Marlon Brando Rolex uit ‘Apocalypse Now’

Marlon Brando Rolex uit ‘Apocalypse Now’

Marlon Brando’s Rolex uit ‘Apocalypse Now’ kan wel meer dan €2 miljoen euro opleveren.

Weinig acteurs hebben ooit het soort mysterie gehad dat Marlon Brando had. Ondanks zijn lange en roemrijke carrière was de acteur, prive een mysterieuze man, bekend om zijn doordachte optredens en methodische benadering van zijn vak.

Brando stond ook bekend om zijn aangeboren gevoel voor stijl, ondanks het feit dat hij zich kleedde vooral voor comfort en nooit geïnteresseerd was in mode of luxe – behalve voor horloges, die voor de ster een soort obsessie werden. Hij had zijn eigen persoonlijke collectie, sliep met een horloge om zijn pols en droeg soms twee horloges tegelijk om verschillende tijdzones bij te houden.

Nu is via Christie’s een speciale Rolex GMT-Master Ref. 1675, uit circa 1972, gedragen door Brando tijdens het filmen van Francis Ford Coppola’s oorlogsfilm Apocalypse Now uit 1979 te koop.

Marlon-Brando's-Rolex
Marlon Brando’s Rolex GMT Master Foto: Christie’s

M.Brando

Francis Ford Coppola verzette zich in eerste instantie tegen het dragen van de Rolex tijdens het filmen, maar Brando stond erop en zei erbij: “Als ze naar mijn horloge kijken, doe ik mijn werk als acteur niet goed.” Coppala gaf toe en Brando besloot de bezel er af te halen.

Hoewel hij niet zo voorzichtig was met zijn horloges – Brando droeg ze overal – was deze Rolex naar verluidt zijn favoriet en droeg hij hem slechts af en toe. Op de achterkant graveerde hij zelf “M. Brando” met een elektrische graveerpen.

Foto: Christie’s

In de jaren ’80 vroeg hij zijn assistente en vriendin Caroline Barrett om de stalen band te vervangen door een rubberen zodat het horloge volledig waterdicht was voor zijn uitstapjes op zijn catamaran.

Brando

De verhalen van Brando en zijn horloge worden naverteld door Barrett en haar dochter Petra, die Brando’s adoptiedochter werd toen ze jong was. Toen Petra ouder was, gaf de acteur haar het horloge als teken van zijn liefde en bewondering voor haar.

Dit zeer speciale, in de film gedragen Rolex GMT-Master wordt verwacht voor meer dan €2 miljoen te verkopen wanneer het op 6 november onder de hamer gaat bij Christie’s.

Christie's