Het leven begint bij veertig

Het leven begint bij veertig

“Het leven begint bij veertig” is iets dat voor veel mensen synoniem is geworden met de defaitistische houding dat “het allemaal bergafwaarts gaat na 40”. De uitdrukking werd beroemd door de Amerikaanse romanschrijver F. Scott Fitzgerald die in zijn roman The Curious Case of Benjamin Button, een man volgt die geboren is met een ouder uiterlijk en achteruit ouder wordt door het verouderingsproces.

De uitdrukking “het leven begint bij veertig” wordt door velen gebruikt om degenen te bespotten die hun beste jaren al achter de rug hebben, maar het is een vaststaand feit dat het leven begint bij 40 of daaromtrent. Het is een tijd waarin veel mensen overgaan van adolescentie naar volwassenheid en een nieuwe fase in hun leven beginnen.

Geluk en vervulling

Deze overgang kan voor sommigen moeilijk zijn, omdat ze misschien niet weten wat ze kunnen verwachten als ze die nieuwe fase ingaan. Om deze reden hebben veel mensen het gevoel dat hun leven eindigt, terwijl het in werkelijkheid pas begint.

Een uitstekend voorbeeld hiervan is iemand die zijn jonge leven ernaar uitkijkt om te trouwen en kinderen te krijgen, maar nadat hij is getrouwd en kinderen heeft gekregen, voelt het alsof hij in een nieuw soort gevangenis is beland. Dit komt omdat het voor hen bekende leven is veranderd en nu andere vaardigheden en capaciteiten vereist worden dan voorheen; deze veranderingen kunnen echter goed zijn voor mensen – geluk en een gevoel van vervulling bieden – als ze het maar zouden beseffen.

Subtiele veranderingen

De beste manier om de subtiele veranderingen te begrijpen die men kan verwachten bij het ingaan van een nieuwe levensfase, is te begrijpen wat hen daarheen heeft geleid. Een jongvolwassene kan bijvoorbeeld nieuwsgierig zijn waarom iemand die tien jaar getrouwd is, plotseling besluit te scheiden. De reden achter deze beslissing kan meestal eerder in hun huwelijk worden gevonden, toen ze niet eens wisten wat er met hen gebeurde.

Getrouwd

Een ander voorbeeld is hoe iemand die de dertig is gepasseerd plotseling kan besluiten dat hij getrouwd is en kinderen heeft en niet na het werk iets wil gaan drinken, maar in plaats daarvan elke avond naar huis wil om tv te kijken. In eerste instantie lijkt deze beslissing misschien plotseling, maar als iemand zich de periode van hun leven herinnert voordat ze trouwden en kinderen kregen, kan worden gezien dat ze al jaren geleidelijk in de richting van deze beslissing zijn gekomen. Dat is volwassen evolutie.

Subtiele veranderingen

Deze subtiele veranderingen in levensstijl zijn vaker wel dan niet het resultaat van iemands evolutie en volwassenheid, waardoor hun leven als iets waardevols wordt gevoeld. Om deze reden denken veel mensen dat het leven begint op veertig – een leeftijd waarop ze zijn gaan evolueren tot de persoon waarvoor ze zijn geboren.

Niet iedereen bereikt deze fase in zijn leven, en het is niet nodig om een ​​leven als waardevol te beschouwen, maar het lijdt geen twijfel dat sommige van onze meest bevredigende en onvergetelijke ervaringen op deze leeftijd plaatsvinden. Het is ook een tijd waarin we de meeste energie en vitaliteit hebben.

Net beginnen

Hoewel de uitdrukking “het leven begint bij veertig” meestal negatief wordt gebruikt, zijn er enkele belangrijke lessen die daaruit kunnen worden getrokken. Namelijk dat elke fase van je leven nieuwe kansen biedt en met de wijsheid die door de jaren is opgedaan, is het goed om te bedenken dat je misschien nog maar net begint.


Geef een reactie