Waarom je moet scheren met een Safety Razor

Waarom je moet scheren met een Safety Razor

Toen King Camp Gillette rond 1900 de eerste safety razor uitvond, wist hij waarschijnlijk dat hij iets goeds op het spoor was. Maar had hij kunnen voorspellen dat zijn ontwerp – zuinig en effectief – 120 jaar later nog steeds de wereld van het scheren zou domineren? Een safety razor geeft het klassieke scheergevoel, beschermt je huid tegen scheerwondjes en is duurzaam. Tevens ben je goedkoper uit.

Natuurlijk zullen we enkele meer recente scheermes-innovaties erkennen: multi-mesjes, vochtinbrengende strips, exfoliërende staven, trillende handgrepen, etc… hebben we de extra mesjes al genoemd? Moeite om het wiel opnieuw uit te vinden? Nou, je kunt altijd aan de randen sleutelen.

Waarom gebruiken meer mannen, een wegwerpscheermesje in plaats van een veiligheidsscheermes? De uitvinding van het wegwerp mesjesmodel betekende vooral meer winst voor bedrijven, met goedkopere handvatten die alleen met hun mesjes konden worden gebruikt, en ze werden alomtegenwoordig.

De meer recente startup-merken bieden in wezen hetzelfde systeem, maar voor minder. Door de kosten vooraf kan het veiligheidsscheermes er duurder uitzien, maar de echte kosten liggen bij de mesjes, wat betekent dat het eerbiedwaardige veiligheidsscheermes na verloop van tijd een veel slimmere keuze is.

Waarom zou je overstappen op een veiligheidsscheermes?

De voordelen van het veiligheidsscheermes zijn nog nooit zo groot geweest – er is het eco-schuldgevoel van al dat plastic en de forse druk op je portemonnee waarom we de, te dure wergwerpmesjes aan de kant schuiven. “Safety-razors zijn op de lange termijn goedkoper en er wordt minder plastic afval geproduceerd dan met een wergwerpmeisje”, zegt Alex Glover, Head of Retail and Training voor ADAM Grooming Atelier bij Harrods. “Wegwerpscheermesjes zijn niet-recyclebaar”. Om dit in perspectief te plaatsen, elk wegwerpscheermes dat je ooit hebt gebruikt, ligt nu op de vuilnisbelt”, zegt Tom Yates, UK Director van Cut Throat Club, die een breed scala aan dubbelzijdige veiligheidsscheermessen, shavettes en scheermessen op voorraad heeft.

Naast standaard zero waste-optie is het veiligheidsscheermes ook de koning van het scheren zonder irritatie, verstopt het niet zo gemakkelijk als wergwerpmesjes en biedt het een heerlijk scheer-ritueel.

safety-razor-muhle4

Wat je moet weten over veiligheidsscheermessen

Veiligheidsscheermessen zijn uitgevonden zodat mannen zich konden scheren zonder de hulp van een kapper. “Een traditioneel veiligheidsscheermes is net zo veilig als een duurder wegwerpmesje”, legt Tom uit. “Het ergste wat er kan gebeuren met beide soorten scheermesjes, is dat je jezelf snijdt, wat gemakkelijker is als je minder ervaren bent. Een veiligheidsscheermes is even wennen, maar wordt al snel een tweede natuur.”

Met verschillende eigenschappen bieden veiligheidsscheermessen een scheerbeurt op maat, zoals verschillende lengtes en diktes van het handvat, lichte tot zwaardere afwerkingen, inschroef- of vlinderkopmechanismen en gesloten of open kammen.

Gewicht of lengte?

Het gewicht en de lengte van het handvat zijn meer een persoonlijke voorkeur dan dat ze van invloed zijn op de daadwerkelijke scheerbeurt. Een langer handvat is handig als je het scheermes gebruikt om moeilijk bereikbare plekken te scheren, dus als je het alleen op je gezicht gebruikt, maakt de lengte van het handvat niet echt uit. Een zwaarder scheermes heeft de neiging om de voorkeur te hebben omdat het een gevoel van kwaliteit heeft en betekent dat er bijna geen druk nodig is bij het scheren.

Welke soorten safety razors zijn er?

Safety razor met vlindersluiting.

Vlindersluiting-scheermes

Deze veiligheids-scheermessen hebben een mooi mechanisme en hoeven niet in stukjes te worden gescheiden om een mesje te vervangen, wat handig kan zijn als je een beetje onhandig bent. “Dit type heeft ook een beetje controle over de messpanning, wat kan helpen bij verschillende kwaliteiten of diktes stoppels.”

Bij een safety razor met vlindersluiting oftewel een ‘twist to open’ razor moet je het handvat draaien om de scheerkop te openen. Je draait aan de hendel de sluiting open, plaatst het mesje, en draait de sluiting weer dicht. Je kan een single edge blade of double edge blade gebruiken. 

Safety razor met open kam.

Mühle-open-kam

Scheren met een veiligheidsscheermes met open kam heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten scheermessen zoals: Betere controle: het open kamontwerp zorgt voor een betere controle over het scheermes, omdat het haar gemakkelijk in de kam kan komen, zonder verstopt te raken, wat zorgt voor een gladde en schone scheerbeurt.

Verminderde irritatie: Omdat het open kamontwerp meer ruimte tussen het mes en de huid laat, vermindert het de kans op irritatie en scheerirritatie, omdat het niet aan de huid trekt of eraan trekt, wat ongemak kan veroorzaken. Glad scheren: het open kamontwerp zorgt voor een gladdere scheerbeurt, omdat het scheermes het haar vanuit verschillende hoeken kan knippen, wat een efficiëntere scheerbeurt mogelijk maakt.

Het ontwerp met open kam is vooral handig voor mensen met dikker, grover haar, omdat het gemakkelijk door het haar kan komen zonder dat het verstopt raakt. Een Safety razor met open kam, kan lastiger zijn in onervaren handen. Zeker voor eginners wordt daarom een Safety razor met gesloten kam aanbevolen.

Safety razor met gesloten kam.

Timor_klassiek_scheermes_Zwarthout_handvat

De meeste safety razors beschikken standaard over een gesloten kam. Een veiligheidsscheermes met gesloten kam wordt meestal aanbevolen voor beginners of mensen met een gevoelige huid. Het gesloten kamontwerp biedt meer bescherming voor de huid door te voorkomen dat het mes in direct contact komt met de huid. Bij een gesloten kam is het uiteinde van de basisplaat recht en gesloten. Hierdoor zit het scheermesje goed beschermd tussen de beide platen. Aanbevolen voor mannen met een lichte tot normale baardgroei.

Dit resulteert in een mildere scheerbeurt die minder snel snijwonden of huidirritatie veroorzaakt. Het ontwerp met gesloten kam is ook gemakkelijker te gebruiken, omdat het minder vaardigheid vereist om te manoeuvreren dan een scheermes met open kam.

Verstelbare safety razor

Een verstelbaar veiligheidsscheermes is ontworpen om de gebruiker in staat te stellen de agressiviteit van het scheermes aan te passen, wat betekent dat je het scheermes kunt aanpassen aan je specifieke scheerbehoeften zoals, haartype en huidgevoeligheid.

Deze aanpassing kan resulteren in een comfortabelere, gladdere en efficiëntere scheerbeurt.

Single Edge vs. Double Edge mesjes

Laten we het eens hebben over mesjes voor de safety razor. De meeste veiligheidsscheermessen die tegenwoordig worden gemaakt, gebruiken dubbelzijdige mesjes met twee scherpe randen, zodat je tijdens het scheren tussen de mesjes kunt wisselen. Je kunt nog steeds modellen vinden die enkelzijdige mesjes gebruiken, maar deze zijn er maar heel weinig. Daarvoor zijn er enkele eenvoudige redenen:

Meer mesoppervlak: dubbelzijdige mesjes hebben twee scherpe randen, wat betekent dat ze meer oppervlak hebben om te scheren. Dit kan resulteren in een gladdere en efficiëntere scheerbeurt. Gemakkelijker te vervangen: Dubbelzijdige mesjes zijn vaak gemakkelijker te vervangen dan enkelzijdige mesjes, omdat ze gemakkelijk uit het scheermes kunnen worden verwijderd en vervangen door een nieuw exemplaar. Betaalbaarder: mesjes met dubbele snijkant zijn vaak goedkoper dan mesjes met enkelvoudige snijkant, omdat ze breder verkrijgbaar zijn en in bulk kunnen worden gekocht. .

Hoe om te gaan met een veiligheidsscheermes

Voor een beginner zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden wanneer je begint te scheren met een veiligheidsscheermes. Qua techniek is het belangrijk om een hoek van 30 graden tegen de huid aan te houden en geen extra druk op het scheermes uit te oefenen, omdat alleen het gewicht ervan al voldoende is om het haar af te scheren. Er moet ook rekening worden gehouden met huidspanning. Probeer het strekken van je nek te combineren met je hoofdbewegingen, en voeg zijwaartse strekkingen toe met je vrije hand. Welke scheerschuim je ook gebruikt, het scheermes moet goed kunnen glijden.

Scheren-safety-razor

Veeg het scheermes nooit af met een tissue, aangezien er scherpe uitsteeksels aan de zijkanten van de scheerkop kunnen zitten. En neem de tijd. Begin misschien niet met je eerste scheerbeurt met een safety razor op maandagochtend. Doe het in het weekend als er minder tijdsdruk is.

Moet je overstappen op een veiligheidsscheermes?

Als je al tevreden bent met je wergwerpmesje of elektrisch scheerapparaat, vraag je je misschien af of het echt de moeite waard is om over te stappen op een veiligheidsscheermes. Zoals met de meeste dingen hangt het ervan af. Als je je beter wilt scheren, moet je op zijn minst een veiligheidsscheermes proberen. Dit geldt vooral voor mannen met dik, grof of anderszins weerbarstig gezichtshaar.

Een veiligheidsscheermes kan ook een goede keuze zijn als je last hebt van irritatie veroorzaakt door het scheren. De eerste keer dat je een veiligheidsscheermes gebruikt, zie je misschien geen verschil, maar als je er eenmaal aan gewend bent, zul je waarschijnlijk veel minder irritatie ervaren.

Er zijn goede redenen waarom zoveel mannen zweren bij safety razors. Als je nieuwsgierig bent, probeer er dan in ieder geval een paar weken uit en kijk hoe het gaat.


Rose Bertram

Rose Bertram

Rose Bertram (27) is internationaal topmodel, influencer en schrijver van het kookboek Chubby in Shape. Ze…