1977 Pontiac Trans Am

1977 Pontiac Trans Am

De Trans Am is meer dan alleen een filmster. We bekijken de kenmerken en kwaliteiten die deze auto zo geweldig maakten, vooral het model uit 1977.

Pontiac is een bekend Amerikaans merk dat tot 2010 bestond onder de vleugels van General Motors. Hoewel het merk nu niet meer bestaat, was het destijds super populair en overtrof het snel zijn moederbedrijf met een unieke lijn auto’s. De Pontiac Firebird was één van die series die van 1967 tot 2002 werd geproduceerd als één van de meest populaire sport auto’s op de markt.

Wat elke echte Pontiac-fan weet, is dat de Trans Am één van de meest geprezen modellen binnen dit merk is. Het is geen wonder waarom. Dit unieke voertuig is de beroemde ster van “Smokey and the Bandit”, de meest populaire auto-actiefilms ooit gemaakt. Dankzij de film werd de Trans Am een onmiddellijke must-have auto voor mannen en verhoogde het voertuig onmiddellijk de verkoop voor Pontiac, waardoor het bedrijf zijn beste verkoopjaren ooit beleefde Als zodanig blijft de Pontiac Trans Am uit 1977 nog steeds het icoon van zijn klasse.

smokey

De Trans Am is echter veel meer dan alleen een filmster. We zijn er dol op vanwege vele andere functies die verband houden met het ontwerp en de prestaties. Vandaag onthullen we alle redenen waarom de Pontiac Trans Am uit 1977 een plaats heeft op onze speciale lijst van verzamelbare sport auto’s.

Van de Pontiac Trans Am houden is helemaal niet moeilijk. Als je naar deze sportwagen kijkt, raak je meteen geïnteresseerd in de details. Is dit een high-performance variant van de Firebird? Welke specificaties heeft hij onder de motorkap?

Hoewel het model in de loop der jaren in vele varianten is verschenen, richten we ons op de 1977-versie. Ja, degene die verscheen in de “Smokey and the Bandit.”

trans-am

Drie motoropties

Het mooie van de Pontiac Trans Am uit 1977 is dat hij werd geleverd met drie motoropties die bestuurders konden kiezen op basis van hun voorkeuren en behoeften. De eerste was een 400 Pontiac V8 met 180 pk bij 3.600 tpm en een koppel van 325 lb-ft.

De meest krachtige was de T/A V8 met 200 pk bij 3.600 tpm en een koppel van 325 lb-ft, gevolgd door de 403 Oldsmobile V8. De laatste had 185 pk bij 3.600 tpm en een koppel van 320 lb-ft. Als je je afvraagt ​​welke er in de “Smokey and the Bandit” zat, was het de Supercharged V8 met automatische transmissie.

T-Top

t-top

T-tops zijn een herkenbaar kenmerk van Pontiac Trans Am-modellen, waaronder die uit 1977. Vroeger was een dak met een verwijderbaar paneel aan elke kant van de bar in het midden van de auto een echte sensatie. Chevrolet was de eerste die hem in de VS gebruikte en het betekende een recordverkoop van de eerste Corvette met de T-Top.

Pontiac volgde met de T-top, wat de Trans Am innovatief en begeerlijk maakte. In feite blijft het ontwerp een teken van goede tijden in de moderne tijd. We vinden de T-top zeer wenselijk, omdat je kunt genieten van de wind door je haren zonder de gebruikelijke problemen van een cabriodak. Jammer dat de merken dit ontwerp hebben uitgefaseerd. Verzamelaars zullen echter graag horen dat Trans Am deze iconische functie heeft.

Unieke Style

Trans-am

Eén van de meest herkenbare ontwerpaanpassingen op de Pontiac Trans Am staat bekend als de ‘Screaming Chicken’. In 1973 hadden chauffeurs een optie om een gestileerde vogel toe te voegen aan de motorkap van Pontiac Firebirds. Velen namen die optie natuurlijk, en je kunt tegenwoordig nogal wat “Screaming Chicken” -modellen vinden die te koop zijn.

Het is een nooit eindigende discussie of deze touch-up nou mooi is of niet. Ondanks het grote succes vinden sommige mensen de vogel net iets te veel. Toch is het Pontiac gelukt om iets unieks te maken, en daar houden we van.

Hoeveel kost een Pontiac Trans Am uit 1977 vandaag de dag?

Door de jaren heen heeft het model vele varianten gezien en is het nog populairder geworden dan in de eerste periode na de lancering. Tegenwoordig is het een verzamelobject dat velen graag in de garage zouden hebben. Je zult blij zijn te horen dat de Pontiac Trans Am uit 1977 nog steeds tweedehands te koop is in Nederland. De prijzen varieren sterk, uiteraard afhankelijk van de staat van de auto.


Geef een reactie