Michael Jordan is de rijkste basketballer aller tijden

Michael Jordan is de rijkste basketballer aller tijden

Michael Jordan, nu met een geschat vermogen van 3,5 miljard dollar, is de rijkste basketballer aller tijden. Hij is niet alleen de grootste basketballer ooit, maar ook de meest vermogende.

Eerder deze maand verkocht het NBA-icoon zijn aandeel in de Charlotte Hornets, waardoor zijn nettowaarde volgens de Bloomberg Billionaires Index op 3,5 miljard dollar komt te staan. Dit was de eerste keer dat Bloomberg het vermogen van Jordan berekende.

Jordan, die de Chicago Bulls naar zes NBA-titels leidde en vijf MVP-awards won, kocht in 2010 een controlerend belang in de Hornets, destijds nog bekend als de Bobcats. Het was echter zijn legendarische licentieovereenkomst met Nike in de jaren ’80 die aan de basis stond van zijn miljardenfortuin.

De verkoop van zijn aandeel in de Hornets heeft zijn toch al duizelingwekkende vermogen naar nog grotere hoogten gestuwd, meldt Bloomberg.

De verkoop van het aandeel in de Hornets volgt op een opmerkelijk jaar 2022 voor transacties van sportteams en bevestigt de NBA als een van ‘s werelds meest winstgevende leagues. De waarde van de NBA-franchises is de afgelopen jaren sterk gestegen doordat miljardairs hun aanzienlijke vermogen hebben gebruikt om eigenaar te worden. Mat Ishbia, oprichter van de groothandels-hypotheekverstrekker UWM Holdings Corp., stemde vorig jaar in met de aankoop van meer dan 50% van de Phoenix Suns in een recorddeal die de club waardeerde op 4 miljard dollar.

michael-jordan

Jordan heeft zijn eigenaarschap van de Hornets verkocht aan een groep onder leiding van Gabe Plotkin, oprichter van Melvin Capital Management, en Rick Schnall, mede-president van private-equityfirma Clayton, Dubilier & Rice. Als onderdeel van de deal van 3 miljard dollar behoudt Jordan een niet nader bekendgemaakt minderheidsbelang in het team, volgens de Hornets. De schatting van Bloomberg gaat ervan uit dat hij een belang van 65% in het team heeft verkocht en minder dan 5% aan aandelen heeft behouden.

Jordan heeft ook geïnvesteerd in andere sportgerelateerde bedrijven, voegt Bloomberg toe. In 2020 lanceerde hij Nascar’s 23XI Racing, waarvan Bubba Wallace, de enige zwarte coureur in het circuit, deel uitmaakt. In datzelfde jaar kreeg Jordan een aandelenbelang in DraftKings, waar hij als speciaal adviseur van de raad van bestuur dient. De omvang van zijn belang in dit grote sportweddenschapbedrijf, dat sinds april 2020 openbaar verhandeld wordt, is niet bekend.

“Het is nu het juiste moment om de teugels over te dragen,” zei ‘His Airness’, 60 jaar oud, in een open brief aan Hornets-fans op 3 augustus. “Ik ben benieuwd wat de toekomst in petto heeft en kijk ernaar uit het team en de gemeenschap in mijn nieuwe rol nog vele jaren te ondersteunen.”

In recente jaren hebben andere atleten vergelijkbare langetermijndeals met sportkledingmerken nagestreefd, in de hoop “als Mike” te zijn. Under Armour Inc. kondigde in maart aan dat het een langetermijnovereenkomst had bereikt met NBA-ster Steph Curry voor zijn Curry Brand, die een jaarlijkse geldbetaling, incentives, royalty’s en aandelen omvat. NBA-ster LeBron James heeft een vermogen van ongeveer 1,5 miljard dollar opgebouwd door middel van sponsordeals, investeringen en zijn eigen consumenten- en entertainmentbedrijf, de SpringHill Co., volgens de index.

Simeon Siegel, een analist bij BMO Capital Markets, vertelde aan Bloomberg dat het merk Jordan hem als speler heeft “overtroffen”. Veel van zijn klanten zijn zelfs te jong om hem professioneel basketbal te hebben zien spelen.

“Zowel Jordan de persoon als Jordan het merk hebben Nike en het hele landschap van sportkleding vormgegeven,” aldus Siegel.