De vliegende objecten boven Amerika

De vliegende objecten boven Amerika

Het is een druk weekend geweest voor de Amerikaanse Luchtmacht. Een F-16 schoot zondagmiddag nog een object op grote hoogte boven Lake Huron neer, zei het Pentagon. Een ander niet-geïdentificeerd object werd zaterdag neergeschoten boven het noorden van Canada, wat de derde keer in een week tijd is dat Amerikaanse straaljagers objecten in het Noord-Amerikaanse luchtruim hebben neergehaald.

Vrijdag werd in het luchtruim van Alaska een onbekend object neergeschoten door een Amerikaanse F-22. En afgelopen weekend werd een (vermoedelijke Chinese) spionage-ballon neergehaald door F-22’s voor de kust van South Carolina. Dat markeert het begin en het einde van wat we definitief weten. Hier is alles wat we nog niet weten, en een aantal dingen die we doen.

Zijn de nieuwste objecten gerelateerd aan de spionageballon van China? Er is op dit moment geen indicatie dat de niet-geïdentificeerde objecten enig verband hebben met de ballon van China. De Canadese gepensioneerde generaal-majoor Scott Clancy, voormalig operationeel directeur bij NORAD en voormalig plaatsvervangend commandant van de NORAD-regio in Alaska, zei maandag dat hij niet gelooft dat China achter de niet-geïdentificeerde objecten zit die de afgelopen dagen zijn neergeschoten.

Hij legde uit dat het een “samenvloeiing van een onderscheidende activiteit van onze tegenstanders om de systemen te testen” zou kunnen zijn. Aldus Clancy op “CNN This Morning.” “En ik zou zeer alert zijn om ervoor te zorgen dat al onze tegenstanders worden tegengehouden.”

Assistent-secretaris van Homeland Defense and Hemispheric Affairs, Melissa Dalton, vertelde verslaggevers op zondag dat ze uit “Een overvloed aan voorzichtigheid” waren neergehaald. Dalton zei dat objecten op grote hoogte door een reeks bedrijven, landen en onderzoeksorganisaties kunnen worden gebruikt voor “legitiem onderzoek”.”De spionageballon uit China was natuurlijk anders omdat we precies wisten wat het was,” zei ze. “Deze meest recente objecten vormen geen militaire dreiging, maar hun pad in de nabijheid van gevoelige Department of Defense-locaties en de hoogte waarop ze vlogen, kunnen een gevaar vormen voor de burgerluchtvaart en dus zorgen baren.”

Zijn dit allemaal ballonnen?

Chinese-spionage-ballon
Chinese spionage ballon

Een Amerikaanse functionaris vertelde dat er binnen de regering-Biden voorzichtigheid is betracht over de pilootbeschrijvingen van de niet-geïdentificeerde objecten die boven Alaska en Canada zijn neergeschoten vanwege de omstandigheden waarin de objecten werden bekeken. Maar ten minste twee hoge functionarissen hebben verwezen naar ballonnen.

Chuck Schumer, leider van de meerderheid in de senaat, vertelde dat hij over het object was geïnformeerd door de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, en dat het object dat boven Canada werd neergeschoten waarschijnlijk een andere ballon was, net als het object op grote hoogte dat vrijdag boven Alaska werd neergeschoten.

De Canadese chef van de defensiestaf, generaal Wayne Eyre, maakte ook melding van een “ballon” bij het beschrijven van de instructies die werden gegeven aan het team dat werkte om het object neer te halen. Toch merkte adjunct-perssecretaris van het Pentagon, Sabrina Singh, zondag op: “deze objecten die op vrijdag en zaterdag zijn neergeschoten, waren objecten en leken niet veel op de China-ballon. Als we het puin kunnen bergen, weten we meer”

Wat voor soort objecten zijn deze nieuwste?

De drie mysterieuze objecten die de afgelopen dagen zijn neergeschoten, verschillen qua grootte en vorm sterk van de grote Chinese ballon.

Object één – autovormig Deze had “de grootte van een kleine auto” en voog op een hoogte van 40.000 ft (12.000 m) in de richting van de Noordpool, zonder enig zichtbaar systeem van voortstuwing of controle. Het werd afgelopen vrijdag 10 februari boven Alaska neergeschoten uit “overvloed aan voorzichtigheid”, omdat het een bedreiging vormde voor burgervliegtuigen.

Object twee – cilindrisch Dit object werd beschreven als “cilindrisch” van vorm en werd vrijdagavond voor het eerst gezien boven het Canadese Yukon. Deze is zaterdag neergeschoten.

Object drie – achthoekig Voor het eerst opgemerkt op zaterdagmiddag net ten noorden van de Amerikaanse grens in Canada, maar straaljagers die vanuit Oregon waren opgestegen, konden het niet blijven detecteren toen de zon onderging. De volgende dag werd het weer opgepikt in Montana, gevolgd door Wisconsin en neergeschoten boven Lake Huron in Michigan. Er is geen publiekelijk commentaar geleverd op de vorm, maar iemand die anoniem sprak, zei dat het een “achthoekige structuur” had zonder zichtbare sensoren.

Waarom worden deze objecten nu gespot?

Met name de methode van de Amerikaanse inlichtingengemeenschap om de vloot van bewakingsballonnen van China te volgen, werd pas het afgelopen jaar ontdekt, vertelden zes mensen die bekend zijn met de kwestie. De bevindingen hebben de VS in staat gesteld om voor het eerst een consistente technische methode te ontwikkelen, die ze hebben gebruikt om de ballonnen in bijna realtime over de hele wereld te volgen, aldus de bronnen.

De onthulling dat de inlichtingengemeenschap pas in het afgelopen jaar een betrouwbare manier heeft ontwikkeld om de ballonvloot van China te volgen – waarvan functionarissen nu zeggen dat ze tientallen missies over de hele wereld hebben gevlogen – helpt verklaren waarom functionarissen van de regering-Trump stellig beweerden geen kennis te hebben gehad van de drie vermeende vluchten boven Amerikaans grondgebied tijdens de ambtsperiode van de voormalige president. Met andere woorden, het is mogelijk dat niet zozeer de objecten nieuw zijn, maar ons vermogen om ze te volgen.

En, zoals Natasha Bertrand van CNN afgelopen zondag meldde, heeft het NORAD-commando onlangs zijn filters aangepast om langzaam bewegende doelen die boven een bepaalde hoogte opereren beter te kunnen spotten. “In het licht van de ballon van de Volksrepubliek China die we afgelopen zaterdag hebben neergehaald, hebben we ons luchtruim op deze hoogten nauwkeuriger onderzocht, inclusief het verbeteren van onze radar, wat op zijn minst gedeeltelijk de toename van objecten die we in het verleden hebben gedetecteerd, kan verklaren. week, ‘zei Dalton.

China heeft de VS ervan beschuldigd sinds januari 2022 meer dan 10 keer “illegaal” ballonnen op grote hoogte in zijn luchtruim te hebben laten vliegen. Het Witte Huis reageerde op die aantijging door te zeggen dat de bewering onjuist is. “Elke bewering dat de Amerikaanse regering surveillanceballonnen boven het grondgebied van China laat vliegen, is onjuist. Het is juist, China dat een bewakingsballonprogramma op grote hoogte heeft voor het verzamelen van inlichtingen, dat het heeft gebruikt om de soevereiniteit van de VS en meer dan 40 landen op 5 continenten te schenden”, schreef een woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad, Adrienne Watson, op Twitter.

Hoe groot is de Chinese surveillance-operatie?

Dat is nog onduidelijk, maar het lijkt behoorlijk groot te zijn. Sinds vorige week het nieuws bekend werd over de Chinese ballon die boven het Amerikaanse luchtruim zweefde, zijn er nieuwe details naar voren gekomen over wat nu wordt gezien als een wereldwijde operatie door het Chinese leger, het Volksbevrijdingsleger. Donderdag onthulden functionarissen dat ze denken dat de spionageballonnen die de VS hebben ontdekt, deel uitmaken van een grote vloot die wereldwijd operaties uitvoert.

De VS hebben de ballonnen getraceerd naar 40 landen verspreid over vijf continenten. Luitenant-generaal Alexus Grynkewich, de commandant van de US Air Forces Central, zei maandag dat er de afgelopen jaren Chinese surveillanceballonnen zijn gesignaleerd in het Midden-Oosten. De ballonnen vlogen niet over Amerikaanse bases, zei Grynkewich, herinnerend aan het laatste geval waarin een ballon “voornamelijk boven het water bleef”.

Is het object dat op zondag neergeschoten werd zoals de andere?

F-16

Een Amerikaanse F-16 heeft zondagmiddag het nieuwste luchtobject boven Lake Huron neergeschoten in opdracht van president Joe Biden, aldus het Pentagon. “We hebben het niet beoordeeld als een kinetische militaire bedreiging voor iets op de grond, maar als een veiligheidsvluchtgevaar en een bedreiging vanwege de potentiële mogelijkheden. Ons team zal nu werken om het object te bergen in een poging meer te weten te komen’, zei Pentagon-perssecretaris Brig.

Het object vloog op 20.000 voet boven het Upper Peninsula van Michigan, vertelde een hoge ambtenaar zondag. Het was “achthoekig” met touwen die eraan hingen en geen waarneembare lading, volgens de functionaris en een andere bron die over de kwestie was ingelicht. Afgevaardigde Elissa Slotkin uit Michigan zei dat ze een telefoontje kreeg van het ministerie van Defensie waarin stond dat het Amerikaanse leger een object boven Lake Huron “extreem nauwlettend in de gaten houdt”. “Ik kreeg net een telefoontje van @DeptofDefense – ons leger houdt het object boven Lake Huron nauwlettend in de gaten”, zei Slotkin in een tweet op zondag. “We zullen de komende dagen meer te weten komen over wat dit was, maar voor nu kun je er zeker van zijn dat alle partijen er op gefocust zijn vanaf het moment dat het in onze wateren kwam.”

Onbeantwoorde vragen

Wetgevers op Capitol Hill willen antwoorden. Politici aan beide kanten van het gangpad ontvingen zondag het nieuws dat er nog meer objecten waren neergeschoten met een reeks reacties. Mike Turner, voorzitter van de House Intelligence Committee, vertelde CNN dat de regering-Biden “enigszins trigger-happy” lijkt, hoewel dit zeker te verkiezen is boven de tolerantie die ze lieten zien toen de Chinese spionageballon over enkele van onze militaire installaties vloog. “

Andere Amerikaanse politici verklaarde “echte zorgen te hebben over waarom de regering niet meer openhartig is met alles wat ze weet”, en ” waarom het zo lang duurde voordat wij, ons leger, onze inlichtingendienst, wisten van deze ballonnen. Op de vraag of ze van plan zijn de beelden openbaar te maken, zei Anand dat ze van plan zijn “volledig transparant” te zijn, maar zich niet specifiek hebben verplicht om beelden vrij te geven. Ze voegde eraan toe dat het onderzoek enige tijd kan duren vanwege het feit dat het puin nog niet is gelokaliseerd en in een “zeer afgelegen” deel van het Yukon-gebied is gevallen.

Zodra we meer weten, zullen we dit bericht updaten.


Rose Bertram

Rose Bertram

Rose Bertram (27) is internationaal topmodel, influencer en schrijver van het kookboek Chubby in Shape. Ze…
Henley shirt

Henley shirt

Henley-shirts zijn comfortabel, praktisch, geweldig voor laagjes en goed voor alle seizoenen. Helaas, viel de…

Geef een reactie