Toekomstvoorspellingen over AI

Toekomstvoorspellingen over AI

Sciencefictionfilms zoals 2001: A Space Odyssey, The Terminator en The Matrix hadden het allemaal bij het juiste eind. In de verre toekomst zal de mensheid vertrouwen op kunstmatige intelligentie (AI). Veel van deze films voorspellen ook dat AI zich tegen mensen zal keren, maar dat is een ander gesprek.

Sinds de jaren 1800 wordt er al gesproken over de mogelijke creatie van A en zal een groot onderdeel van ons dagelijks leven worden. Dit artikel verkent voorspellingen over AI en de spannende mogelijkheden en potentiële impact ervan op ons leven.

Mensen maken al dagelijks gebruik van talloze AI-toepassingen, waaronder spraakherkenning, aanbevelingssystemen en webzoekopdrachten. Denk maar aan Alexa, Netflix en Google Search. Kunstmatige intelligentie is dus al zo ver gekomen maar verbazingwekkend genoeg heeft het nog een lange weg te gaan. Experts voorspellen dat kunstmatige intelligentie mensen op verschillende niveaus zal beïnvloeden. Ze verwachten dat het bankwezen, onderwijs, transport en entertainment zal veranderen, zoals je hieronder zult ontdekken.

1.Generatieve Kunstmatige Intelligentie

AI

Generatieve Kunstmatige Intelligentie ontwikkelt zich sneller dan iemand zich kon voorstellen. Verschillende systemen zoals Stable Diffusion, MidJourney en DALL-E 2 kunnen gedetailleerde teksten, afbeeldingen en media maken op basis van een eenvoudige aanwijzing. De bekendste generatieve AI zijn de zeer capabele chatbots ChatGPT en Bing Chat. Beide systemen kunnen met gebruikers praten, zeer complexe vragen beantwoorden, essays schrijven, code maken en e-mails opstellen. De technologie blijft zich in een rap tempo verder ontwikkelen.

Het Google Brain-team is druk bezig met het ontwikkelen van tekst-naar-video AI. GPT-4 creëerde OpenAI met multimodale mogelijkheden, zoals het creëren van nieuwe bedrijfsmodellen vanaf nul. Onderzoekers verwachten dat generatieve AI invloed zal hebben op verschillende beroepen, waaronder grafisch ontwerp, schrijven, gaming, mode, softwareontwikkeling en gezondheidszorg. Het heeft echter ook negatieve nadelen, zoals nepnieuws, deepfakes en het einde van veel banen.

2.Kunstmatige Intelligentie zal de problemen van de wereld oplossen

Teams over de hele wereld werken aan manieren om kunstmatige intelligentie te verbeteren. Het doel is om een kennisgestuurde AI te creëren die zo slim is dat het zichzelf kan verbeteren tot het de perfecte machine is, bekend als Singulariteit.

Futurist Ray Kurzweil gelooft dat computers tegen 2045 een intelligentie op menselijk niveau zullen hebben. Met een uitgebreide database zal deze hoogwaardige AI grote hoeveelheden informatie analyseren om wereldproblemen op te lossen, zoals klimaatverandering, honger, overbevolking en ziektes. Of ze komen tegen ons in opstand en vernietigen de mensheid, zoals in The Terminator. Hopelijk is het de eerste optie.

3.Kunstmatige Intelligentie zal helpen bij het voorspellen van de toekomst

ai-en-toekomst

Met behulp van kunstmatige intelligentie zullen mensen toekomstige gebeurtenissen nauwkeurig kunnen voorspellen. Ze zullen zelfs in staat kunnen zijn om uren, dagen, weken, maanden, jaren en decennia van tevoren te voorspellen. Wetenschappers geloven dat AI zelfs menselijk gedrag zal kunnen voorspellen als het gaat om het plegen van misdaden, verliefd worden en scheiden.

Ray Kurzweil heeft technologie gebruikt om talloze voorspellingen te doen, vooral met betrekking tot de populariteit en reikwijdte van het internet. Toch waren veel van zijn voorspellingen onjuist. AI-voorspellingen maken al deel uit van het dagelijks leven. Facebook en Google maken gebruik van AI-voorspellingen om te bepalen welke advertenties en inhoud gebruikers waarschijnlijk zullen aanklikken.

4. Mensen hoeven niet meer te werken

In het verleden betekende technologische ontwikkelingen soms het verlies van banen voor de arbeidersklasse met blauwe boorden. Met de snelle groei van kunstmatige intelligentie zou dit kunnen leiden tot het verlies van twee keer zoveel banen, blauwe maar ook witte boorden.

AI zal de arbeidsmarkt veranderen door nieuwe automatisering, door AI aangestuurde interfaces, technologie voor externe interpretatie en door AI aangedreven transcriptie te introduceren. Het vervangen van werknemers door robots is de grootste angst van de mens.

Wetenschappers geloven dat deze angsten ongegrond en onterecht zijn. Hoewel AI waarschijnlijk mensen zal vervangen in huidige banen, zal het ook nieuwe banen creëren waarvan we ons nog geen voorstelling kunnen maken. Nieuwe mogelijkheden voor werk zullen ontstaan in het beheren, genereren en onderhouden van kunstmatige intelligente technologie.

AI zal het werkende leven gemakkelijker maken en mensen meer tijd geven voor de meer aangename zaken des levens.

5.Onze geesten uploaden naar de Cloud

cloud

Sciencefictionseries, zoals Black Mirror, stellen voor om iemands geest naar de Cloud te uploaden. Dit zou binnenkort wel eens realiteit kunnen worden.

Onderzoekers geloven dat mensen hun geest, herinneringen, bewustzijn en gedachten op termijn, naar de Cloud kunnen uploaden. Deze grensverleggende doorbraak zou betekenen dat mensen eeuwig kunnen blijven leven. Het leven zal doorgaan in een scenario vergelijkbaar met virtual reality. Natuurlijk zou het een kopie van onze geesten zijn en geen echte mensen, maar toch is het een manier om voor altijd te blijven leven.

6.Machines worden onze beste vrienden

Met sociale media is het mogelijk om met vrienden en familie te communiceren zonder direct menselijk contact. Veel mensen geven de voorkeur aan deze vorm van conversatie. Naarmate kunstmatige intelligentie vordert, zal het in staat zijn om zich aan te passen en intelligente gesprekken te voeren met mensen.

7.Mensen worden cyborgs

Naarmate technologie en kunstmatige intelligentie zich ontwikkelen, zullen ook mensen evolueren. Veel wetenschappers voorspellen dat de volgende stap in de menselijke evolutie en technologie het samenvoegen van beide zal zijn om cyborgs te creëren. Met verbeterde implantaten en prothesen zal het menselijk lichaam en de geest plaatsen bereiken die we ons nooit hadden voorgesteld.

3D-printen, augmented reality, neurowetenschap en robotica zullen menselijke cyborgs creëren met verbeterd gehoor, zicht en intelligentie. Het zal helpen om het menselijk leven te verlengen, aangezien deze cybernetische onderdelen zullen helpen bij het genezen van ziektes en het vervangen van ledematen en organen.

Experts voorspellen dat mensen van het aanraken van het scherm zullen overgaan naar leven in virtual reality door cyborg te worden. Deze exoskeletten zullen ook in staat zijn om te helpen bij het laten lopen van gewonden of ouderen zonder menselijke hulp.

8.Slimme assistenten zullen evolueren

work-AI

De volgende generatie interfaces zal de wereld op meer manieren veranderen dan we ons kunnen voorstellen. Slimme assistenten zijn een essentieel onderdeel geworden van het leven. Ze kunnen van alles doen, van het afspelen van ons favoriete nummer en het vertellen van de tijd tot het geven van aanwijzingen en weersvoorspellingen.

Apparaten zoals Alexa, Google Assistent en Siri maken gebruik van spraakherkenning en instructies. Binnenkort zullen deze AI-assistenten snel evolueren naar superintelligente adviserende systemen die empathisch, slim, lerend en aanpassend zijn.

9.Onderwijs

Vooruitgang in technologie heeft al een grote impact gehad op het onderwijssysteem. Tijdens de Covid-19-lockdown is het onderwijs verplaatst van het klaslokaal naar online.

Experts verwachten dat kunstmatige intelligentie het onderwijs naar een hoger niveau zal tillen. AI zal persoonlijke onderwijsprogramma’s creëren voor elke student en hun behoeften. AI zal zich richten op administratief werk, het beoordelen en maken van lesplannen, waardoor leraren zich kunnen concentreren op de studenten en hun onderwijsbehoeften.

10.Supermensen die in symbiose leven met AI

Kunstmatige-Intelligentie

Terwijl sommige wetenschappers geloven dat kunstmatige intelligentie een bevolking van Iron Men zal creëren, zien anderen de wereld een andere kant op gaan. In plaats van cyborgs te worden, zullen mensen de mogelijkheid hebben om hun hersenen te verbinden met supercomputers. Dit betekent dat het menselijk brein en AI blijven evolueren en in theorie samensmelten om een idyllische wereld te creëren.

Het combineren van de menselijke geest en een superintelligent systeem zal wezens voortbrengen die veel slimmer zijn dan mensen en AI alleen. Elon Musk is al druk bezig met het creëren van een geïmplanteerde chip, bekend als het neurale kantwerk, om gedachten naar een computer te uploaden of te downloaden en zo de intelligentie van een persoon te verbeteren.

11.Autonome voertuigen

Klassieke sciencefictionfilms zoals Back to the Future Part II en Blade Runner beloofden vliegende auto’s die zichzelf konden besturen. De tijd van deze futuristische voertuigen is aangebroken. Met machines en spraakassistenten die evolueren, is het slechts een kwestie van tijd voordat ze invloed hebben op auto’s. Autonome auto’s zullen leren en patronen herkennen, zonder dat er een bestuurder nodig is.

Naast zelfvoorzienend te zijn, zullen auto’s ook milieuvriendelijker worden. Fabrikanten suggereren dat auto’s tussen 2020 en 2030 zonder bestuurder zullen rijden. Ze voorspellen ook dat thuisautomatisering en fabrieksassemblagelijnen gebruik zullen maken van kunstmatige intelligentie. Niet alleen zullen autonome voertuigen de overhand krijgen, maar autonome landbouwapparatuur en robots zullen tegen het einde van het decennium beschikbaar zijn.

12.Gezondheidszorg

Wetenschappers verwachten dat kunstmatige intelligentie een grote impact zal hebben op de gezondheidszorg. AI zal artsen en verpleegkundigen helpen bij het ontwikkelen van het ideale behandelplan voor patiënten. Het zal enorme hoeveelheden gegevens verzamelen om inzicht te bieden in de patiënt en te voorspellen hoe ze zullen reageren op specifieke behandelingen.

Zorgprofessionals gebruiken AI al voor genetische sequencing om patronen te identificeren en te voorspellen. Het stelt artsen in staat om sneller onderzoek te doen naar ziekten en behandelingen. AI zal ook de werkzaamheid van medicijnen en hun mogelijke bijwerkingen testen.

13.AI Generatieve Muziek

ai-entertainment

Experts voorspellen dat generatieve kunstmatige intelligentie vanuit het computerlab naar commercieel gebruik zal gaan. De nieuwe geavanceerde technologie zal met name een diepgaande invloed hebben op de muziekindustrie. AI generatieve muziek kan gemakkelijk opvallende logo’s, kunstwerken en berichten op sociale media creëren. Het kan ook online mediainhoud, achtergrondmuziek en zelfs commerciële jingles produceren.

14.Bankwezen en Financiën

Kunstmatige intelligentie zal een grote impact hebben op de financiële sector. Experts verwachten dat het zal helpen om de klantervaring te verbeteren. Geavanceerde AI-chatbots kunnen persoonlijk en effectief communiceren met de klant, waardoor digitale bankieren wordt verbeterd.

AI zal ook de portefeuillebeheer- en risicobeheerstrategieën verbeteren. Het uiteindelijke doel is om een AI te creëren die zo geavanceerd en krachtig is dat deze hele franchises en ketens over de hele wereld kan beheren.

15.Cyberbeveiliging

Naarmate de technologie vordert, worden cyberaanvallen steeds complexer en destructiever. Kunstmatige intelligentie zal helpen bij het bevorderen van cyberbeveiliging om voorbereid te zijn op deze geavanceerde aanvallen. Cyberbeveiligingsexperts zullen de tijd hebben om nieuwe bedreigingen aan te pakken terwijl ze constant waakzaam blijven. Met complexe AI-algoritmen en leermachines kan cyberbeveiliging plaatsen bereiken die alleen in films en tv-shows voorkomen.

16.Veiligheid en Defensie

ai-and-war

Politieagenten, brandweerlieden, wetshandhavers en soldaten wereldwijd riskeren dagelijks hun leven. Het maakt niet uit in welk deel van de wereld ze wonen; het zijn risicovolle beroepen. Kunstmatige intelligentie zal een positieve invloed hebben op veiligheid en defensie. Kunstmatige intelligentie kan de grenzen en het luchtruim bewaken met behulp van drones in plaats van soldaten.

Het zal ook de surveillance en doelherkenning verbeteren. Het zal de manier veranderen waarop autoriteiten misdaden onderzoeken en slachtoffers opsporen. Vooruitgang in technologie en DNA heeft de politie in staat gesteld talloze cold cases op te lossen. AI-gezichtsherkenning wordt in de toekomst één van de belangrijkste aspecten bij wetshandhaving.

17.Entertainment

Kunstmatige intelligentie heeft al een behoorlijke invloed op de entertainmentindustrie. Streamingdiensten zoals Disney Plus, Amazon Prime en Netflix maken gebruik van algoritmen om de voorkeuren en smaken van kijkers te voorspellen.

Uiteindelijk zal AI in staat zijn om op voorkeuren te anticiperen door de stemming en zelfs de dag van een persoon te voorspellen. Entertainmentexperts verwachten dat virtual reality entertainment nieuwe manieren om films te kijken, tv-shows te bekijken en games te spelen zal ontwikkelen.

18.Grotere nadruk op AI-ethiek

Kunstmatige intelligentie-technologie is niet het enige dat zal evolueren. Hoe mensen naar AI kijken en de ethiek ervan zal ook aanzienlijk veranderen. Experts merken op dat AI ongelooflijke beelden en kunst kan creëren. Een gebruiker kan gemakkelijk het harde werk van iemand anders kopiëren, wat ernstige vragen oproept over artistieke integriteit. Bedrijven zullen de cybersecurity moeten verbeteren en bescherming moeten bieden tegen datalekken.

Een ander kritisch aspect waar bedrijven die AI gebruiken zich op moeten richten, is transparantie naar klanten en werknemers. Deskundigen merken echter op dat AI een aanzienlijke vooringenomenheid heeft. Kunstmatige intelligentie neigt de vooringenomenheid van de menselijke ontwerpers die de informatie invoeren over te nemen. Bedrijven werken eraan om deze problemen aan te pakken nu kunstmatige intelligentie werkelijkheid wordt.