Tyson Fury vecht alleen voor een hoop geld

Tyson Fury vecht alleen voor een hoop geld

Voorafgaand aan zijn wedstrijd tegen voormalig UFC-vechter Francis Ngannou ging de ‘Gypsy King’ zitten met GQ om te praten over, angst, familie, pensioen en waarom hij bereid zou zijn om de neus van een andere man af te bijten.

Enkele dagen voordat Tyson Fury het opneemt tegen de beginnende bokser (en voormalig UFC-kampioen) Francis Ngannou, is de wereldkampioen zwaargewicht boksen strijdlustig. De bijna warme en vriendelijke promotionele ontmoetingen, waar Fury bijna genegen leek tegenover de minder ervaren vechter, lijken ver verleden tijd. Zijn mindset is nu volledig gericht op de strijd, terwijl hij zich voorbereidt op een confrontatie die hem naar verluidt 50 miljoen dollar oplevert.

Met zeven kinderen en een nalatenschap om voor te zorgen, is de vechter tegenwoordig puur zakelijk. De wilde Tyson Fury is (grotendeels) verdwenen. Tegenwoordig zegt de kampioen dat hij zijn droom leeft en elke gevecht benadert met de koele en berekenende geest van een professional. Hij stelt alleen te vechten voor “een hoop geld”, maar uit zijn woorden kun je duidelijk opmaken dat hij geïrriteerd raakt als er wordt gevraagd hoe hij het zou doen tegen vechters uit andere disciplines en onder andere regels.

GQ: Laten we direct ter zake komen — welk dier zou je in een gevecht kunnen verslaan?

Tyson Fury: Ik denk waarschijnlijk een chihuahua. Eerlijk gezegd weet ik niet of ik zelfs dat zou kunnen.

Dus je denkt niet dat je een beer kunt verslaan?

Tegen een beer zou ik meteen op de grond vallen en sterven. Ik vecht niet graag tegen dieren. Ten eerste hebben ze geen gevechtsvaardigheden, en ten tweede hebben ze me niets misdaan. Ik vecht graag tegen mannen en ik sla ze graag in hun gezicht.

Iedereen denkt dat je Ngannou met boksen gaat verpletteren, maar wie wint dat gevecht in een donker steegje?

Ik, want ik zou hardloopschoenen aanhebben en er zo snel mogelijk vandoor gaan. Ik vecht niet in donkere steegjes, ik vecht alleen voor een hoop geld.

Oké, en wat als ze je een hoop geld bieden om tegen Frances in een MMA-kooi te vechten?

Dat zullen we snel genoeg ontdekken. Ik maak me geen zorgen over zijn takedowns, dus het gevecht gaat zo: jab, jab, rechts, ontwijken, uppercut, rechts, einde spel.

In het promotiemateriaal dat ik heb gezien, lijkt het erop dat je echt respect en bewondering hebt voor Frances. Klopt dat?

Nee, ik denk dat hij een grote, vette worst is en ik ga hem knock-out slaan. In het verleden was ik guller voor hem, maar nu ben ik van gedachten veranderd.

Tyson-Fury

Waarom ben je van gedachten veranderd? Heeft hij iets gedaan?

Nee, ik kom gewoon in de vechtmodus. Ik ken hem niet goed genoeg om hem te mogen of niet te mogen. Maar ik ga hem knock-out slaan. En ik doe het voor 50 miljoen dollar. Iedereen zou voor 50 miljoen dollar elk gevecht aannemen. Zou jij niet tegen mij vechten voor 50 miljoen?

Ik weet het niet, jij bent een behoorlijk grote kerel.

Je zou voor 50 miljoen dollar tegen mij vechten, natuurlijk zou je dat doen. Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Ik zou kunnen sterven.

Je gaat niet sterven — het is een bokswedstrijd.

Oké, ik zou het gevecht aannemen als je het aanbiedt.

Dat doe ik niet. Luister, Frances doet dit gevecht om 10 miljoen dollar te verdienen. Dat is meer dan hij ooit in zijn hele carrière heeft verdiend. Het is een goede deal voor Frances.

Jij en Frances komen allebei uit bescheiden milieus. Voel je je goed over het feit dat hij zoveel geld verdient met dit gevecht?

Niets over Frances die geld verdient, maakt me blij. Hij wordt goed betaald en ik hoop dat hij verstandig investeert. Tien miljoen gaat snel op als je het niet goed besteedt. Je kunt tien miljoen snel verspillen. Ik hoop dat Frances meteen zijn belasting betaalt en verstandig investeert. Als je dat doet, kun je een goed inkomen verdienen.

Je praat als iemand die al een tijdje rijk is.

Ik ben nooit rijk geweest en dat ben ik nog steeds niet. Ik ben heel verstandig met mijn geld. Ik verspil het niet aan glimmende dingen, ik investeer het en dat heb ik altijd gedaan.

Sommige van je pakken glimmen behoorlijk, waar haal je die?

Ik draag inderdaad soms glimmende, glinsterende dingen. Ik haal ze bij mijn kledingsponsor Claudio Lugli. Hij ontwerpt mijn outfits al sinds 2014. Hij neemt mijn inspirerende uitspraken en ontwerpt daar wat hij maar kan mee. Hij kleedt me zeker in enkele opvallende outfits.

Als je geweldig zou kunnen zijn in een andere vechtdiscipline, welke zou dat dan zijn?

Ik zou geen andere discipline willen doen. Als ik dat had gewild, had ik het gedaan. Ik wilde altijd al bokser en kampioen worden. Ik leef mijn droom en dat doe ik al 15 jaar.

Tyson-Fury

Ken je Gordon Ryan, de jiu jitsu kampioen? Ik heb jiu jitsu training overgeslagen om dit interview te doen, dus ik moet deze vraag stellen.

Bedankt, ik weet hoe jiu jitsu kerels zijn over training. En ja, ik ken hem — zilverharige kerel.

Als je een gevecht zou ingaan met alleen je boksen, en hij kwam met alleen zijn jiu jitsu, wie wint er dan?

Laat me je dit vertellen. Ik geloof niet dat er een man in leven is die me kan verslaan in een gevecht zonder regels, want ik want ik ben bereid alles te doen. Ik zou zijn neus afbijten als dat moest. En dat is het verschil tussen mij en de meeste mensen. Ik denk niet dat hij bereid is zijn neus te laten afbijten.

Wat is de grootste misvatting die mensen over je hebben?

Dat ik arrogant ben. Ik ben gewoon zelfverzekerd en ik geloof in mezelf. Het verschil tussen arrogantie en zelfvertrouwen is een fijne lijn, maar mensen begrijpen dat verschil vaak niet. Ze denken dat als je gelooft dat je de beste bent, je arrogant bent, maar dat is niet het geval. Het is gewoon zelfvertrouwen.

Wat denk je dat de grootste misvatting is die mensen hebben over boksen?

Dat het een barbaarse sport is. Dat het allemaal over geweld gaat. Maar het is zo technisch. Het is als schaken met je lichaam. Er zit zoveel strategie en denkwerk achter. Boksen is niet zomaar twee kerels die op elkaar slaan. Het is een kunstvorm.

Er zijn veel boksers die zeggen dat ze “in de zone” zijn wanneer ze in de ring staan. Kun je die ervaring beschrijven?

Het is alsof alles vertraagt. Je hoort het publiek niet. Je ziet alles helder. Elke beweging van je tegenstander, je ziet het aankomen. Je bent zo gefocust dat niets anders ertoe doet. Het is een gevoel van pure concentratie en duidelijkheid.

Heb je rituelen voor een gevecht?

Niet echt. Ik bid altijd voordat ik de ring betreed. Dat is belangrijk voor mij. En ik luister naar muziek om me te kalmeren en in de stemming te komen. Maar ik heb geen bijgelovige rituelen of zoiets.

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

“Mijd negativiteit.” Mijn vader zei altijd tegen mij: “Omring jezelf met positieve mensen en positieve energie en je zult positieve resultaten zien.” Dat advies heeft me mijn hele leven bijgestaan.

Er zijn geruchten dat je na dit gevecht met pensioen gaat. Zijn die waar?

Ik weet het nog niet. Ik neem het zoals het komt. Op dit moment focus ik me op het gevecht voor me. Wat daarna gebeurt, zal ik dan beslissen. Boksen is mijn leven, maar ik wil ook niet te lang doorgaan. Ik wil gezond blijven voor mijn familie.

Als je met pensioen gaat, wat zou je dan willen doen?

Ik heb altijd gezegd dat ik zou willen coachen. Het trainen van jonge boksers, hen helpen hun potentieel te bereiken. En misschien wat liefdadigheidswerk. Er zijn veel kinderen die een mentor nodig hebben, een positief rolmodel. Dat zou ik graag willen zijn.

Als je jezelf 20 jaar in de toekomst zou kunnen zien, wat zou je dan tegen je huidige zelf zeggen?

“Blijf jezelf. Blijf trouw aan wie je bent. En vergeet nooit waar je vandaan komt.” Ik denk dat het gemakkelijk is om jezelf te verliezen, vooral in deze sport met zoveel roem en geld. Maar het belangrijkste is om nederig te blijven en je wortels te onthouden.

Laatste vraag: Wie is de GOAT (Greatest Of All Time) in het boksen volgens jou?

Dat is een moeilijke. Er zijn zoveel geweldige boksers geweest. Ali, Sugar Ray Leonard, Mayweather… de lijst gaat verder. Maar voor mij, persoonlijk, is het Ali. Niet alleen vanwege zijn vaardigheden in de ring, maar vanwege wat hij buiten de ring heeft gedaan. Hij was een inspiratie voor zoveel mensen, inclusief mij.

Interview door Kevin Koenig