10 boeken die iedere man gelezen moeten hebben

10 boeken die iedere man gelezen moeten hebben

Lezen is een uitstekende hobby voor mannen om te hebben. Het vergroot je woordenschat, leert je nieuwe dingen en zet je soms aan het denken over de wereld om je heen. Dat geldt vooral als je goedgeschreven, tot nadenken stemmende boeken leest.

We hebben een lijst opgesteld van boeken waarvan we denken dat je die moet kennen. Sommige bevatten nuttige praktische informatie, andere onderzoeken thema’s die kunnen aanzetten tot reflectie op de wereld of zelfs een beetje zelfverbetering.

Hier is onze lijst met boeken die elke man in zijn leven zou moeten lezen:

The Alchemist

The-Alchemist

The Alchemist” is een wereldwijde bestseller van Paulo Coelho die het verhaal vertelt van een jonge herder genaamd Santiago die op zoek gaat naar zijn persoonlijke legende. Het boek volgt Santiago terwijl hij reist naar Egypte om een verborgen schat te zoeken, en onderweg ontmoet hij verschillende mensen die hem helpen om zijn doel te bereiken.

Het boek is rijk aan symboliek en biedt lezers inspirerende lessen over het leven en het volgen van hun dromen. Het bevat ook inzichten in spirituele en filosofische concepten, zoals de Wet van de Aantrekking en het belang van persoonlijke groei.

“The Alchemist” is een populaire keuze onder mensen die op zoek zijn naar betekenis en richting in het leven, en het boek is vertaald in meer dan 67 talen en heeft wereldwijd talloze lezers geïnspireerd.

The 48 Laws of Power

The-48-Laws-of-Power

The 48 Laws of Power” is een boek geschreven door Robert Greene en voor het eerst gepubliceerd in 1998. Het boek is een gids voor het begrijpen en toepassen van de principes van macht en manipulatie in verschillende situaties.

Het presenteert 48 wetten die volgens de auteurs essentieel zijn voor het verkrijgen en behouden van macht in sociale en professionele relaties. De wetten zijn gebaseerd op historische voorbeelden en worden gepresenteerd in een verhalende vorm, waarbij elke wet vergezeld gaat van een uitleg en voorbeelden van de toepassing ervan.

Enkele van de wetten die in het boek worden behandeld, zijn: Overtref nooit de meester. Zorg er altijd voor dat degenen boven u zich comfortabel superieur voelen. Verberg je intenties. Gebruik afwezigheid om respect en eer te vergroten. Laat anderen het werk voor je doen, maar neem altijd de eer.

Het boek is veel gelezen en heeft zowel lof als kritiek gekregen voor de inhoud ervan. Sommigen hebben het boek geprezen als een waardevolle gids voor het begrijpen van machtsdynamiek, terwijl anderen het hebben bekritiseerd omdat het onethisch gedrag en manipulatie promoot.

Into the Wild

Into-the-wild

Into the Wild” is een non-fictieboek uit 1996 van Jon Krakauer. Het is een tot nadenken stemmend en emotioneel krachtig boek dat belangrijke vragen oproept over de aard van individualisme en de zoektocht naar zin in het leven. Het boek vertelt het verhaal van Christopher McCandless, een jonge man die zijn bevoorrechte leven achter zich liet en zich waagde in de wildernis van Alaska, op zoek naar een manier om van het land te leven en te ontsnappen aan de beperkingen van de samenleving.

Eén van de centrale thema’s van het boek is de spanning tussen individualisme en conformiteit. McCandless werd gedreven door een verlangen om los te komen van de verwachtingen en beperkingen van de samenleving en om zijn eigen weg in het leven te vinden. Hij verwierp het materialisme en het consumentisme van de moderne samenleving en streefde naar een eenvoudig en zelfvoorzienend leven in de wildernis.

Zoals Krakauer opmerkt, bracht dit verlangen naar individualisme echter ook een zekere mate van risico en gevaar met zich mee, aangezien McCandless niet kon vertrouwen op de steun en middelen van de samenleving om hem te helpen overleven. Een ander thema van het boek is de zoektocht naar zin en doel in het leven.

McCandless was diep gedesillusioneerd door de richting die zijn leven uitging en had het gevoel dat hij geen doel of richting had. Hij zag de wildernis als een plek waar hij kon ontsnappen aan de afleidingen en afleidingen van de moderne samenleving en een gevoel van betekenis en doel in het leven kon vinden.

Zoals Krakauer laat zien, kan deze zoektocht naar betekenis en doel echter ook gevaarlijk zijn, aangezien McCandless zich niet volledig kon voorbereiden op de uitdagingen en gevaren van het leven in de wildernis, wat uiteindelijk leidde tot zijn tragische dood.

Al met al is “Into the Wild” een aangrijpend en tot nadenken stemmend boek dat waardevolle inzichten biedt in de menselijke conditie en de zoektocht naar zin en doel in het leven. Het is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in deze thema’s, en het blijft een krachtig en duurzaam non-fictiewerk.

The Subtle Art of Not Giving a F*ck

TheSubtleArtofNotGivingaF*ck

The Subtle Art of Not Giving a F*ck” is een zelfhulpboek geschreven door Mark Manson. Het boek bespreekt het idee dat we ons moeten concentreren op de dingen die er echt toe doen in ons leven en de dingen die er niet toe doen, moeten loslaten.

Manson stelt dat de samenleving ons vaak vertelt om overal om te geven, perfect te zijn en altijd positief te zijn. Dit is echter niet alleen onrealistisch, het is ook ongezond. In plaats daarvan stelt hij voor dat we ons moeten concentreren op een paar belangrijke gebieden van ons leven en ons minder druk maken om de rest.

Het boek suggereert dat we onze tekortkomingen en beperkingen moeten omarmen en moeten leren accepteren dat we niet perfect zijn. Het moedigt ons ook aan om duidelijke doelen en prioriteiten te stellen, en om de dingen los te laten die niet overeenkomen met die doelen.

Manson betoogt dat we een gelukkiger en bevredigender leven kunnen leiden door ons te concentreren op wat echt belangrijk voor ons is en door de dingen die er niet toe doen los te laten. Het boek biedt praktisch advies over hoe u dit kunt doen, inclusief hoe u onze waarden kunt identificeren, grenzen kunt stellen en moeilijke beslissingen kunt nemen.

Al met al is The Subtle Art of Not Giving a F*ck een tot nadenken stemmende en praktische gids voor een zinvoller en bevredigender leven.

Het SAS Survival Handbook

Het-SAS-Survival-Handbook

Het SAS Survival Handbook” is een uitgebreide gids voor overlevingstechnieken en -strategieën, geschreven door voormalig SAS-soldaat en overlevingsexpert John “Lofty” Wiseman. Het boek behandelt een breed scala aan onderwerpen, waaronder het vinden van voedsel en water, het bouwen van onderdak, het signaleren van reddingsacties en het verdedigen tegen gevaar.

Eén van de hoofdthema’s van het SAS Survival Handbook is het belang van voorbereid zijn. Wiseman benadrukt de noodzaak om een plan te hebben en vertrouwd te zijn met de nodige overlevingsvaardigheden in geval van nood. Ook benadrukt hij het belang van kalmte en het hoofd koel houden in een crisissituatie.

Het boek behandelt ook het belang van vindingrijk zijn en het meeste halen uit wat er in de omgeving beschikbaar is. Dit omvat het vinden van voedsel- en waterbronnen, het bouwen van onderdak en het improviseren van gereedschappen en uitrusting.

Naast praktisch advies bevat het SAS Survival Handbook ook een hoofdstuk over mentaal en emotioneel overleven. Wiseman bespreekt het belang van het behouden van een positieve houding en het vinden van manieren om om te gaan met de stress en angst die gepaard kunnen gaan met het leven in een overlevingssituatie.

Al met al is het SAS Survival Handbook een waardevol hulpmiddel voor iedereen die geïnteresseerd is in overlevingstechnieken en -strategieën. Of je nu een outdoorliefhebber bent, een militaire professional of gewoon iemand die voorbereid wil zijn op elke eventualiteit, dit boek is een must om te lezen.

King Warrior Magician Lover

King-Warrior-Magician-Lover

King, Warrior, Magician, Lover’‘ zijn de vier archetypen die verschillende aspecten van de menselijke psyche vertegenwoordigen, zoals beschreven door de Jungiaanse psychologie. Deze archetypen zijn aanwezig in elke persoon en ze beïnvloeden onze gedachten, gevoelens en gedragingen.

Het King-archetype vertegenwoordigt leiderschap, autoriteit en orde. Het wordt geassocieerd met kwaliteiten zoals wijsheid, rechtvaardigheid en eerlijkheid. Mensen die het King-archetype belichamen, zijn vaak besluitvaardig en zelfverzekerd, en ze kunnen anderen inspireren en begeleiden.

Het archetype Warrior staat voor kracht, moed en vastberadenheid. Het wordt geassocieerd met kwaliteiten zoals moed, eer en loyaliteit. Mensen die het Warrior-archetype belichamen, zijn vaak onbevreesd en besluitvaardig, en ze zijn bereid risico’s te nemen en te vechten voor datgene waarin ze geloven.

Het archetype van de Magiër vertegenwoordigt creativiteit, intuïtie en mysterie. Het wordt geassocieerd met kwaliteiten als innovatie, inspiratie en transformatie. Mensen die het archetype van de Magiër belichamen, zijn vaak innovatief en visionair, en ze zijn in staat verder te kijken dan de oppervlakte van dingen en verborgen waarheden te ontdekken.

Het liefdesarchetype staat voor verbinding, relatie en mededogen. Het wordt geassocieerd met eigenschappen als vriendelijkheid, zorgzaamheid en begrip. Mensen die het liefdesarchetype belichamen, zijn vaak medelevend en empathisch, en ze zijn in staat om sterke, betekenisvolle verbindingen met anderen tot stand te brengen.

Kortom, de archetypen King, Warrior, Magician en Love zijn fundamentele aspecten van de menselijke psyche die onze gedachten, gevoelens en gedragingen vormen. Het begrijpen en omarmen van deze archetypen kan ons helpen een dieper begrip van onszelf en onze plaats in de wereld te ontwikkelen.

No More Mr. Nice Guy

No-more-mister-nice-guy

No More Mr. Nice Guy” is een uitdrukking die populair is geworden door het gelijknamige zelfhulpboek van Dr. Robert Glover. Het boek, dat in 2003 werd gepubliceerd, heeft tot doel mannen te helpen zich los te maken van de ‘Nice Guy’-persoonlijkheid en authentieker en assertiever te worden in hun relaties en leven.

Volgens Dr. Glover wordt het archetype ‘Nice Guy’ gekenmerkt door de neiging om de behoeften van anderen boven die van jezelf te stellen, om de eigen emoties en verlangens te onderdrukken en om bevestiging en goedkeuring van anderen te zoeken. Hoewel dit een positieve eigenschap lijkt, beweert Dr. Glover dat het in feite schadelijk kan zijn voor iemands welzijn en kan leiden tot wrok, frustratie en een gebrek aan voldoening.

Het centrale uitgangspunt van het boek is dat mannen die “Nice Guys” proberen te zijn, dit vaak doen in een poging liefde en acceptatie te winnen, maar deze benadering is uiteindelijk zelfvernietigend. In plaats daarvan moedigt Dr. Glover mannen aan om oprechter en assertiever te zijn en prioriteit te geven aan hun eigen behoeften en verlangens.

Dit betekent voor jezelf opkomen, grenzen stellen en bereid zijn afwijzing te riskeren om trouw te blijven aan jezelf. Hoewel “No More Mr. Nice Guy” kritiek heeft gekregen vanwege de focus op traditionele genderrollen en omdat het complexe psychologische kwesties te simpel voorstelt, heeft het ook een aanzienlijke aanhang gekregen en wordt het gecrediteerd voor het helpen van mannen om zich los te maken van ongezonde gedragspatronen en om te bouwen meer vervullende levens.

Concluderend biedt “No More Mr. Nice Guy” een provocerende en tot nadenken stemmende verkenning van het archetype “Nice Guy” en de negatieve effecten ervan op het welzijn van mannen. Hoewel het niet zonder gebreken is, biedt het boek waardevolle inzichten en praktisch advies voor mannen die zich willen losmaken van de ‘Nice Guy’-persoonlijkheid en een authentieker en bevredigender leven willen leiden.

The Art of War

Art-of-War

The Art of War” is een oude Chinese militaire verhandeling geschreven door Sun Tzu, een Chinese generaal, strateeg, schrijver en filosoof. De tekst, die wordt verondersteld te zijn geschreven in de 6e eeuw voor Christus, bestaat uit 13 hoofdstukken, die elk zijn gewijd aan een ander aspect van oorlogvoering.

In de kern is The Art of War een praktische gids voor strategisch denken en besluitvorming. Sun Tzu stelt dat de sleutel tot het winnen van veldslagen niet alleen door brute kracht is, maar door zorgvuldige planning, het verzamelen van inlichtingen en het vermogen om je aan veranderende omstandigheden aan te passen.

Hij benadrukt het belang van het kennen van jezelf en je vijand, en adviseert dat de beste strategie er een is die is afgestemd op de specifieke sterke en zwakke punten van beide partijen. Een van de belangrijkste concepten in The Art of War is het concept van ‘winnen zonder te vechten’.

Sun Tzu stelt dat het vaak voordeliger is om een veldslag te winnen zonder daadwerkelijk een gevecht aan te gaan. Dit kan worden bereikt door middel van diplomatie, bedrog en het gebruik van spionnen om inlichtingen te verzamelen en verwarring te zaaien bij de vijand.

Een ander sleutelbegrip in The Art of War is het belang van eenheid en samenwerking tussen troepen. Sun Tzu stelt dat een goed opgeleide en samenhangende militaire eenheid veel effectiever is dan een groep individuele strijders. Hij benadrukt het belang van leiderschap, discipline en communicatie om ervoor te zorgen dat een militaire macht effectief functioneert.

Ondanks zijn leeftijd blijft The Art of War tot op de dag van vandaag zeer invloedrijk. De principes ervan zijn toegepast op een groot aantal terreinen, waaronder zaken, politiek en sport, en het is vertaald in tal van talen. De tekst wordt veel bestudeerd door militaire strategen en leiders, en de inzichten ervan blijven relevant in de moderne wereld.

12 Rules for Life: An Antidote to Chaos

12regels

12 Rules for Life: An Antidote to Chaos” is een zelfhulpboek geschreven door de Canadese klinisch psycholoog en professor psychologie Jordan B. Peterson. Het boek, dat in 2018 werd gepubliceerd, biedt een reeks leidende principes voor een zinvol en bevredigend leven.

Eén van de centrale thema’s van het boek is het belang van eigen verantwoordelijkheid. Peterson stelt dat het nemen van verantwoordelijkheid voor het eigen leven en handelen de sleutel is tot geluk en succes. Hij raadt lezers aan om “rechtop te staan met hun schouders naar achteren”, een metafoor voor het in handen nemen van het eigen leven en de wereld met vertrouwen en vastberadenheid tegemoet treden.

Een ander belangrijk thema van het boek is het belang van zin en doel in het leven. Peterson betoogt dat we allemaal een gevoel van betekenis en doel nodig hebben om een bevredigend leven te leiden, en hij geeft een aantal suggesties voor het vinden van betekenis en doel, zoals het najagen van iemands passies en interesses, het stellen van doelen en het helpen van anderen.

Naast deze thema’s behandelt Peterson ook een breed scala aan onderwerpen, waaronder het belang van eerlijkheid en het vertellen van de waarheid, de gevaren van groepsdenken en ideologisch extremisme, en de rol van traditie en cultuur bij het vormgeven van onze waarden en overtuigingen.

Al met al is “12 Rules for Life” een tot nadenken stemmend en inzichtelijk boek dat een schat aan praktisch advies biedt voor iedereen die een meer vervullend en zinvol leven wil leiden. De centrale thema’s van persoonlijke verantwoordelijkheid en het nastreven van betekenis en doel zijn tijdloos en universeel, en het boek heeft een grote en toegewijde aanhang over de hele wereld verzameld.

Meditations

Marcus

Meditaties” is een reeks persoonlijke geschriften van Marcus Aurelius, de Romeinse keizer van 161 tot 180 na Christus. Het is een verzameling van zijn gedachten en reflecties over stoïcijnse filosofie, die hij beoefende als een middel om zijn acties te sturen en vrede en tevredenheid in het leven te vinden.

Door de hele tekst heen reflecteert Marcus op de aard van het universum en de rol van het individu daarin. Hij benadrukt het belang van leven in overeenstemming met rede en deugd, en raadt lezers aan zich te concentreren op hun eigen karakter in plaats van op externe omstandigheden.

Hij moedigt hen ook aan om een gevoel van onthechting en acceptatie te cultiveren, in het besef dat veel van wat er in het leven gebeurt buiten onze macht ligt. Een belangrijk thema in meditaties is het concept van vergankelijkheid. Marcus herinnert lezers eraan dat alles in het leven vluchtig is en aan verandering onderhevig, inclusief ons eigen lichaam en de wereld om ons heen.

Marcus Aurelius adviseert lezers om de gehechtheid aan materiële bezittingen los te laten en zich in plaats daarvan te concentreren op wat echt belangrijk is, zoals een deugdzaam leven leiden en innerlijke vrede cultiveren. Een ander belangrijk thema in de tekst is de kracht van de rede en zelfbeheersing. Marcus moedigt lezers aan om hun rationele vermogens te gebruiken om hun acties te sturen en negatieve emoties zoals woede en jaloezie te overwinnen.

Hij benadrukt ook het belang van zelfdiscipline, in het besef dat het essentieel is voor een bevredigend en zinvol leven. Door de hele tekst heen reflecteert Marcus ook op de aard van het universum en de rol van het individu daarin. Hij pleit voor een geloof in een goddelijke kracht en het bestaan van een natuurlijke orde, en moedigt lezers aan om hun plaats binnen die orde te vinden.

Hij raadt lezers ook aan een gevoel van dankbaarheid aan te kweken voor de zegeningen in hun leven en ernaar te streven in harmonie met anderen te leven. Meditaties is over het algemeen een tijdloze en diep filosofische tekst die de lezers vandaag de dag nog steeds aanspreekt.

Zijn inzichten over de aard van het universum, het belang van deugd en rede, en de waarde van het cultiveren van innerlijke vrede zijn nu net zo relevant als in de tijd van Marcus Aurelius.


Deze boeken zijn slechts een kleine selectie van de talloze boeken die mannen zeker eens in hun leven gelezen moeten hebben. Het is vermeldenswaard dat elke succesvolle man door de geschiedenis heen veel heeft gelezen. In werkelijkheid is liefde voor literatuur de enige eigenschap die alle grote historische figuren delen. Lezen is de snelste manier om kennis op te doen, je persoonlijkheid vorm te geven en als persoon vooruit te komen.


Rose Bertram

Rose Bertram

Rose Bertram (27) is internationaal topmodel, influencer en schrijver van het kookboek Chubby in Shape. Ze…

Geef een reactie