Ridley Scott hint naar een vier en een half uur durende versie van Napoleon

Ridley Scott hint naar een vier en een half uur durende versie van Napoleon

We zijn allemaal dol op epische historische drama’s, daarom kijken we reikhalzend uit naar Napoleon, de aanstaande biografische film van de legendarische regisseur Ridley Scott, die het leven van de Franse keizer belicht.

Met Joaquin Phoenix in de hoofdrol en Vanessa Kirby als zijn vrouw, keizerin Joséphine, belooft de film “Bonaparte’s onstuitbare opmars naar de macht te tonen door de lens van zijn verslavende, explosieve relatie met zijn enige echte liefde, Joséphine, tegen de achtergrond van enkele van de meest dynamische gevechtsscènes ooit gefilmd.”

Napoleon

Kan het nog beter dan dit? Ja: Zoals Scott aan het Britse filmtijdschrift Empire onthulde, wat later werd gerapporteerd door Variety, heeft hij een “fantastische” director’s cut van 270 minuten van zijn Napoleon. De bioscoopversie, met een nog altijd respectabele lengte van 158 minuten, verschijnt op 22 november, voordat de film naar Apple TV+ komt.

Wat zit er in die extra beelden? Napoleon tijdens zijn eerste ballingschap op Elba, waar hij toezicht hield op grootschalige infrastructuurprojecten en zijn wraak beraamde? Zijn triomfantelijke intocht in Parijs en daaropvolgende nederlaag bij de Slag bij Waterloo?

Josephine
Keizerin Josephine

Nee, het extra anderhalf uur gaat eigenlijk over “meer van Joséphine’s leven voordat ze Napoleon ontmoette.” Met andere woorden, voordat ze een tumultueuze, ontrouwe relatie aanging met een man die haar vaak onbeantwoorde liefdesbrieven stuurde waarin hij haar smeekte om niet te baden voordat ze elkaar ontmoetten.

Napoleon

Er is veel om mee te werken. Zoals Vanessa Kirby aan Empire vertelde: “Wat zo uitdagend en enigszins ongrijpbaar aan Joséphine was, is dat elk boek, of het nu eerste-, tweede- of derdehands verslagen waren, documenten, getuigenissen en brieven van Napoleon… elk daarvan was compleet anders. Ze was gewoon een grote contradictie. Elke keer als ik dacht ‘Oké, dit is wie ze is, en ik denk dat ik dit kan begrijpen’, kwam er iets dat het volledig tegensprak.”

Napoleon

Als er één regisseur is die je kunt vertrouwen met een director’s cut, dan is het Scott wel. Zijn versies van zowel The Counselor uit 2013 als Kingdom of Heaven uit 2005 zijn veel beter dan het origineel, terwijl zijn cut van Blade Runner uit 1992 (niet te verwarren met Blade Runner: The Final Cut uit 2007) vrijwel synoniem is met het hele concept van de director’s cut.

Kortom, geef ons de 4,5 uur durende versie van Napoleon!