John F. Kennedy toch vermoord door meerdere schutters?

John F. Kennedy toch vermoord door meerdere schutters?

Een voormalige agent van de Geheime Dienst die bij president John F. Kennedy was toen hij bijna 60 jaar geleden in Dallas werd vermoord, heeft nieuwe vragen opgeworpen over de beruchte “magische kogel” theorie en de mogelijkheid van meerdere schutters.

Paul Landis, nu 88, was een jonge agent belast met de bescherming van first lady Jackie Kennedy toen de presidentiële stoet in 1963 door de stad paradeerde.

Hij herinnert zich dat hij het schot hoorde in Dealy Plaza terwijl hij slechts enkele meters van de president vandaan liep, vertelde hij aan The New York Times. Vervolgens hoorde hij nog twee schoten en zag Kennedy voorover vallen in de open limousine.

Landis zei dat hij moest bukken om te voorkomen dat hij werd bespat door hersenen.

Vanaf dat moment wijkt Landis’ verslag af van de officiële bevindingen van de overheid: in de daaropvolgende chaos beweert hij dat hij een kogel heeft opgeraapt die in de achterbank van de auto zat waar Kennedy had gezeten en legde deze op de ziekenhuisbrancard van de president voor onderzoekers.

De 6,5 mm kogel, die naar verluidt werd gevonden op de brancard van de gouverneur van Texas, John Connally, nadat hij uit een wond in zijn dij was gevallen, kreeg de bijnaam “de magische kogel”. De Warren Commissie concludeerde dat het schot, afgevuurd door de eenzame schutter Lee Harvey Oswald, ongelofelijk door Kennedy’s keel van achteren ging, vervolgens Connally’s rechterschouder raakte en op de een of andere manier ook zijn rug, borst, pols en dij verwondde.

Het rapport concludeerde dat een van de schoten de stoet miste, een ander was de “magische kogel”, en het laatste schot trof Kennedy dodelijk in het hoofd.

John-F-Kennedy
President John F. Kennedy, First Lady Jaqueline Kennedy en Texas Governor John Connally vlak voor de aanslag op Nov. 22, 1963.

Landis plaatste de kogel op Kennedy’s brancard in het ziekenhuis, maar gelooft nu dat op enig moment de kogel werd verplaatst van de brancard van de president naar die van de gouverneur toen ze samen werden geduwd, vertelde hij aan The Times.

De Warren Commissie sloot uit dat de kogel van de brancard van de president kwam.

“Er was niemand om de plaats veilig te stellen, en dat zat me erg dwars,” zei Landis. “Alle aanwezige agenten waren gericht op de president.” “Dit gebeurde allemaal zo snel,” ging hij verder, “en ik was gewoon bang dat – het was een bewijsstuk, dat besefte ik meteen. Heel belangrijk. En ik wilde niet dat het verdween of verloren ging. Dus ik dacht, ‘Paul, je moet een beslissing nemen,’ en ik pakte het.”

Landis, die nooit door de Warren Commissie is geïnterviewd, gelooft dat de kogel Kennedy raakte maar niet diep genoeg doordrong in het lichaam van de president en eruit sprong voordat hij uit het voertuig werd gehaald. Hij vertelde The Times dat hij altijd heeft geloofd dat Oswald de enige schutter was, maar nu, zes decennia later, twijfelt hij aan die conclusie.

“Op dit moment begin ik aan mezelf te twijfelen,” zei hij.

Paul-Landis
Paul Landis, nu 88 jaar

De Laatste Getuige

De kogel, volledig intact gevonden, werd positief gematcht aan Oswald’s Mannlicher-Carcano via ballistische analyse, volgens de Warren Commissie in haar rapport.

De voormalige secret-service agent doet de schokkende onthullingen in zijn aankomende boek “De Laatste Getuige”, dat op 10 oktober wordt uitgegeven door Chicago Review Press.

James Robenalt, een advocaat uit Ohio en auteur van meerdere geschiedenisboeken, heeft de moord intensief onderzocht en heeft Landis geholpen zijn herinneringen aan die dag op te halen. Hij gelooft dat het boek van Landis nieuwe vragen zal oproepen over de dood van Kennedy.

Lee-Harvey-Oswald
”Lone gunmen” Lee Harvey Oswald

“Als wat hij zegt waar is, wat ik geneigd ben te geloven, is het waarschijnlijk dat de vraag naar een tweede schutter opnieuw wordt geopend, zo niet nog meer,” vertelde Robenalt aan The Times. “Als de kogel die we kennen als de magische of ongeschonden kogel stopte in de rug van president Kennedy, betekent dit dat de centrale stelling van het Warren-rapport, de enkele-kogeltheorie, onjuist is.”

Wat, voegde Robenalt eraan toe, zou kunnen betekenen dat Connally werd neergeschoten door een aparte kogel en niet door Oswald, van wie hij gelooft dat hij niet snel genoeg opnieuw kon laden.

Speculatie over meerdere schutters is een populaire theorie geweest direct na de moord op Kennedy.

“Anderen zullen het bewijs volledig moeten analyseren om te zien wat waar is”.