, namelijk in 1965, tijdens races op Silverstone en in de Kyalami 9 Hour van 1965.

1965-LOLA-T70-SPYDER-MK1

Het jaar daarop, in ’66, werd de T70 MK1 Spyder gehuurd als camera/achtervolgingsauto voor gebruik in Steve McQueen’s onuitgebrachte F1-film, Day of the Champion, waar hij naar verluidt werd bestuurd door Moss, Whitmore en de “King of Cool” zelf.

Wat deze toch al zeldzame Lola-racer des te opmerkelijker maakt, is het feit dat het een van de weinige Ford-aangedreven exemplaren is, die wordt voortgestuwd door een door Dick Savy gebouwde 4,7-liter V8 die is gekoppeld aan een Hewland LG500 vierversnellingsbak handgeschakelde versnellingsbak.

Dit exemplaar profiteert ook van een uitgebreide, grondige restauratie die begin 2022 werd voltooid en waarbij gebruik werd gemaakt van een geheel nieuwe carrosserie en chassis, samen met een grondig opgefriste motor die slechts zes uur is gebruikt sinds de voltooiing van de herbouw.

Andere opmerkelijke elementen zijn onder meer een cockpit met race-uitsparing met historische racestoelen en Smiths-instrumentatie aangevuld met een digitale Stack chronometrische toerenteller, en een periode-correct handling-pakket met volledig magnesium staanders en wielen, Koni 8211-schokken, Eibach-veren en AN- spec bevestigingsmiddelen.

Deze door McQueen en Moss gereden Lola T70 MK1 Spyder uit 1965 bevindt zich momenteel in Perth, Australië en wordt momenteel geveild via Collecting Cars.


Geef een reactie