De beste mysterie boeken aller tijden

De beste mysterie boeken aller tijden

Als je een misdaad hebt, een vraag en iemand die op zoek is naar antwoorden, dan heb je een mysterie. Onze all-time favorieten omvatten whodunits, horrorromans, detectives en meer.

Het selecteren van de beste mysterie boeken aller tijden is eigenlijk een onmogelijke taak. Mysteries zijn verhalen waarin de wie, waarom of hoe van een gebeurtenis, meestal een moord of een ander soort misdaad, tot het einde onbekend blijft en het verhaal voortstuwt.

Om een succesvol mysterie te schrijven, moeten auteurs literaire goocheltrucs uitvoeren – dat wil zeggen, literaire handigheidjes. Ze moeten een mysterie creëren, hun verhaal bevolken met geloofwaardige personages, en tegelijkertijd de spanning behouden terwijl ze de lezers aanwijzingen geven en afleiden met lastige dwaalsporen.

Met andere woorden, mysteriefictie is de kunst van het jongleren met het onbekende en al zijn antwoorden voor de ogen van de lezers, terwijl ze ervoor zorgen dat ze geobsedeerd raken door het laatste en alleen het eerste zien wanneer de tijd rijp is.

Hoewel er ogenschijnlijk duidelijke instructies lijken te zijn voor het schrijven van een goede mysterieroman, is het proces complexer dan het uitvoeren van literaire handigheidjes. Om te beginnen kan alles het onbekende omringen dat de kern vormt van een mysterieverhaal.

Dit betekent dat een mysterie eruit kan zien als een horrorroman, een thriller, een avonturenverhaal of een sciencefictionverhaal. Het betekent ook dat een mysterie overal kan plaatsvinden. Zodra je de juiste misdaad en de juiste vraag hebt om te beantwoorden, kan een mysterie veranderen in een entiteit die zich vanuit die vraag naar buiten verspreidt en elk genre kan bereiken waar de auteur mee wil spelen.

Daarom worden mysteries met zoveel namen aangeduid – misdaad, thrillers, whodunits, horrorromans, PI-romans, detectiveverhalen, enzovoort. Dit is geen toplijst, eerder een lijst met boeken die je als mysterie-liefhebber gelezen moet hebben.

My Annihilation, van Fuminori Nakamura

My-Annihilation

Literaire noir-meester Fuminori Nakamura is altijd geïnteresseerd geweest in het begrijpen van de psychologie van misdaad.

In “My Annihilation” laat hij die obsessie de hele verhaallijn vormen. Het resultaat is een duistere roman die het literaire equivalent is van een puzzeldoos; een experimenteel, cerebraal verhaal waarin vragen heersen, geheime agenda’s zich onder alles door kronkelen, elke verteller onbetrouwbaar is, het geheugen op zijn best wankel is.

De realiteit is een veranderlijk iets is dat weigert vastgepind te worden.

The Shadow of the Wind, van Carlos Ruiz Zafón

Shadow-of-the-wind

The Shadow of the Wind is een uitstekend voorbeeld van een mysterie dat boeken omvat. Het verhaal volgt Daniel, de zoon van een antiquair boekhandelaar, die een mysterieus boek ontdekt van Julian Carax.

Geobsedeerd door de auteur en het boek, probeert Daniel al zijn andere boeken op te sporen, maar in plaats daarvan ontdekt hij een geheim dat hem meesleept op een wilde reis door de straten van het naoorlogse Barcelona.

Het is tegelijkertijd een moordverhaal, een avontuurlijk relaas en een liefdesverhaal. The Shadow of the Wind blijft een uitmuntende leeservaring van een groot talent dat veel te vroeg verloren is gegaan.

The Daughter of Time van Josephine Tey

The-daughter-of-time

Duik in het verleden wanneer we het verhaal van Koning Richard III verkennen in The Daughter of Time.

Scotland Yard inspecteur Alan Grant neemt even pauze van moderne zaken om te herstellen van een blessure, maar hij zoekt nog steeds naar puzzels om zichzelf bezig te houden. Vervolgens stuit hij op het mysterie van Koning Richard III, een monarch die beschuldigd wordt van moord maar die Grant enkel ziet als vriendelijk en wijs. Met behulp van zijn vreemde fysiognomische intuïtie doorzoekt Grant historische archieven om een complexe zaak op te lossen die tientallen jaren geleden plaatsvond.

Josephine Tey brengt in deze roman de complexiteit van het verleden tot leven, en de manier waarop geschiedenis geïnterpreteerd wordt om een zaak te heropenen die al afgerond leek. De politieke intriges en bijzondere archieven zorgen voor een meeslepend verhaal dat niet alleen informatief en intrigerend is, maar ook veel liefde van lezers en lof van critici heeft ontvangen.

Vintage In Cold Blood, van Truman Capote

Capote

Hoe kan het ware verslag van een misdaad die al is opgelost, vol mysterie zitten?

Het antwoord op die vraag is bekend bij degenen die Capote’s meesterwerk hebben gelezen, dat ook het non-fictie misdaadgenre heeft uitgevonden in het proces.

Capote volgde het onderzoek naar een viervoudige moord in Kansas en had enkele interviews afgenomen toen de moordenaars werden gepakt. Het resulterende verhaal legt de wreedheid, het mysterie en het gevoel van urgentie vast dat volgde op de moorden.

Dit boek bewijst dat het geven van de juiste behandeling aan een mysterie een verhaal meeslepend kan maken, zelfs als lezers al weten hoe het afloopt.

Cain’s Jawbone by Torquemada (Pseudonym van Edward Powys Mathers)

Cain's-Jawbone

Cain’s Jawbone is opmerkelijk omdat het wordt beschouwd als het moeilijkst op te lossen mysterie ooit geschreven.

Tot op heden hebben slechts vier mensen dit bijna 100 jaar oude literaire raadsel opgelost. Als je het zelf probeert, bereid je dan voor om de pagina’s die uit de volgorde zijn gehaald opnieuw te ordenen – ze kunnen op verschillende manieren worden georganiseerd, maar er is er maar één correct.

The Hound of the Baskervilles, van Sir Arthur Conan Doyle

Sherlock-Holmes

Sherlock Holmes is één van de meest opvallende, geïmiteerde en direct herkenbare detectives, dankzij zijn ontelbare incarnaties op radio, televisie en film.

The Hound of the Baskervilles volgt Holmes en zijn partner Dr. John Watson terwijl ze onderzoek doen naar meldingen van het verschijnen van een monsterlijke hond die verantwoordelijk zou zijn voor de moord op Sir Charles Baskerville.

Dit verhaal markeerde de eerste verschijning van de detective sinds zijn schijnbare dood in “Het laatste probleem”, een kort verhaal dat eerst apart werd gepubliceerd en vervolgens als onderdeel van De Memoires van Sherlock Holmes. Het is ingenieus van opzet, met een vleugje bovennatuurlijkheid, en zit vol met geestige dialogen en scherp denken dat van Holmes een favoriet van lezers maakte. De Hond van de Baskervilles is een geliefd boek en wordt algemeen beschouwd als een van de meest beroemde verhalen ooit geschreven, evenals het favoriete Sherlock Holmes-verhaal onder zijn fans.

The Girl On The Train, van Paula Hawkins

The-Girl-On-The-Train

Rachel neemt elke ochtend en avond dezelfde forensentrein. Terwijl ze langs een rij knusse buitenwijken rijdt, kan ze elke ochtend hetzelfde stelletje zien ontbijten op hun terras.

Ze noemt hen Jess en Jason en veronderstelt dat hun leven perfect is. Dat wil zeggen, totdat ze iets schokkends ziet gebeuren bij het huis van het stel.

Onmogelijk om het voor zichzelf te houden, gaat Rachel naar de politie. Maar is ze echt zo onbetrouwbaar als ze beweren?

Heeft ze meer kwaad dan goed gedaan?

The Girl With The Dragon Tattoo, van Stieg Larsson

The-girl-with-the-dragon-tattoo

Misdaadfictie is al jaren populair in Scandinavië, maar dit is het boek dat de rest van de wereld verslaafd maakte.

Een indringende familiesaga, een decennia-oude ‘locked-room’ mysterie (op z’n eigen manier), een gecompliceerd financieel web en een ongelooflijke wraakfantasie, allemaal samengevoegd tot één geheel – er is echt voor ieder wat wils.

The Murders in the Rue Morgue & Other Tales, van Edgar Allan Poe

poe

Poe bedacht het detectiveverhaal, en hoewel sommigen het misschien vals spel vinden, is geen lijst van geweldige mysteries compleet zonder de verhalen van de meester.

C. Auguste Dupin is een excentrieke Fransman die logisch redeneren toepast om misdaden op te lossen. Hij vormt tevens het model voor elke andere detective op deze lijst. Tussen 1841 en 1844 publiceerde Poe drie Dupin-verhalen: “De moorden in de Rue Morgue,” “Het mysterie van Marie Rogêt,” en “De ontvreemde brief” – en veranderde zo de literatuur voorgoed.

Deze verhalen hebben de tand des tijds doorstaan en zijn nog steeds verplichte kost voor iedereen die geïnteresseerd is in mysteries.

Vintage Motherless Brooklyn, van Jonathan Lethem

lethem

Lionel Essrog is een wees met het syndroom van Tourette die werkt als detective en chauffeur voor een lokale gangster in Brooklyn. Wanneer zijn baas wordt vermoord, gebruikt Lionel zijn detectivevaardigheden om de moord te onderzoeken.

Motherless Brooklyn, is een van die mysterieuze romans waarin het hoofdpersonage nog memorabeler is dan de grote vraag die centraal staat in het verhaal.

Een werkelijk uniek mysterie met een onvergetelijke protagonist, Motherless Brooklyn is misschien wel het beste werk van Lethem.

Murder on the Orient Express, van Agatha Christie

Agatha-Christie

Agatha Christie is een reus binnen het genre, wereldwijd invloedrijk en de bestverkopende romanschrijver aller tijden. Haar romans worden alleen overtroffen door Shakespeare en de Bijbel. Er worden naar schatting nog steeds vier miljoen exemplaren per jaar van haar verkocht, waarmee ze iedereen overtreft. Ze heeft generaties lezers over de hele wereld kennis laten maken met mysteries, haar romans zijn in meer dan 100 talen vertaald.

Bovendien heeft ze vele boeken geschreven die op deze lijst hadden kunnen staan: Moord op de Nijl, En toen waren er nog maar…, De moord op Roger Ackroyd, Het bochtige pad, De A.B.C. moorden, Het mysterieuze affaire van Styles, Het lijk in de bibliotheek, en nog veel, veel meer.

Dus waarom Moord in de Oriënt-Expres? Omdat dit verhaal, waarin detective Hercule Poirot een moordmysterie probeert op te lossen in een trein, gezorgd heeft voor talloze internationale televisie-, radio-, film-, toneel- en zelfs speladaptaties zodat deze roman altijd in de schijnwerpers is blijven staan sinds de publicatie in 1934.

Het is een moordmysterie, een onsterfelijk werk van detectivefictie, een gesloten kamer mysterie, een verhaal vol internationale intriges, een meesterlijke les in deductief redeneren, en een geweldige herinnering aan waarom Christie de koningin van het mysterie was, is, en voor altijd zal blijven.

The Silent Patient, van Alex Michaelides

Silent

Er is geen ‘whodunit’ in deze perfect uitgewerkte thriller. We weten vanaf het begin dat de moordenaar Alicia Berenson is, een beroemde fotografe die op een avond haar man vijf keer in het gezicht neerschiet in hun chique huis in Londen.

Wat we niet weten, en niemand weet, is waarom. Sinds de schietpartij heeft Alicia geen woord gesproken. Maar terwijl ze zwijgend in een psychiatrisch ziekenhuis zit, is een therapeut vastbesloten om erdoorheen te breken.

Zelfs als het tot zijn eigen ondergang leidt.

A Stranger In The House, van Shari Lapena

stranger

Maak je klaar voor een aantal serieuze wendingen en verrassingen.

In deze thriller uit 2018 krijgt een vrouw die het avondeten klaarmaakt en wacht op haar man een verontrustend telefoontje, waarna ze plotseling in het ziekenhuis ontwaakt zonder enige herinnering aan wat er daarna is gebeurd.

De politie verdenkt haar van iets, haar man gelooft het niet en de rest van de mensen in haar leven zijn ook niet zo zeker.

Lapena’s slimme en spannende roman zal je zoveel verschillende standpunten laten geloven, dat je het einde nooit ziet aankomen.

The Big Sleep, van Raymond Chandler

The-big-sleep

In The Big Sleep huurt een stervende rijke man Marlowe in om een afperser aan te pakken die zich bemoeit met een van zijn twee problematische dochters. De zaak lijkt eenvoudig, maar Marlowe raakt al snel verwikkeld in ontvoering, verleiding en moord terwijl hij probeert de klus te klaren.

The Big Sleep is een diep atmosferische misdaadroman en de personages zijn complex, zelfs degenen die in bekende clichés vallen.

De titel is een eufemisme voor de dood; het verwijst naar een overpeinzing in de laatste pagina’s van het boek over “sleeping the big sleep”.

The Haunting of Hill House, van Shirley Jackson

haunting-of-Hill-House

The Haunting of Hill House is een van de beste horrorromans ooit, maar een mysterie is een verhaal met een vraag en iemand die op zoek is naar een antwoord als kern, en dat is precies wat dit is.

Het verhaal volgt vier personen die bij elkaar worden gebracht op een landgoed genaamd Hill House door Dr. Montague, die het huis bestudeert omdat het mogelijk spookt. Er zijn zoveel onbeantwoorde vragen – en dingen die onverklaarbaar ‘s nachts rammelen – dat uiteindelijk iedereen zelfs aan zijn eigen geestelijke gezondheid gaat twijfelen.

Een geweldige roman die laat zien hoe de vraag(en) in het hart van een mysterie krachtiger kunnen zijn dan welk antwoord dan ook.

The Name of The Rose, van Umberto Eco

Umberto-Eco

De eerste keer dat ik The Name of The Rose las… begreep ik er niet veel van. Ik was te jong en had niet genoeg denkkracht om echt van het werk van Eco te genieten. De tweede keer dat ik het las, begreep ik al snel waarom deze historische mysterie, oorspronkelijk gepubliceerd in 1980, nog steeds wordt gelezen en besproken.

Het volgt de middeleeuwse monnik Broeder William van Baskerville, die geroepen wordt om ketterijbeschuldigingen te onderzoeken en in plaats daarvan verwikkeld raakt in een reeks moorden. Een briljante man, Broeder William moet zijn intelligentie gebruiken om de moordenaar te pakken of de gevolgen onder ogen zien.

Tinker, Tailor, Soldier, Spy, van John Le Carré

Tinker,-Tailor,-Soldier,-Spy

Er zijn veel romans die Le Carré een plek op deze lijst hadden kunnen opleveren.– The Spy Who Came in From the Cold, The Night Manager, The Tailor of Panama, The Constant Gardener—maar Tinker Tailor Soldier Spy, welke de spionnenmeester George Smiley volgt, terwijl hij met pensioen terugkeert om een Sovjetmol te ontmaskeren binnen de British Secret Intelligence Service tijdens de Koude Oorlog. Is een fantastische mysterie-roman vol vragen, leugens en geheime agenda’s, die alles omvat wat Le Carré tot een internationale ster heeft gemaakt.

Dankzij radio-, film- en televisiebewerkingen blijft Tinker Tailor Soldier Spy net zo populair als in 1974.

The Maltese Falcon, van Dashiell Hammett

The-Maltese-Falcon

The Maltese Falcon een roman die je bijna op elke beste mysterie/crime/thriller-lijst kunt verwachten. Sam Spade, één van de meest kenmerkende privédetectives in fictie, neemt een zaak aan om een man op te sporen die al snel dood wordt gevonden.

Een opmerkelijk aspect van dit boek is het meesterlijke schrijven van Hammett. Het verhaal wordt volledig verteld vanuit een derde persoonsperspectief, zonder verwijzing naar de interne gedachten of gevoelens van de personages, wat op een unieke en briljante manier dit mysterie overbrengt.

Onsterfelijk gemaakt door de gelijknamige film met Humphrey Bogart.


BoekenBoeken