De nieuwe hype Wordle heeft nu een Nederlandse uitvoering: Woordle

De nieuwe hype Wordle heeft nu een Nederlandse uitvoering: Woordle

Wie zei dat woordspelletjes niet viraal kunnen gaan? Wordle bestaat al een paar maanden, maar heeft de online wereld de afgelopen weken stormenderhand veroverd. Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar je hebt het waarschijnlijk wel eens gezien, vooral als je regelmatig Twitter gebruikt. Heb je berichten gezien met gele, groene en grijze vakken?

Dat is Wordle, maar… wat is in godsnaam Worldle? We zijn blij dat je het vraagt.

Wat is Wordle?

Wordle is een dagelijks woordspel dat je hier online kunt vinden. Het is leuk, eenvoudig en kan, net als een kruiswoordraadsel, maar één keer per dag worden gespeeld. Elke 24 uur is er een nieuw woord van de dag, en het is aan jou om erachter te komen wat het is. De site zelf doet fantastisch werk door de regels uit te leggen:

wordle-Woordle

Hoe speel je wordle?

Wordle geeft spelers zes kansen om een willekeurig woord van vijf letters te raden. Zoals hierboven weergegeven, wordt deze groen weergegeven als je de juiste letter op de juiste plek heeft. Een juiste letter op de verkeerde plek wordt geel weergegeven. Een letter die nergens in het woord voorkomt, wordt grijs weergegeven.

Je kunt in totaal zes woorden invoeren, wat betekent dat je vijf woorden kunt invoeren waaruit je hints krijgt over de letters en hun plaatsing. Dan krijg je één kans om die hints te gebruiken. Of je kunt proberen om te presteren en het woord van de dag te raden in drie, twee of zelfs één keer. Simpel, maar ook ongelooflijk meeslepend, probeer het eens door HIER te klikken.

Er is maar één puzzel per dag:

Je krijgt maar één kans op de Wordle. Als je het verprutst, moet je tot morgen wachten om een nieuwe puzzel te krijgen.

Iedereen speelt exact dezelfde puzzel, het is gemakkelijk om je resultaten te delen: zodra je de puzzel van de dag met succes of zonder succes hebt gemaakt, wordt je uitgenodigd om je Wordle-reis voor die dag te delen. Als je de afbeelding tweet, ziet het er zo uit…

Houd er rekening mee dat het woord en de letters die je hebt gekozen, verborgen zijn. Het enige dat wordt getoond, is je zoektocht naar het woord in een reeks gele, groene en grijze vakken.

Tips en trucs : Als je een purist van woordspelletjes bent, wil je misschien de volgende tips vermijden en volledig op je eigen instinct vertrouwen. Maar voor iedereen die het beu is om grijze blokken te zien, hier zijn enkele tips die je misschien nuttig vindt.

Het eerste woord kiezen: Het eerste woord is misschien wel het belangrijkste. kies een woord met drie klinkers erin

Vermijd hergebruik van grijstinten: er is een toetsenbord onderaan het Wordle-bord dat aangeeft welke letters groen, geel en grijs zijn. Vermijd het hergebruik van letters die grijs zijn geworden. Ja, dit klinkt vanzelfsprekend. Maar het kan tijd en moeite kosten om woorden van vijf letters te bedenken die geen letters gebruiken die je al hebt geprobeerd. Die inspanning zal zijn vruchten afwerpen.

Letters kunnen twee keer voorkomen: dit bemoeilijkt de zaken, vooral als je bijna geen letters meer hebt om woord vier of vijf te proberen. Maar letters komen vaak terug, zoals met woorden als chill, sissy en ferry die in het verleden de juiste antwoorden waren.

Wie heeft Wordle gemaakt?

Wordle is het werk van software-engineer Josh Wardle, die het spel oorspronkelijk heeft gemaakt voor zijn partner, een fan van woordspelletjes, en tegen de BBC zei hij, dat het nooit vol advertenties zal komen te staan.

Er is nu de Nederlandse Wordle namelijk Woordle

Het kon natuurlijk niet uitblijven, na het grote succes van de engelstalige versie heeft het op Lingo gelijkende spelletje een Nederlandse uitvoering dankzij Jelle Besseling, een student computer science aan de Radboud Universiteit. het spel werkt precies hetzelfde alleen dan met Nederlandse vijf-letter woorden.

Het Nederlandse spel heet woordle en je kan het HIER spelen.

Speel Wordle HIER


Geef een reactie