Ajax’s Adidas x Daily Paper voetbaltenue

Ajax’s Adidas x Daily Paper voetbaltenue

Adidas heeft samen gewerkt met het in Amsterdam gevestigde merk Daily Paper om het 3e tenue van voetbalclub Ajax te maken voor het seizoen 22/23. Het is de eerste keer dat het streetwear-label een verbinding aangaat met sport, maar een samenwerking die logisch is gezien het merk, een integraal onderdeel is geworden van de modescene van de Nederlandse hoofdstad.

“Het is altijd een droom van ons geweest om op de een of andere manier met hen samen te werken”, liet Daily Paper weten. “De relatie met AJAX is niet alleen geworteld in de stad die ons inspireert, maar ook in het wederzijds begrip van het inspireren van de jeugd, het vieren van de cultuur en het verbinden van verschillende generaties.”

Iets minder dan twee jaar geleden begon de bal te rollen over de samenwerking toen het merk werd benaderd door sportkledinggigant Adidas om met ontwerpen te komen. Inspiratie vinden was eenvoudig: “We wilden de unieke straatvoetbalcultuur en de gouden voetbal-generaties van Amsterdam vieren. Het shirtontwerp verbeeldt de beroemde Amsterdamse ‘pleintjes’, die een broedplaats was en is voor voetbaltalent uit de stad. Tot op de dag van vandaag vinden de toekomstige sterren hier inspiratie van de generaties voor hen.”

AJAX-SHIRT-X-DAILY-PAPER
Kiki Musampa

Ontwerpdetails

Het tenue is een gouden trui met rode en zwarte verticale strepen en witte Ajax-emblemen en sponsorlogo’s, die de kleuren van de stadsvlag weerspiegelen. De negen voetbalpleintjes op het shirt zijn: Balboaplein, Zaandammerplein, A. Nouriplein (voorheen Nigel de Jongplein), Louis de Visserplein (Gregory van der Wielplein), Piramide, Hendrick de Keijserplein, Joubertplein, Mijehof en Obi/Boni Plein. Het shirt bevat verder de verticale rode balk van het iconische Ajax-thuisshirt.

Het Ajax-shirt markeert een belangrijke mijlpaal voor Daily Paper, dat dit jaar 10 jaar bestaat. Opgericht door vrienden Jefferson Osei, Abderrahmane Trabsini en Hussein Suleiman, begon het merk in 2008 als een persoonlijke blog en groeide het snel uit tot één van de meest bruisende wereldwijde cultmerken nadat het collectief in 2012 zijn eigen merchandise produceerde. Het speciale ajax shirt valt onder de mode-trend Blokecore.

Blokecore is een grote trend

Nog even over die trend Blokecore. De term komt van het Engelse woord voor kerel, bloke dus. Het betekent niet dat je als een bierdrinkende gozer op de bank gaat zitten – mag zeker wel, hoeft niet. Nee, het gaat meer om een soort ‘man uit de jaren 80’-achtige esthetiek. Lekker in je denim shorts met punkhaar en dus dat voetbalshirt over straat stiefelen, dat werk. Het ‘core’ in Blokecore geeft aan dat het hier en heuse trend betreft, al wordt de urgentie van die ‘core-trend’ wat afgezwakt nu we 300 cores verder zijn.

Amsterdam is where we shine

Naast de lancering maakten Ajax, Adidas en Daily Paper een korte speelfilm, waarin (oud-)spelers van Ajax een eerbetoon brengen aan Amsterdam en haar voetbalgemeenschap, genaamd ‘Amsterdam is where we shine‘.

In de korte film zijn onder meer Ajacieden Naci Ünüvar en Kenneth Taylor, voormalige Aacieden Gregory van der Wiel, Richard Witschge, Simon Tahamata, Kiki Musampa, Ronald de Boer en legende Sjaak Swart maar ook talenten als, Chaimae Bechrouri, Isra Redouani, Lina Touzani en Yvan Nankeng. Verder straatvoetballegende Edward van Gils, futsal-icoon Mohamed Attaibi en muzikant Sevn Alias te zien, naast vele andere straatvoetballegendes en trotse Amsterdammers. De film is volledig opgenomen in Amsterdam en is een ode aan de stad, de voetbalcultuur, gemeenschapszin, het talent dat de stad heeft voortgebracht en de ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg-mentaliteit’

Het Ajax’s Adidas x Daily Paper voetbaltenue is te koop bij: Adidas.nl

Lees ook: Messi scoorde op groene ‘Rick and Morty’ schoenen


Geef een reactie