De ultieme BBQ is nog steeds de Big Green Egg

De ultieme BBQ is nog steeds de Big Green Egg

Je hebt vast wel eens van de Big Green Egg gehoord van BBQ-liefhebbers. Ze worden gemaakt vanaf 1974, dus het is zeker niet de allernieuwste uitvinding, maar we zijn hier om je te vertellen hoe deze smaragdgroene schoonheid onze voorkeuren voor buitengrillen drastisch heeft veranderd en waarom deze houtskoolgrill na al die tijd, nog steeds de allerbeste is.

Propaan- en houtpelletsgrills zijn natuurlijk handig. Maar koken op houtskool geeft een smaak die gewoon niet te verslaan is (naar onze bescheiden mening). Het is echter niet zonder nadelen. Houtskoolgrills zijn moeilijk aan te steken, rommelig en het verkrijgen van precieze temperaturen voor verschillende soorten voedsel is meestal een onbegonnen werk. Dit zijn slechts enkele redenen waarom onze houtskoolgrill al bijna tien jaar aan het roesten is in de schuur. Bij de Big Green Egg heb je deze ongemakken niet.

Wat is de Big Green Egg?

De Big Green Egg is een houtskoolgrill in kamado-stijl, die verwijst naar de stevige keramische schaal.

Het is de keramiek van de Big Green Egg dat de warmte in de Big Green Egg weerkaatst, waardoor een luchtstroom ontstaat die ingrediënten en gerechten extra mals maakt.

Deze keramiek is mede ontwikkeld door NASA en het productieproces vindt plaats in Noord-Amerika. Het heeft extreem isolerende eigenschappen en weerstaat extreme temperaturen en temperatuurschommelingen. In de Big Green Egg kun je de temperatuur tussen de 150° Fahrenheit en 650° Fahrenheit tot op de graad nauwkeurig reguleren en behouden, zelfs bij buiten-temperaturen ver onder het vriespunt.

Het ontwerp helpt warmte te circuleren en beter vast te houden dan standaard grills en fornuizen. De Big Green Egg is er in verschillende maten.

We hebben gekozen voor de Large Egg, die bijna 100 kilo weegt en is gebouwd als een tank. De Big Green Egg zit op de Nest+Handler, die hem gemakkelijk (zelfs met één hand) mee rolt, en wordt vergrendelt met geremde wielen. We hebben hem uitgerust met Egg Mates van massief acaciahout voor snijplanken en uitvoertrays. Een zeer aantrekkelijke opstelling.

Als het gaat om voorbereiding en prestaties, is de Big Green Egg eenvoudig maar verfijnd. De meeste houtskoolgrills hebben een zeer rudimentaire ventilatie aan de bovenkant. Maar deze kolos kan er een onderste ventilatieopening worden aangepast om volledig open, volledig gesloten, geventileerd gaasscherm of een combinatie van de drie te zijn.

Dit vermogen om de luchtstroom onder de warmtebron te regelen – in combinatie met de gietijzeren ventilatieopening bovenop de warmtebron – zorgt voor een gemakkelijke regeling van de temperatuur. Het vergt een paar pogingen om de combinatie van luchtstroom van onder naar boven echt onder de knie te krijgen, maar als je eenmaal een gevoel voor je Big Green Egg hebt gekregen, is het eenvoudig maar opvallend nauwkeurig – iets wat we nog nooit eerder met houtskoolgrills hebben meegemaakt.na 15 minuten is hij al warm genoeg om te gebruiken

We hebben ook geknutseld met de convEGGtor (die ideaal is voor indirect koken) voor voedsel dat we wat meer gerookt wilden hebben, zoals asperges, artisjokken en zelfs een gietijzeren koekenpan vol olijven. Naast grillen kun je op een Big Green Egg ook bakken, roken, stomen en (slow)koken, waardoor het eigenlijk een complete buitenkeuken is.

Zuinig in gebruik

Daarnaast heeft de goede luchtcirculatie nog een ander voordeel: omdat de warme lucht in de EGG blijft, is de EGG zuinig in gebruik. Je houtskool gaat langer mee en genereert minder as.

De Big Green Egg large, die wij uitprobeerde, is absoluut de meest populaire maat voor de Egg. Daarna komen de XL, dan de minimax, en daarna pas de medium.

Je hebt de Big Green Egg in de maten: miniminimaxsmallmediumlargeXL en 2XL 


Geef een reactie