Nasa ontdekt deur op Mars

Nasa ontdekt deur op Mars

Een van de meest recente beelden van Mars’ Curiosity-rover heeft een intrigerend kenmerk in de rotsen onthuld. De deuropening is zo overtuigend dat we bijna in de verleiding komen te geloven dat deze leidt naar een schuilplaats op Mars of een toegangspoort tot een ander heelal.

Nasa-deur

De verklaring van NASA is dat het waarschijnlijk gaat om een afschuifbreuk, waarbij druk op een deel van gesteente zorgt voor een rechte breuk. Op 4 mei is er nog een stevige beving geweest op Mars, toen kan deze breuk zijn ontstaan. De opname van de Curiosity-rover is van 7 mei.

De foto is gemaakt op het Greenheugh Pediment, een vulkanisch gebied op Mars. Het bestaat onder andere uit basalt, een gesteente dat soms kaarsrechte breuken heeft.

In de afgelopen jaren hebben foto’s van het heuvelachtige oppervlak van Mars een overvloed aan vreemde waarnemingen onthuld, variërend van ratten en een vrouw tot een drijvende lepel. Pareidolie, een fenomeen waarbij levende wezens gemakkelijk herkenbare structuren of ontwerpen herkennen, wordt vaak gebruikt om deze waarnemingen te verklaren.

Nieuwe ontdekking NASA

Eerder ontdekte NASA al middels de Curiosity Rover, ook bekend als het Mars Science Laboratory, op de meer dan 3,5 miljard jaar oude Gale Crater, dat rotsen die door het voertuig zijn verzameld organische koolstof bevatten. Deze zouden afkomstig kunnen zijn van micro-organismen die vroeger op Mars geleefd zouden kunnen hebben.


Geef een reactie