Padel: Een razendsnel groeiende sport

Padel: Een razendsnel groeiende sport

Padel is één van de snelst groeiende sporten ter wereld als het gaat om het aantal spelers. Volgens het overkoepelende orgaan, de Internationale Padel Federatie (FIP), wordt padel nu gespeeld door ongeveer 25 miljoen mensen over de hele wereld. Het spel is enorm populair op zowel amateurniveau als professioneel niveau in landen als Mexico, Argentinië en Spanje. De FIP schat dat er padel-banen zijn in meer dan 90 landen.

Wat is padel?

Padel is een racketsport die kan worden beschouwd als een mix van squash en tennis. Het wordt gespeeld in een omsloten ruimte zoals squash, maar heeft overeenkomsten met tennis. Dus het spel wordt gespeeld met een net in het midden, net als tennis, en de baan lijkt er ook sterk op. Net als bij tennis moeten spelers een bal over het net naar de kant van de tegenstander slaan met hun racket. Echter, bij padel maken de muren/hekken van de omsloten baan integraal deel uit van het spel.

Spelers mogen een bal slaan nadat deze van een muur of hek is gestuiterd om het spel gaande te houden. Padel wordt meestal gespeeld door vier personen in een dubbelspel, maar kan ook individueel worden gespeeld. Dat er in paren wordt gespeeld, gaat terug naar de sociale oorsprong van het spel.

De verschillen tussen tennis en padel

Zoals hierboven vermeld, is padel beïnvloed door tennis, en wie een spelletje padel bekijkt, zal ongetwijfeld opmerken dat alles verloopt als bij een tenniswedstrijd. Er zijn echter verschillen, waarbij het belangrijkste verschil is dat padel in een omsloten ruimte wordt gespeeld. Hieronder vind je ook de andere verschillen die je zult opmerken.

Baanafmetingen: Een padelbaan is kleiner dan een tennisbaan. Een padelbaan heeft niet dezelfde belijning als een tennisbaan.

Omsloten muren/hek: Ze maken deel uit van de baan en hebben invloed op het spel.

Racket: Een padelracket heeft een vorm die lijkt op een tennisracket, maar is kleiner en heeft geen snaren.

Ballen: De ballen die in padel worden gebruikt, hebben een kleinere diameter dan een tennisbal, hoewel ze er hetzelfde uitzien.

Opslag: In padel wordt er onderhands opgeslagen en niet bovenhands zoals bij tennis.

Techniek: Padel is niet zozeer een op kracht gebaseerd spel als tennis.


Padel

Oorsprong Padel

Een Mexicaan – Enrique Corcuera – wordt gezien als de grondlegger van het hedendaagse padel. In de late jaren ’60 bouwde Corcuera in Acapulco een baan om een racketsport te spelen, maar deze was iets kleiner dan een tennisbaan vanwege ruimtegebrek. Hij ontdekte dat overgeslagen tennisballen overal heen gingen en bij de buren belandden, dus omringde hij de baan met muren aan alle kanten. Normale tennisrackets sloegen te hard op zijn baan, dus Corcuera en zijn vrienden kozen uiteindelijk voor een houten strandpaddle. Er ontstond een regelboek dat het toestond om via de muren te spelen en de rest is geschiedenis.

Vanaf deze Mexicaanse oorsprong won padel aan populariteit, voornamelijk dankzij het enthousiasme van Corcuera’s vrienden. In 1974 bracht een vriend, Prins Alfonso de Hohenlohe-Langenburg, het spel naar Spanje, terwijl de vriend van de Hohenlohe, Julio Menditengui, het spel introduceerde in Argentinië. In beide landen werd het zo populair dat het de op één na populairste sport werd na voetbal.


Wat heb je nodig voor padel?

De baan: De speelruimte van de padelbaan is 20×10 meter breed. Elke helft van de baan is een perfect vierkant van 10×10 meter. Alle lijnen op de baan zijn vijf centimeter breed. Het net in het midden van de baan is 10 meter lang en moet in het midden 88 centimeter hoog zijn en aan het einde 92 centimeter. Bananen zijn doorgaans omsloten door een combinatie van perspexglas (of betonnen) muren en gaas. De achterwanden moeten altijd van perspexglas zijn en drie meter hoog. Deze muren worden vervolgens bekroond met 1 meter gaas. De zijmuren zijn deels van perspexglas en deels van gaas en moeten ook drie meter hoog zijn. Er zijn twee poorten aan beide uiteinden van het net aan de zijkant van de baan en deze blijven tijdens het spelen open omdat de regels van padel het toestaan om buiten de baan een punt te spelen. Het oppervlak van de baan kan van beton, kunstgras of tapijt zijn.

Het racket: In padel is er geen langhandig besnaard racket zoals bij tennis. Een padelracket ziet er daardoor heel anders uit. Het heeft een kort handvat en een foam kern met een buitenlaag die van alles kan zijn, van glasvezel tot koolstofvezel tot grafeen. Een padelracket mag niet langer zijn dan 45,5 centimeter, 26 centimeter breed en moet een dikte hebben van 38 mm. Een bijzonderheid van een padelracket is dat ze doorboord zijn met gaten. Deze gaten zijn er om het gewicht van de rackets te verminderen. Rackets worden ook ingedeeld naar type: Diamant (meer kracht), Druppel (controle en kracht) en Rond (meer controle).

De ballen: Padelballen lijken erg op gewone tennisballen, maar hebben een kleinere diameter en minder druk. De Internationale Padel Federatie (FIP) specificeert dat de bal van geel of wit rubber moet zijn en een diameter moet hebben tussen 6,32 en 6,77 centimeter, terwijl het gewicht tussen 56 en 59 gram moet liggen. De bal moet een interne druk hebben tussen 4,6 en 5,2 kilogram.

Padel Regels

 1. Serveren: De service moet onderhands zijn en de bal moet stuiteren voordat hij wordt geslagen. De bal moet ook de tegenoverliggende muur raken tussen de twee achterste lijnen.
 2. Scoren: Het scoren is hetzelfde als bij tennis (0, 15, 30, 40, spel). Als een set 6-6 bereikt, wordt er een tie-break gespeeld.
 3. Muren: Spelers kunnen de muren (zoals bij squash) gebruiken om de bal terug te slaan. Dit voegt een strategische laag toe aan het spel.
 4. De bal mag slechts één keer op de grond stuiteren, maar kan zo vaak als nodig tegen de muren komen.
 5. Als de bal het metalen hek raakt zonder eerst de grond of de muur te raken, wordt hij als uit beschouwd.

Strategie en Spelverloop

 • Gezien de kleinere veldgrootte en de muren is padel meer een strategie- en balplaatsingsspel dan een krachtspel.
 • Het gebruik van muren maakt verdedigend spelen en verrassende returns mogelijk.
 • Effectief teamwork is cruciaal, vooral omdat Padel voornamelijk in dubbelspel wordt gespeeld.

Populariteit

 • Spanje heeft het hoogste aantal padelspelers en -velden ter wereld.
 • Argentinië is een ander bolwerk voor padel, met veel topspelers uit het land.
 • De sport verspreidt zich snel naar andere landen, waarbij veel tennisfaciliteiten nu padelbanen aanbieden.

Waarom Padel zo populair is

 • Toegankelijkheid: Padel wordt gezien als gemakkelijker voor beginners dan tennis. Het kleinere veld en de onderhandse service maken het minder intimiderend voor nieuwkomers.
 • Sociaal Aspect: Aangezien het voornamelijk in dubbelspel wordt gespeeld, is het een zeer sociaal spel.
 • Kortere Wedstrijden: Padelwedstrijden zijn doorgaans korter dan tenniswedstrijden, wat aantrekkelijk kan zijn voor mensen die op zoek zijn naar een korter, intensiever spel.

Nu padel zijn wereldwijde bereik blijft uitbreiden, trekt het steeds meer fans en spelers aan die op zoek zijn naar een dynamische, leuke en strategische racketsport. Als je geïnteresseerd bent in racketsporten, of zelfs als je gewoon op zoek bent naar een nieuwe hobby, is padel misschien wel het spel voor jou!