Lebron James is de nieuwe NBA-Koning

Lebron James is de nieuwe NBA-Koning

LeBron James van de Los Angeles Lakers had zichzelf al gevestigd als één van de grootste spelers in de geschiedenis van de NBA, zijn palmares is kilometers lang. De 38-jarige LeBron James is nu de topscorer aller tijden in de geschiedenis van de NBA. LeBron scoorde zijn 38.388e punt in de thuiswedstrijd tegen Oklahoma City Thunder en passeerde Kareem Abdul-Jabbar, die er één minder scoorde dan dat totaal. De LA Lakers verloren trouwens wel de wedstrijd met 133-130.

Abdul-Jabbar was eerst de topscorer aller tijden van de NBA, sinds 5 april 1984. Abdul was speler van de Milwaukee Bucks en ook de Los Angeles Lakers. Hij nam toen het record over van Wilt Chamberlain.

James LeBron speelde dinsdagavond 07-02-2023 in Los Angeles zijn 1410e duel in de NBA. James speelde basketbal voor St. Vincent-St. Mary High School in zijn geboorteplaats Akron, Ohio, en werd door de nationale media zwaar aangeprezen als een toekomstige NBA-superster. Als prep-to-pro werd hij geselecteerd door de Cleveland Cavaliers met de eerste algemene keuze in de NBA van 2003.

Hij werd vervolgens in 2004 uitgeroepen tot NBA Rookie of the Year en werd al snel als een van de beste spelers van de competitie. Hij won de NBA MVP-prijs in 2009 en 2010 en leidde de Cavaliers naar hun eerste optreden in de NBA Finals in 2007. Nadat hij er niet in was geslaagd een kampioenschap te winnen met Cleveland, vertrok James in 2010 naar Miami Heat.

Met Miami Heat lukte het ‘King James’ , zoals bijnaam luid, wel om kampioen van de NBA te worden namelijk in 2012 en 2013. Toen zijn droom was vervuld, keerde de superster terug naar Cleveland om een oude belofte waar te maken. James leidde de ‘Cavs’ in 2016 naar hun eerste kampioenschap.

Twee jaar later koos hij weer voor een nieuwe uitdaging. James wilde van het al jaren teleurstellend presterende Los Angeles Lakers weer een topclub maken. Dat lukte, want in het door het coronavirus verstoorde seizoen 2019-2020 bezorgde hij de Lakers de zeventiende titel in de NBA.

Dit Lakers-seizoen gaat op en neer, beginnend met 2-10 en ontsierd door een hele reeks tegenslagen die ervoor hebben gezorgd dat de coach door 27 verschillende startopstellingen ging – maar de aanhoudende uitmuntendheid van James leidde tot een parade van lof van zijn coach en spelers in de hele competitie. “Ik ben van een bepaalde leeftijd, dus ik weet wat Kareem voor de competitie betekende. … Hij was een van de pijlers die hebben bijgedragen aan de opbouw van deze competitie”, vertelde de coach van de LA Lakers.

“En dan, om LeBron te zien, zijn hele traject dat hij als jongere rechtstreeks van de middelbare school in de competitie kwam en wat hij heeft gedaan buiten basketbal – hij is een wereldwijd icoon geworden. Al het werk dat hij op en naast zijn sport doet.

Zijn bedrijven, zijn uitspraken over sociale kwesties, zijn leiderschap; hij is niet alleen een voorbeeld voor jonge basketballers, maar ook voor jonge mensen in het algemeen, in binnen- en buitenland, voor hoe je een professional kunt zijn, hoe je passie kunt hebben, hoe je volhardend en productief kunt zijn, en nooit tevreden te zijn.”

LeBron verklaarde zelf na het overnemen van het record: “Ik ben een historicus van het spel, dus ik weet wat jongens als Kareem, en Wilt, en MJ, en Magic, en Bird, Oscar Robertson, Elgin Baylor en de rest gepresteerd hebben — ik zou hier de hele nacht over kunnen praten van deze grootheden, de legendes’, zei James dinsdagavond. “Voor mij persoonlijk is het gewoon een eer om genoemd te worden met de groten. In gesprek zijn met de groten die basketbal in de NBA voor mij speelden, enkele van de groten die nu spelen, en dan zullen er enkele groten zijn die spelen als ik klaar ben met het spelen van het spel. Het is altijd een surrealistisch gevoel.”

James LeBron heeft nog één doel: met zijn zoon Bronny samenspelen in de NBA. De 18-jarige Bronny kan volgend jaar bij de ‘draft’ worden opgepikt door een club. Vader en zoon samen in één ploeg.


Rose Bertram

Rose Bertram

Rose Bertram (27) is internationaal topmodel, influencer en schrijver van het kookboek Chubby in Shape. Ze…

Geef een reactie