We gaan weer Supersonisch vliegen

We gaan weer Supersonisch vliegen

Is het tijdperk van supersonische reizen weer aangebroken? De grootste luchtvaartmaatschappij van Amerika heeft 20 Overture-jets besteld bij Boom Supersonic die snelheden kunnen halen tot Mach 1.7.

American Airlines heeft aangekondigd dat het een deal heeft getekend voor de aankoop van maximaal 20 supersonische passagiersvliegtuigen van Boom Supersonic, een Amerikaans bedrijf dat ernaar streeft de eerste te worden die supersonische commerciële vliegreizen terugbrengt. Het vliegtuig heet; De Overture, ook wel de ‘Zoon van de Concorde’ genoemd, is nog in ontwikkeling, maar wordt getipt als ‘s werelds snelste vliegtuig’, met snelheden van Mach 1,7 (ongeveer 2090 km per uur).

De overeenkomst omvat ook de optie om de bestelling verder uit te breiden met nog eens 40 jets. Volgens American Airlines moet “Boom voldoen aan de industriestandaard bedrijfs-, prestatie- en veiligheidseisen, evenals aan de andere gebruikelijke voorwaarden van American voordat enige Overtures wordt geleverd.”

Overture

Dit komt een jaar nadat vliegtuigmaatschappij, United Airlines al 15 Boom Supersonic-jets kocht, waarmee American Airlines de tweede grote luchtvaartmaatschappij is die gokt op de terugkeer van supersonische vliegreizen. “Als we naar de toekomst kijken, zullen supersonische reizen een belangrijk onderdeel zijn van ons vermogen om onze klanten te helpen”, aldus Derek Kerr, Chief Financial Officer van American. “We zijn enthousiast over hoe Boom de toekomst van reizen zal vormgeven, zowel voor ons bedrijf als voor onze klanten.

Volgens de aankondiging heeft American een niet-restitueerbare aanbetaling betaald voor de eerste 20 vliegtuigen, wat best interessant is. Dit is een indicatie van het vertrouwen van ‘s werelds grootste luchtvaartmaatschappij in Boom Supersonic en zijn Overture-jets.

Het suggereert ook in zekere zin dat we heel dicht bij het terugkrijgen van supersonische passagiersvluchten, die al bijna twee decennia ontbreken. De iconische supersonische jet Concorde maakte zijn laatste vlucht in 2003 en ging met pensioen na iets minder dan 35 jaar in dienst te zijn geweest. Sindsdien zijn er veel bedrijven en start-ups geweest die probeerden de problemen op te lossen die de Concorde teisterden en supersnelle vliegreizen opnieuw in te voeren.

  • boom
  • boom
  • boom
  • boom
  • boom

Boom Supersonic werd opgericht in 2014 met maar één doel: om supersonische jets te bouwen. Hun Overture-jet wordt ontworpen om 65 tot 80 passagiers met Mach 1.7 te vervoeren, wat twee keer de snelheid is van het snelste commerciële vliegtuig van vandaag.

Het bedrijf beweerde onlangs ook dat de Overture wordt gebouwd met het doel om in slechts de helft van de tijd meer dan 600 routes over de hele wereld te vliegen. De reis van Miami naar Londen duurt minder dan vijf uur, terwijl de vlucht van Los Angeles naar Honolulu in drie uur is voltooid.

De Overture is gebouwd om te werken op 100 procent duurzame vliegtuigbrandstof – vliegtuigbrandstof gemaakt van duurzame en hernieuwbare bronnen, in plaats van fossiele brandstoffen. ‘In alle aspecten van Overture wordt rekening gehouden met milieuprestaties, van ontwerp en productie tot vlucht en recycling aan het einde van de levensduur’, aldus Boom Supersonic.

‘Het engineeringteam geeft prioriteit aan circulariteit door gebruikte gereedschappen te hergebruiken, componenten op de werkvloer te recyclen en gebruik te maken van additieve fabricagetechnieken die resulteren in minder productieafval en lichtere, zuinigere producten.’

Als alles volgens plan verloopt, is Boom van plan om het eerste Overture-jet in 2025 uit te rollen, in 2026 te vliegen en tegen 2029 de eerste commerciële passagiersvlucht uit te voeren.


Rose Bertram

Rose Bertram

Rose Bertram (27) is internationaal topmodel, influencer en schrijver van het kookboek Chubby in Shape. Ze…

Geef een reactie