De sterrenvoetballers in Escape to Victory

De sterrenvoetballers in Escape to Victory

De grootste sterren van Hollywood en voetbalsterren bundelden hun krachten in een film die een cultklassieker is geworden onder voetbalfans, John Huston’s 1981 film Escape to Victory.

Escape to Victory, of simpelweg Victory zoals de film in de Verenigde Staten werd aangekondigd, is een actie-avonturenfilm geregisseerd door John Huston die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film is gebaseerd op een waar verhaal.

Het is het jaar 1943. De oorlogsmachine draait op volle toeren. In Duitsland worden geallieerde officieren uit verschillende landen gevangen gehouden in een kamp. De verveling slaat snel toe en om de tijd te doden spelen ze voetbal. Michael Caine speelt oud-profvoetballer kapitein John Colby.

Colby leidt het team en doet dat zo goed dat ze de aandacht trekken van de Duitse majoor Von Steiner (Von Sydow). Von Steiner stelt voor een wedstrijd te organiseren tussen de gevangenen en de bewakers. Het plan pakt echter nog veel groter uit, want de Duitsers willen dat Caine en de zijnen tegen het nationale team van Duitsland gaan spelen. Dit bij wijze van propagandastunt.

De wedstrijd wordt gespeeld in bezet Parijs, maar de gevangenen hebben andere plannen. Zij willen in de rust van de westrijd een ontsnappingspoging ondernemen.

De film had een sterrencast, met meervoudig Academy Award-genomineerde Michael Caine en Rocky-acteur Sylvester Stallone als de hoofdrolspelers. Verder speelde ook Max von Sydow en George Mikell mee.

Welke voetballers speelden er in Escape to Victory?

De groep voetballers die in de film speelden, waren afkomstig van over de hele wereld.

Pelé

Pelé
Pelé

Pelé, bijnaam van Edson Arantes do Nascimento (Três Corações, 23 oktober 1940) is een voormalig Braziliaans voetballer. In zijn carrière won Pelé vele grote prijzen, waaronder driemaal het WK met het Braziliaans elftal. Mede dankzij deze drie wereldtitels, zijn enorme talent, beheersing van alle onderdelen van het spel en mentaliteit wordt Pelé door velen als één van de beste voetballers aller tijden gezien. Pelé maakte in zijn hele carrière 1301 doelpunten, en had daar 1390 wedstrijden voor nodig. In Escape to Victory speelt hij de uit Trinidad and Tobago afkomstige korporaal Luis Fernandez.

Lees ook: Het verhaal van Pelé

Bobby Moore

Bobby-Moore
Bobby Moore met de World-Cup

Bobby Moore, de aanvoeder van het Engelse elftal dat, op een legendarische avond tegen Duitsland in 1966, Wereld-kampioen voetbal werd. Moore wordt algemeen beschouwd als de beste speler van West Ham United ooit en speelde meer dan 600 wedstrijden voor de club gedurende een periode van 16 jaar. Bobby Moore speelt in de film, verdediger Terry Brady.

Ossie Ardiles

Ossie-Ardilles
”Ossie” Ardilles in actie voor Tottenham Hotspur

Het voetbalsterren trio van het geallieerde team wordt gecomplimenteerd door Carlos Rey gespeeld door Osvaldo César Ardiles, in Groot-Brittannië vaak Ossie Ardiles genoemd, een middenvelder die het wereldkampioenschap voetbal van 1978 won als onderdeel van het Argentijnse nationale team.

In het echte leven is Ardilles een cult-voetballer in Engeland, nadat hij heeft gespeeld in, wat velen beschouwen als Tottenham Hotspur’s beste team ooit. Met onder meer Glenn Hoddle en Ricardo Villa. Ardilles heeft ook een succesvolle coachingcarrière gehad, waarbij hij vier Engelse clubs coachte, waaronder zijn geliefde Spurs, voordat hij teams leidde in maar liefst acht andere landen.

Co Prins

Co-Prins
Co Prins bij Ajax

Co Prins sjouwde, sleurde, schopte en schold in dienst van OVVO, Ajax, Oranje, Kaiserslautern, weer Ajax, Pittsburgh Phantoms, New York Generals, MVV, Vitesse, Helmond Sport en de bescheiden Belgische club Rita Berlaar.

Co Prins was een voortreffelijke voetballer. Mooie techniek, goed schot, een echte binnenspeler, die door de tactische (4-2-4) ontwikkeling van het spel gaandeweg middenvelder werd. Eén van de meest kleurrijke spelers die Ajax ooit heeft gehad, was ras–Amsterdammer. In de film speelt hij, Pieter van Beck.

Paul van Himst

Paul-van-Himst

Beschouwd als één van de beste Belgische voetballers ooit, Paul van Himst. Speelt Michel Flieu in Escape To Victory, een ander lid van het dappere Allied- voetbal team, die samen proberen te ontsnappen.

Van Himst speelde jaren als aanvaller voor RSC Anderlecht en de nationale ploeg van België. Hij bezat een uitstekende techniek en scoorde regelmatig. Om die reden werd hij soms vergeleken met generatiegenoot Pelé. In dienst van Anderlecht werd hij maar liefst acht keer kampioen van Belgie.

Kazimierz Deyna

kazimierz-deyna

Kazimierz Deyna was een Poolse voetballer, die speelde voor Legia Warschau en Manchester City. In het nationale team van Polen speelde hij in totaal 97 wedstrijden en scoorde 41 doelpunten en was geregeld aanvoeder. Deyna was gedurende zijn hele carrière een zeldzaam talent en scoorde doelpunten vanuit zeer ongebruikelijke posities op het veld, waaronder, maar niet beperkt tot, directe goals vanuit corners.

In het voorjaar van 1981 verliet een blessure geplaagde Deyna, Manchester, op weg naar Amerika om te spelen in de North American Soccer League. Deyna speelde zes jaar voor de San Diego Sockers en speelde meer dan honderd wedstrijden. Helaas heeft zijn manager hem opgelicht van het meeste geld dat Deyna verdiende tijdens het spelen in Amerika.

Zijn zeldzame aanvallende talenten worden getoond in Escape To Victory door het personage Paul Wolchek. Op 1 september 1989 kwam Kazimierz Deyna om het leven bij een verkeersongeval in San Diego, slechts zes weken verwijderd van zijn 42e verjaardag.

Mike Summerbee

Mike-Summerbee

Mike Summerbee is een naam die vereerd wordt in het noordoosten van Engeland, of meer specifiek door de fans van Manchester City. Summerbee was eind jaren zestig en begin jaren zeventig een belangrijk onderdeel van het succesvolle Manchester City-team.

Samen met Colin Bell en Francis Lee was hij het derde lid van de “Holy Trinity” van City. Mike had als bijnaam ‘Buzzer’ en speelde acht keer voor het Engelse nationale team. In Escape To Victory speelt hij eigenlijk zichzelf als de vurige rechtsbuiten Sid Harmer.

Hallvar Thoresen

Hallvar

Thoresen, een aanvallende middenvelder, speelde de rol van de Noorse voetballer en geallieerde krijgsgevangene Gunnar Hilsson in Escape To Victory. Thoresen, een begenadigd doelpuntenmaker, is vooral bekend om zijn tijd als speler van zowel FC Twente als PSV in de Nederlandse Eredivisie. Bij PSV vormde hij een dynamische tandem met Jurrie Koolhof.

Thoresen werd drie keer Landskampioen met de Eindhovenaren en was zeven jaar lang een belangrijke speler. Van 1983 tot 1986 was hij aanvoerder, totdat hij terugkeerde naar Noorwegen en voor Frigg speelde in een lagere divisie. Door een blessure moest hij kort daarna zijn spelersloopbaan stopzetten. Met 152 goals is Thoresen nog steeds de all-time buitenlandse topscorer in de Eredivisie.

Hallvar speelde 50 wedstrijden voor het Noors voetbalelftal en scoorde 9 doelpunten, waarvan er één in de historische overwinning op Engeland in 1981.

Søren Lindsted

Søren-Lindsted
Søren Lindsted staat rechts boven

De andere geallieerde spits, Erik Ball, wordt gespeeld door de voormalige Deense voetballer Søren Lindsted. Begonnen als een semi-professionele voetballer bij Holbæk Boldklub, bereikte Lindsted de Deense bekerfinale van 1976 met Boldklub en werd topscorer van het team in 1977 en 1978. Zijn prestaties tijdens deze twee seizoenen trokken de aandacht van de in Nederlandse club FC Twente, waar hij zijn eerste professionele contract tekende en hij daar drie seizoenen speelde van 1979 tot 1982.

Wener Roth

Roth

Roth wordt beschouwd als één van weinige echte sterren van het Amerikaanse voetbal uit de jaren zestig, de in Joegoslavië geboren verdediger speelde met enkele van de grote spelers aller tijden van zijn generatie zoals Pelé en Franz Beckenbauer bij de New York Cosmos. Roth speelde zeven jaar bij de club en won de Soccer Bowl-titels in 1972, 1977 en 1978. Hij speelde ook 15 keer voor het nationale team van zijn geadopteerde land, USA. Werner Roth is opgenomen in de National Soccer Hall of Fame van Amerika. In Escape To Victory speelt hij de aanvoeder van het Duitse team, als de stoïcijnse Baumann.

Ipswich Town spelers: Russell Osman, John Wark, Kevin O’Callaghan en Laurie Sivell

Escape-to-Victory

Verschillende Ipswich Town-spelers deden mee in de film om het team van de geallieerden vol te maken. Osman, Wark, O’Callaghan en Sivell dragen allemaal bij in de wedstrijd, door te volharden tegen de kromme scheidsrechterlijke beslissingen en schaamteloos bedrog in het voordeel van de Duitse spelers.

Andere Ipswich Town-spelers speelden ook een rol als voetbalstuntdubbel voor de acteurs van Escape To Victory, waaronder Kevin Beattie voor Michael Caine en Paul Cooper voor Sylvester Stallone.

Escape to Victory werd uitgebracht op 30 juli 1981, twee maanden nadat Ipswich de UEFA Cup won door AZ’67 in de finale te verslaan.

Gordon Banks

Gordon Banks

De Engelse WK-winnende doelman Gordon Banks werd ingeschakeld om te helpen met de choreografie voor de spelscènes van Stallone. Het lijkt ook te hebben gewerkt, met Pele die opmerkt in een interview met ABC Sports: “Mensen zullen zeer verrast zijn, omdat hij een goede speler is geworden. Serieus, hij vangt goed!”

Escape-to-victory
Sylvester Stallone als de Canadees Robert Hatch

Michael Caine

michael-Caine
Michael Caine als aanvoerder John Colby

Stadion

Hoewel de setting voor de wedstrijd in de film Stade Colombes in Parijs is, werd het niet echt in de film gebruikt. In plaats daarvan werd er in het Hungária körúti stadion in Budapest, de thuisbasis van de voetbalclub MTK Budapest FC gefilmt. Het Parijse stadion bevond zich in een gebied dat veel te modern werd geacht om tijdens de Tweede Wereldoorlog als onderdeel van een filmset te fungeren. Het Hungária körúti stadion leek qua ontwerp sterk op Colombes en het feit dat het geen schijnwerpers had was ideaal.


Geef een reactie