Hoe Elon Musk zijn rijkdom inzet om een AI-Overlord te worden

Hoe Elon Musk zijn rijkdom inzet om een AI-Overlord te worden

Pak tegenwoordig een willekeurige krant op of bekijk een webpagina en de kans is groot dat je een artikel vindt over AI (Kunstmatige Intelligentie), Elon Musk of beide. Sterker nog, op dit moment zijn er waarschijnlijk geen twee onderwerpen die meer aandacht, passie en debat genereren dan de in Zuid-Afrika geboren miljardair en de technologie die op het punt staat de maatschappij op manieren te hervormen die we nog steeds niet volledig kunnen bevatten.

Deze onzekerheid lag waarschijnlijk ten grondslag aan Musk’s recente verzoek, samen met tientallen andere leiders in de technologische sector, om geavanceerde AI-projecten minstens zes maanden te pauzeren, zodat de industrie en de samenleving als geheel de kans krijgen om de potentiële risico’s – evenals de voordelen – en manieren om eventuele problemen te beperken, beter te begrijpen. Immers, AI zou de maatschappij op ontelbare manieren moeten helpen, en het lijkt erop dat het in deze vroege stadia de kracht heeft om dat te doen; maar er is nog veel onbekend. Musk’s opmerkingen zouden ons uit onze onverschilligheid moeten schudden, omdat de geniale miljardair, evenals de rest van de mensheid, de vraag vanuit elk perspectief moet overwegen.

Musk, één van de rijkste mannen ter wereld, blijft constant in de schijnwerpers staan dankzij zijn aankoop van Twitter, zijn steeds ambitieuzere projecten met SpaceX, evenals de voortdurende ontwikkeling en groei van Tesla als wereldleider op het gebied van elektrische voertuigen.

Terwijl Tesla, SpaceX en nu ook Twitter veel van de aandacht van het publiek op zich vestigen als het gaat om Musk, is minder bekend welke impact hij heeft gehad en welke inzichten hij heeft gegeven tijdens de recente explosie van AI-technologieën na decennia van theoretische vooruitgang.

Dus terwijl Musk’s opzienbarende bedrijven voortdurend nieuwsartikelen produceren en aandacht verdienen, is het van vitaal belang dat we de commotie en vaak ongeïnformeerde commentaar niet laten afleiden van de gedachten van de miljardair over AI en alles wat daarbij hoort.

Elon-Musk-AI

ChatGPT

Toen ChatGPT eind 2022 aan het publiek werd gepresenteerd, werden de mogelijkheden en vaardigheden van de software snel duidelijk, en het leek voor sommigen een enorme keerpunt te zijn voor de samenleving en de relatie van de mensheid met computers. Plotseling waren er geen vage verhalen meer over AI in het nieuws, of zagen ze sensationele versies ervan in populaire sciencefiction, maar konden mensen het daadwerkelijk zelf uitproberen.

Ze werden niet teleurgesteld. Sinds de lancering van ChatGPT, gaat er geen week voorbij zonder dat het publiek zich realiseert hoe AI niet alleen hun leven zal veranderen, maar volledig zal veranderen, of zonder dat de media dit berichten.

Oproep tot regulering

Musk is zeker geen nieuwkomer in het veld van Kunstmatige Intelligentie. Niet alleen heeft hij pionierswerk verricht door AI (inclusief Full Self-Driving of FSD) in zijn Tesla-aanbod te integreren, maar hij heeft ook geholpen bij de oprichting van OpenAI in de beginfase ervan. Destijds was het bedrijf een non-profitorganisatie die AI wilde ontwikkelen en openlijk met het publiek wilde delen.

Musk beëindigde zijn betrokkenheid in 2018, met als verklaring destijds dat hij vertrok om belangenconflicten te vermijden tussen het werk van OpenAI en het machine learning-onderzoek dat Tesla uitvoerde om autonoom rijden te ontwikkelen.

“In termen van toegang tot goederen en diensten denk ik dat AI een tijdperk van overvloed zal inluiden.”

Elon Musk

Dus toen Musk in een recent interview niet alleen waarschuwde voor de potentiële risico’s van AI, maar ook opriep tot de oprichting van een regulerende instantie om toezicht te houden op wat bedrijven doen en ervoor te zorgen dat de technologie verantwoord wordt ontwikkeld, trok dit de aandacht van mensen.

Musk staat immers bekend om zijn verzet tegen allerlei vormen van overheidsbeperkingen of -inmenging, waardoor zijn oproep tot regulering en zelfs het vertragen van technologische vooruitgang enigszins onverwacht en bijna onkarakteristiek is.

Maar het benadrukt meerdere kwesties die zowel degenen die in deze industrieën werken als het grote publiek hebben ontdekt met betrekking tot AI, namelijk de tegenstrijdigheden die het oproept en de voorzichtigheid waarmee dit heeft geleid tot de eerste stappen van de mensheid in dit nieuwe domein. Het is een enorm krachtig hulpmiddel en dilemma’s lijken onvermijdelijk, zowel voor de makers, het publiek als zelfs voor Elon Musk.

Deze lijken ogenschijnlijk overal op te duiken waar Kunstmatige Intelligentie wordt geïntroduceerd, waardoor zelfs de enorm zelfverzekerde Musk balanceert tussen opwinding over de mogelijkheden en angst voor de toekomst.

Musk-kunstmatige-intelligentie


Expert op het gebied van AI

Elon Musk is al meer dan een decennium op één of andere manier sterk betrokken bij AI en kan dus worden beschouwd als één van onze belangrijkste experts op dit gebied. Hij heeft gesproken op conferenties over de kwesties die AI onvermijdelijk met zich mee zou brengen, en heeft blijkbaar geld gereserveerd voor organisaties die zich richten op dit specifieke onderwerp.

Niet in de laatste plaats omdat Tesla zijn AI-programma alleen maar heeft versneld, verdergaand dan alleen Autopilot en Full Self-Driving technologieën voor hun voertuigen, om meer algemene AI-gestuurde vooruitgang te boeken. Musk is zeker enthousiast over het potentieel van AI om onze planeet te verbeteren en de levensstandaard van de mensheid te verhogen, maar hij erkent ook de enorme onbekenden die gepaard gaan met dit nieuwe technologische tijdperk.

Dus hoewel hij duidelijke zorgen heeft over de komst en impact van AI, is het vaak geruststellend om te weten dat hij, net als de rest van ons, onzeker kan zijn over hoe precies verder te gaan, en dat zo’n intelligent persoon zijn aandacht op dit probleem richt.

Moet er meer regulering komen of minder? Moeten we zo snel mogelijk ontwikkelen zoals Musk heeft gedaan in veel van zijn bedrijven, of moeten we terughoudend zijn en de technologische ontwikkeling vertragen totdat de samenleving heeft uitgezocht welke figuurlijke vangrails moeten worden geïnstalleerd?

Musk’s gedachten over OpenAI’s beleid inzake inhoudsmoderatie hebben er zelfs toe geleid dat hij openlijk verklaarde van plan te zijn een concurrent van ChatGPT te starten, mogelijk genaamd TruthGPT, dat geen moderatie en menselijke tussenkomst zou hebben waarvan Musk naar verluidt gelooft dat het indruist tegen de vrijheid van meningsuiting.

Nieuw AI-bedrijf

Naast de voortdurende ontwikkeling van AI bij Tesla, heeft Musk ook een nieuw AI-bedrijf opgericht genaamd X.AI Corp., met als doel zijn eigen AI-bedrijf op te richten om te concurreren met de techreuzen die al vele jaren en miljarden dollars hebben geïnvesteerd in hun eigen AI-programma’s, zoals Google en Microsoft.

Met zowel SpaceX als Twitter als natuurlijke begunstigden van de technologie in de komende jaren, is het zeer waarschijnlijk dat Musk zal doorgaan met de ontwikkeling van AI in zijn bedrijven (Tesla, X.AI Corp., enz.), terwijl hij rekening houdt met de dilemma’s die zich voordoen.

Deze kwesties zullen waarschijnlijk net zo dringend zijn op aarde als op Mars, waar Musk zich heeft gericht op de inspanningen van SpaceX om ons in staat te stellen de planeet te koloniseren, waardoor volgens de theorie onze overlevingskansen als soort toenemen.

Het enige dat Elon Musk duidelijk heeft gemaakt, is dat dit een ongekende en unieke tijd is in de geschiedenis van de mensheid. Hij gelooft niet alleen dat dit vergelijkbaar is met eerdere technologische paradigmaverschuivingen, maar ook dat het zeer onverstandig zou zijn om ongehinderd verder te gaan zonder elk mogelijke uitkomst te overwegen en ervoor te zorgen dat we er uiteindelijk baat bij hebben en er natuurlijk winst uit halen.

Geen mens kan de toekomst voorspellen, maar als het gaat om het vooroplopen bij opkomende technologieën zoals elektrische voertuigen, ruimtereizen, zonne-energie en meer, kan duidelijk worden gezegd dat Musk in een betere positie verkeert dan de meesten om ons te helpen de weg vooruit te vinden, te evolueren en vooruitgang te boeken.

Lees ook: Toekomstvoorspellingen over AI

the-garrison