De 10 grootste mannelijke stijliconen van de 20e eeuw

De 10 grootste mannelijke stijliconen van de 20e eeuw

Ze zeggen dat kleren de man maken, maar soms is het juist andersom. Gedurende de 20e eeuw hebben er een select aantal mannen geleefd wiens charisma en natuurlijke flair zo krachtig waren dat ze de moderne herenkleding mede hebben vormgegeven.

Dit zijn de mannen die de wereld hebben geleerd hoe maatkleding eruit moet zien, hoe je je moet kleden met persoonlijkheid en hoe belangrijk een goede kledingstijl is. Ze zetten modetrends in plaats van ze te volgen en hebben daarmee de inhoud van mannen-kledingkasten over de hele wereld gerevolutioneerd.

Als je vastzit in een stijlgewoonte en inspiratieloos bent, hoef je niet verder te kijken dan deze mannelijke stijliconen van de 20e eeuw.

1.Clint Eastwood

Clint-Eastwood

Er zijn weinig mannen die ons doen overwegen om een poncho als een bruikbare buitenkledingoptie te beschouwen, maar Clint Eastwood is er één van. De Amerikaanse acteur bracht enkele van de grootste kaskrakers uit het westerngenre tot leven en werd daardoor een mode-icoon.

Hij belichaamd ruige en stoere stijl als geen ander en is een meester in ruwe texturen en grove stoffen.

2.Elvis

Elvis

Wanneer we aan Elvis denken, is het meestal de versie in een jumpsuit, die als eerste in gedachten komt. Iconisch, ja, maar waarschijnlijk niet iets wat de gemiddelde man zou moeten proberen na te bootsen.

Maar buiten het podium is waar Elvis echt schitterde vanuit het oogpunt van herenkleding. De broeken met hoge taille, Cuban-kraag overhemden ook wel Camp Collar Shirt genoemd die hij in de jaren 50 droeg, maakten hem tot een stijlicoon en vormden de kledinggewoonten van een generatie.

3.Robert Redford

Robert-Redford

Een Hollywood-legende en stijlicoon van de klassieke cinema, Robert Redford’s preppy, typisch Amerikaanse stijl diende als inspiratie voor de mannelijke kledingidealen van de jaren ’60 en ’70.

Zijn khaki broeken en loafers en soms een driedeligpak vormden een schril contrast met de ruige, rebelse look die beroemd werd gemaakt door zijn tijdgenoten Marlon Brando en Steve McQueen, maar hadden mogelijk net zoveel invloed op moderne herenkleding, zo niet meer.

4.Paul Newman

Paul-Newman

Acteur, regisseur, filantroop, ondernemer, autocoureur – De carrière van Paul Newman leest als een lijst met alles waar een 10-jarige jongen van droomt om te worden wanneer hij opgroeit (en elke volwassen man trouwens).

Maar het was niet alleen op het grote scherm of het racecircuit waarin hij uitblonk, hij was ook een meester van herenkleding. Of het nu in een perfect op maat gemaakt pak was of in een eenvoudig wit Oxford-overhemd en chino’s, hij zag er altijd goed uit.

5.James Dean

James-Dean

Als je het enorme aantal stijliconen uit de jaren 50 in overweging neemt, is het een behoorlijke prestatie om als de meest prominente naar voren te komen. Ondanks zijn vroegtijdige dood op 24-jarige leeftijd, slaagde James Dean erin om in slechts een paar korte jaren een grotere stempel op herenkleding te drukken dan de meesten in een heel leven.

Zijn stijl was eenvoudig maar doordacht, gericht op tijdloze basics en een onberispelijke pasvorm met een wit t-shirt en blauwe jeans. Het beste is dat het een manier van kleden is die de rest van ons gemakkelijk kan repliceren, zoals talloze mannen de afgelopen 70 jaar hebben gedaan.

6.John F. Kennedy

jfk

Het idee van presidentiële cool mag vandaag de dag dan dood en begraven zijn, maar er was een tijd dat de leider van de vrije wereld ons nog iets kon leren over stijl.

JFK’s verzorgde, conservatieve uitstraling boeide de wereld en inspireerde menig modebewuste man, waaronder ontwerpers Thom Browne en Ralph Lauren.

Niet dat het bijzonder opvallend was, maar dat hoefde het ook niet te zijn. Bestaande uit cashmere truien, pastel overhemden en loafers. Altijd stijlvol, maar nooit opzichtig.

7.Marlon Brando

Marlon-Brando

Van het eenvoudige single-breasted jasje tot het leren motorjack, Marlon Brando had een manier om een kledingstuk eigen te maken.

Brando’s stijl draaide helemaal om de basis-dingen die er zeven decennia later net zo goed uitzien als toen hij ze voor het eerst droeg – en speelde een belangrijke rol in de overgang van het T-shirt van eenvoudig ondergoed naar een essentieel onderdeel van de moderne garderobe.

8.Gianni Agnelli

Gianni-Agnelli

Vaak “The Rake Of The Riviera” genoemd vanwege zijn liefde voor snelle auto’s, boten, vrouwen en luxueuze kleding, had Gianni Agnelli een enorme invloed op de klassieke herenkleding.

Ontwerper Nino Cerruti noemde hem als één van de grootste mode-iconen, samen met James Bond en JFK, en hij diende zelfs als inspiratie voor het mannenstijlmagazine The Rake.

9.Michael Caine

Michael-Caine

Opvallende brilmonturen, coltruien, maatpakken en een gedempt kleurenpalet; de garderobe van Michael Caine in de jaren 60 was een meesterklasse in stijlvol minimalisme, waar zelfs de best geklede mannen nog iets van konden leren.

Hij was ook een fan van het double-breasted pak en had het talent om het te dragen zonder de stijfheid die ermee geassocieerd wordt.

10.Steve McQueen

steve-mcQueen

Van chino’s tot driedelige pakken en zijden stropdassen; van een Harrington-jas tot versleten oude leren bombers. Het maakte niet uit wat Steve McQueen droeg, hij leek er altijd voor geboren te zijn.

Dit, samen met zijn aangeboren zelfvertrouwen en oog voor een goede pasvorm, verklaart waarom hij nog steeds “The King Of Cool” wordt genoemd, een halve eeuw nadat hij deze wereld verliet.

the-garrison